Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hämeentiestä tulee joukkoliikenteen väylä

Valtuusto päätti häätää autot väliltä Kurvi–Hakaniemi äänin 51–31.

Kaupunki
 
Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto
Hämeentien kummallekin puolelle rakennettaisiin liikennesuunnitelman mukaan pyöräkaista.
Hämeentien kummallekin puolelle rakennettaisiin liikennesuunnitelman mukaan pyöräkaista. Kuva: Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto

Helsingin valtuusto päätti myöhään keskiviikkona, että Hämeentie muutetaan joukkoliikenne- ja pyöräilyväyläksi. Tämä tarkoittaa, että yksityisautoilu välillä Kurvi–Hakaniemi päättyy ensi vuonna.

Valtuusto keskusteli asiasta kiivaasti ja pitkään. Lopulta äänestystulos oli selvä: 51–31.

Hankkeen Hämeentien muuttamisesta joukkoliikenteen ja pyöräilyn väyläksi olivat aiemmin hyväksyneet kaupunkisuunnittelulautakunta ja kaupunginhallitus. Kokoomus ja perussuomalaiset ovat halunneet lykätä hanketta, niin myös valtuustossa.

Kokoomuksen Risto Rautava (kok) teki asiasta ensin palautusesityksen. Kokoomus halusi, ettei Hämeentien läpiajoa katkaista ennen kuin Kalasataman, Sörnäisen, Merihaan ja Hakaniemen isojen alueiden isot liikennehankkeet ovat valmiit ja käytössä.

Perussuomalaisten Maria Landénin palautusesitys oli suoraviivaisempi: Hän esitti, ”että Hämeentien läpiajoa ei rajoiteta yksityisautoilta”. Hän vieroksui sitä, että kaupunkilaisilta kielletään monimuotoinen liikkuminen.

”Kun saadaan yksi autoton katu, tulevat toiset perässä”, Landén näki uhkaa.

Myöhemmin Rautava teki vielä toisen, yksityiskohtaisemman palautusehdotuksen, mutta se hävisi äänestyksessä 51–31. Kun muita palautusesityksiä ei enää tullut, ehdotus Hämeentien muuttamisesta joukkoliikenne- ja pyöräilyväyläksi toteutuu.

Kokoomus ja perussuomalaiset jäivät lopulta aika yksin. Vain kaksi kristillistä ja Ilkka Taipale (sd) asettuivat kannattamaan palautusta. Taipale näki, että Hämeentien katkaiseminen yksityisautoilulta olisi epäonnistunut hanke, kuten aikanaan oli Pitkänsillan sulkeminen ruuhka-aikaan henkilöautoilta.

Vihreät puhuivat odotetusti yksimielisimmin suunnitelman puolesta.

He näkivät Hämeentien muuttamisen itseään suurempana hankkeena: se olisi viesti uudenlaisesta kaupunkisuunnittelusta, joka säteilisi koko Kallioon ja parantaisi kaupunginosan asukkaiden elämänlaatua muun muassa vähentämällä pakokaasuja.

Hankkeen vastustajien mielestä kävisi päinvastoin: jos Hämeentie suljetaan yksityisautoilta, ne siirtyvät Kallion pikkukaduille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat