Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seikkailuläksyjä ja eläinten hoitoa – tällaista kokeillaan helsinkiläiskouluissa ensi vuonna

Itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi suomalaiskouluissa kokeillaan sataa uutta asiaa.

Kaupunki
 
Miikka Pirinen
Keinutien ala-aste Kontulassa on yksi valtakunnalliseen koulutuskokeiluun osallistuvista kouluista.
Keinutien ala-aste Kontulassa on yksi valtakunnalliseen koulutuskokeiluun osallistuvista kouluista. Kuva: Miikka Pirinen

Helsinkiläiset koululaiset hoitavat ensi vuonna esimerkiksi eläimiä koulutyön ohella, pitävät kahvilaa pienemmilleen ja tekevät läksyjä pelin avulla.

Lukuisia kaupungin kouluja pääsi mukaan valtakunnalliselle koulutuskokeilujen listalle nimeltä Hundred.

Hundred on itsenäisyyden juhlavuoteen liittyvä hanke, jossa pyritään sekä testaamaan uusia tapoja oppia suomalaisissa kouluissa että viemään kokeilujen tuloksia maailmalle.

Sadasta kokeilusta 75 ensimmäistä julkistettiin keskiviikkona, loput kerrotaan joulukuussa.

Vesalan yläasteen kokeilussa oppilaat pitävät huolta koulun noin viidestäkymmenestä eläimestä ja koulun kasvihuoneista. Apuna tässä on muun muassa eläintarha Korkeasaari.

Meri-Rastilan ala-asteen ja Kallahden peruskoulun kokeilun nimi on ”Kulttuurien yhdistäminen liikunnan avulla”. Ideana on, että lapset perheineen pääsevät liikkumaan yhdessä myös kouluajan ulkopuolella. Mukana on myös paikallisia liikunta- ja urheiluseuroja.

Keinutien ala-asteella kehitetään kuudesluokkalaisten kanssa työkalua, jonka avulla opettaja pystyisi paremmin tukemaan myöhään lukemaan oppivia.

Alppilan yläasteella heikkoja arvosanoja saaneet maahanmuuttajaoppilaat pääsevät perustamaan kahvilaa ala-asteen oppilaille. He pääsevät näin ohjaamaan ja opettamaan nuorempiaan ja saavat samalla toisiltaan vertaistukea oppimisvaikeuksiin.

Vallilan ala-asteella kehitetään seikkailupedogogiikkaa. Neljännen luokan läksyjen ja arvioinnin kanssa hyödynnetään pelillisyyttä.

Pasilan peruskoulussa puretaan sekä konkreettisesti että vertauskuvallisesti seiniä erityisluokkien ja muiden luokkien väliltä. Erityisopettaja, luokanopettaja ja koulunkäyntiavustaja toimivat tiiminä eikä luokassa tehdä numeroa siitä, kuka tarvitsee minkäkinlaista tukea.

Arabian ja Porolahden peruskouluissa sekä Keinutien ala-asteen koulussa kehitetään Oppimisen talo -nimistä työkalua oppilaan itsearviointia auttamaan.

Siltamäen ala-asteelta osallistuu Luova tuli -valmennuskokonaisuus, jonka avulla on tarkoitus kehittää koko koulun toimintakulttuuria esimerkiksi yhteisöllisemmäksi ja innostavammaksi.

Yhdessä mukana olevassa hankkeessa on kerralla mukana 60 helsinkiläistä koulua. Kyseessä ovat oppilaitosten digitalisaatioon liittyvät 60 kokeilukoulua, joissa testataan esimerkiksi ilmiöpohjaista koulua, oppikirjatonta koulua ja pulpetitonta koulua.

Hundred-koulujen kokeiluista osa on jo meneillään, mutta virallisesti alkuun päästään syksyllä. Kekseliäimmät ideat on tarkoitus esitellä kansainvälisesti vuotta myöhemmin.

Koulutusyritys Scoolin ja Saku Tuomisen luotsaaman hankkeen ei kahden vuoden aikana ole tarkoitus tuottaa suoraan voittoa. Mukana Hundredia tekemässä ovat myös muun muassa opetus- ja kulttuuriministeriö ja useita opettajia kouluttavia yliopistoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat