Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pave ehti jo olla Helsingin viimeinen pyörä­lähetti – nykyään hän kuljettaa eniten teko­hampaita ja on saanut ruoka­lähetit seurakseen

Vielä vuosituhannen alussa pyörälähettejä oli Helsingissä kymmeniä.

Kaupunki
 
Jonne Heinonen / HS
Paavo Järvenpää ajaa tavarakuljetuksia ympäri kaupunkia haastavuuden ja liikunnan riemun motivoimana.
Paavo Järvenpää ajaa tavarakuljetuksia ympäri kaupunkia haastavuuden ja liikunnan riemun motivoimana. Kuva: Jonne Heinonen / HS

Jos mainostoimisto haluaa lähettää asiakkailleen kuvia nopeasti, miten se tehdään? Netissä tietysti, mutta vielä 15 vuotta sitten homman hoitivat nopeimmin pyörälähetit.

Yksi heistä oli Paavo Järvenpää, joka aloitti työskentelyn pyörälähettinä jo vuonna 1997 – ja tekee samaa työtä edelleen. Työkaverit vaan ovat vähentyneet.

”Vielä 2000-luvun alussa meitä oli Helsingissä kymmeniä. Nyt olen ainoa alan yrittäjä.”

Erikoista kyllä, samaan aikaan pyöräilyn suosio kasvaa ja myös kaupungin päättäjät ovat ryhtyneet puhumaan pyöräilyn puolesta. Ensi viikolla käyttöön tulevat kaupunkipyörät, jotka ovat pientä maksua vastaan kenen tahansa käytössä.

Isot kuljetusfirmat ovat kuitenkin pikkuhiljaa luopuneet polkupyöristä, koska autolla pääsee nopeammin laajemmalle alueelle. Postikin on vaikeuksissa kuljetustensa kanssa ja joutuu tekemään isoja säästöjä.

Viimeinen Järvenpään kilpailija siirtyi muihin töihin vuosi sitten ja antoi toimintansa Järvenpään pyöritettäväksi. Kuljetettavaa kuitenkin riittää vielä, jopa niin, että Järvenpää on palkannut Pave Helsinki -yhtiöönsä muitakin kuskeja.

Nyt osa hänen työajastaan kuluu paperitöihin, mikä turhauttaa, mutta myös huojentaa.

”Tiedän, että en voi pyöräillä tätä tahtia loppuelämääni”, nyt 43-vuotias Järvenpää sanoo.

Eniten pyörälähetit kuljettavat – yllättävää kyllä – tekohampaita.

”Kuljetan pieniä laatikoita hammasteknikoilta hammaslääkäriasemille. Laatikoissa on tekohampaita ja muotteja, jotka pitää saada nopeasti paikasta toiseen”, Järvenpää kertoo.

Sitä alaa internet ei vielä tuhonnut, mutta 3d-tulostimien yleistyessä tekarikuljetuksetkin voivat vähentyä.

”Sitä tässä vähän jännitetään”, Järvenpää myöntää.

Hän ajaa yleensä fiksipyörällä ja lastaa tavarat reppuun, mutta firmalla on tarvittaessa käytössä myös kuormapyörä. Ajo sujuu säästä riippumatta, vaikka talvi asettaakin haasteita. Vähälumisuus sopii pyörälähetille.

”Tammikuussa tuli yhtenä päivänä enemmän lunta kuin aikoihin, ja olin aivan kuutamolla siitä, mitä pitäisi tehdä”, Järvenpää sanoo.

Kaikki kuljetukset saatiin lopulta toimitettua, vaikkakin hieman hitaammin kuin yleensä.

Miksi ihminen haluaa työkseen kiidättää tavaraa ympäri kaupunkia? Paavo Järvenpää on tehnyt sitä aina.

”Ensin haahuilin 5 vuotta ylioppilasteatterilla ja hain viisi kertaa Teatterikorkeakouluun”, hän lisää.

Tilanne muuttui, kun esikoinen syntyi. Töitä piti tehdä, ja lähettihommiin haettiin työvoimatoimiston seinällä. Se innosti heti.

”En ole ikinä ollut mikään urheilija, mutta saan pyöräilystä liikkumisen riemua.”

Välillä Järvenpää asui Helsingin ulkopuolella ja teki hommia Postille, mutta samaa kuljetuspalvelua sekin oli.

”Saan kiksejä siitä, että pääsee ajamaan kovaa ja tekemään työnsä nopeasti”, Järvenpää sanoo.

Myöhemmin hän palasi isoon lähettifirmaan ja Helsinkiin, mutta joutui kahden vuoden jälkeen sanaharkkaan bussikuskin kanssa ja sai potkut.

Myös HS uutisoi tapauksesta kaksi vuotta sitten.

Paljon Järvenpää ei halua sitä kaivella, mutta kerrottakoon oikeustaistelun lopputulos: Järvenpäälle annettiin 25 päiväsakkoa liikenteen häiritsemisestä ja bussikuskille 10 päiväsakkoa pahoinpitelystä.

”Silloisen tulotasoni huomioon ottaen sakot menivät suurin piirtein tasan”, Järvenpää toteaa.

Eniten sanottavaa tulee juuri bussikuskeilta. Järvenpää nimittäin pitää pyöräilyväyliä tylsinä ja tykkää ajaa autojen seassa.

”Bussinkuljettajat eivät aina ymmärrä, että kääntyessä ei ole pakko pysähtyä ja taluttaa, vaan voi ryhmittyä autoliikenteen mukana.”

Aina työ ei ole vaaratonta, vaikkei tappeluihin joutuisikaan. Järvenpään solisluu on murtunut pari kertaa, ja puolitoista vuotta sitten murtui leuka – juuri kuin oma yritystoiminta alkoi kunnolla käynnistyä.

”Yhtäkkiä vietin kuusi viikkoa niin, että leuat pysyivät kiinni kuminauhoilla.”

Ajoja täytyi jatkaa mahdollisimman pian, koska muuten raha ei olisi riittänyt ruokaan. Järvenpää kommunikoi asiakkailleen paperilapuilla, koska ei pystynyt puhumaan.

Silloin pyöräilijöiden yhteishenki konkretisoitui. Yksivaihde.net-pyöräfoorumin porukka alkoi kerätä apua toverilleen.

”Ympäri Suomea järjestettiin Pave Aid -tapahtumia, eli ajoja, joilla kerättiin rahaa minulle. Sain sieltä satasia, joilla elin sen kuusi viikkoa”, Järvenpää kertoo.

Muisto liikuttaa edelleen.

Jouko Leskelä
Fillarilähetit Oy:n Ilona Luukko toimitti pakettia vuonna 1996.
Fillarilähetit Oy:n Ilona Luukko toimitti pakettia vuonna 1996.

Pyöräilijöille ja etenkin pyöräläheteille porukka merkitsee paljon, ja kollegoja tavataan esimerkiksi kisojen merkeissä. Kisoissa on monille tärkeintä juuri sosiaalinen puoli.

Riika on hakemassa vuoden 2018 pyöräilylähettien MM-kisoja, ja foorumeilla ehdoteltiin Suomeen esitapahtumaa, josta ajettaisiin Riikaan. Järvenpää lupasi hoitaa asian.

Vielä vuosi sitten Järvenpää pystyi markkinoimaan itseään kaupungin viimeisenä pyörälähettinä. Sitten tuli Foodora, joka kuljettaa ravintola-annoksia asiakkaiden koteihin. Nyt markkinoilla on Wolt ja muita ruuankuljetukseen erikoistuneita polkupyörälähettejä.

Aluksi ilmassa oli vastakkainasettelua. ’Foodengereja’ ei pidetty oikeina pyörälähetteinä, ’messengereinä’.

Järvenpää on kehityksestä vain iloinen. Ruokalähettejä moikkaillaan, ja heitä voi kutsua mukaan aktiviteetteihin, kuten pyöräpooloon. ”Olen myös ihan tyytyväinen, ettei tarvitse enää tehdä ruoankuljetuskeikkoja itse.”

Ruokaläheteiltä hän toivoo saavansa myös apua mahdolliseen MM-kisojen esitapahtumaan.

”Ehkä kokoontumista ei tarvitsekaan järjestää vain pienellä porukalla. On siistiä olla tuomassa lähettikulttuuria takaisin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat