Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Radikaalein päätös toistaiseksi”

Hämeentielle tulevat pyöräkaistat kertovat muuttuneesta liikennekulttuurista.

Kaupunki
 
Jarmo Matilainen
Hämeentien liikennettä vuonna 1970. Autoilijoiden ajokaistat vähenevät, kun molemmin puolin tietä rakennetaan pyöräkaistat.
Hämeentien liikennettä vuonna 1970. Autoilijoiden ajokaistat vähenevät, kun molemmin puolin tietä rakennetaan pyöräkaistat. Kuva: Jarmo Matilainen
Fakta

Hämeentie ei ole enää sisääntuloväylä

 Hämeentie oli ennen tärkeä sisääntuloväylä Helsinkiin.

 1980-luvulle asti Lahdenväylältä kaupunkiin tuleva liikenne ohjattiin keskustaan sitä pitkin. Tilanne muuttui, kun nykyisin Hermannin rantatienä tunnettua Varastokatua laajennettiin ja henkilöautoliikennettä alettiin ohjata sen kautta Sörnäisten rantatielle.

 Nykyään Hämeentie on kokoojakatu, joka välittää sekä Kallion sisäistä liikennettä että toimii yhteytenä pääkatuverkkoon. Vuorokaudessa sen päällä liikkuu Helsingin kaupungin mittausten mukaan 15 000–20 000 ajoneuvoa. Sisääntuloväylänä toimivalla Sörnäisten rantatiellä taas kulkee päivisin yli 40 000 ajoneuvoa.

 Joukkoliikenteelle Hämeentie on edelleen tärkeä runkoväylä. Sitä käyttävät monet bussit sekä raitiovaunulinjat 6, 7 ja 8. Myös linja-autoliikenne on tiheää: aamun vilkkaimpana tuntina linja-autoja liikkuu Hämeentiellä 260.

 Vilkkaan kadun on todettu olevan ongelmallinen myös päästöjen suhteen. Hämeentien eteläisillä osuuksilla mitataan jatkuvasti EU-komission asettamia päästörajoja ylittäviä typpipäästöjä.

Radikaalein pyöräilyä koskeva päätös toistaiseksi. Näin luonnehtii Helsingin entinen liikennesuunnittelupäällikkö Olli-Pekka Poutanen kaupunginvaltuuston keskiviikkoista päätöstä rakentaa Hämeentielle pyöräkaistat.

”Liikennekulttuurin painopiste on siirtynyt Helsingissä pyöräilyn suuntaan. Keskiviikkoinen päätös on osoitus siitä”, hän sanoo. ”On pyöräilyä haluttu edistää ennenkin, mutta nyt siihen on saatu lisää rahaa. Tämä on ’radikaalein’ päätös siihen suuntaan toistaiseksi.”

Hämeentien Hakaniementorin ja Helsinginkadun väliselle osuudelle rakennetaan pyöräkaistat molemmin puolin. Autoilta vähenee yksi ajokaista, ja henkilöautojen läpiajoa rajoitetaan kyseisellä noin kilometrin pituisella tieosuudella. Autojen matka-aika lisääntyy muutoksen takia puolella minuutilla.

Hämeentie on noin 4,7 kilometriä pitkä, eli pyöräkaistat tulevat vain noin viidennekselle väylästä. Silti aiheesta on kinattu jo vuosikymmeniä.

Useita kaupunginosia Helsinkiin suunnittelut arkkitehti Mikael Sundman pitää asiasta käytyä keskustelua osin huvittavana.

”Aika arkinen juttu tämä mielestäni on. Ei ole kauhean radikaalia, että päätien varrelle tulee pyörätie”, hän nauraa. ”Jos Hämeentie muutettaisiin kävelykaduksi, niin sehän olisi radikaalia. Se olisi tosin järjetön ajatus.”

Sundmanin mielestä Hämeentietä koskevaa päätöstä merkittävämpi autoiluun vaikuttava päätös oli esimerkiksi aivan Helsingin keskustassa kulkevan Keskuskadun kieltäminen autoilta.

”Väylä oli vielä 20 vuotta sitten aika merkittävä liikenneväylä”, Sundman sanoo.

Pyöräteitä vastustavat ovat vedonneet muun muassa siihen, että pyöräkaistojen rakentaminen tuo ruuhkia ja vaikeuttaa kadunvarren yrityksien toimintaa. Sundman pitää ruuhkautumispelkoa aiheettomana.

”Se ei ole autoilijan kannalta hirveän houkutteleva tie nytkään. Sörnäisten rantatie on hirveän paljon sujuvampi.”

”Hämeentie sopii hyvin asumiseen, edellyttäen, että se kauhea meteli saadaan sieltä pois. Mielestäni päätös on siis oikeansuuntainen.”

Päätöstä kiittelee myös Helsingin kaupunkisuunnittelua vuosina 1991–2007 johtanut entinen apulaiskaupunginjohtaja Pekka Korpinen (sd).

”Liikenteen saasteet, erityisesti pienhiukkaset ovat vakava ongelma alueella. Pyöräilyn edistäminen ja turvallisuuden lisääminen, myös jalankulkijoiden, on välttämätöntä. Pyöräilyn kehittäminen on pitkän tähtäimen suurprojekti, jossa nopeita tuloksia tulee harvemmin. Hämeentien pyöräily lisääntyy varmaan asteittain, mutta turvallisuus paranee heti.”

Korpisen mielestä Helsingin niemellä siirtyvä liikenne on aina vaikea ongelma.

”Tässä tapauksessa pitää ajatella myös Hakaniemen torin elävöittämistä ja kehittämistä sekä Sörnäisten rantatien ylikuormittumista erityisesti ajatellen huomattavaa lisärakentamista Kalasataman alueella.”

Päätös pyöräkaistojen rakentamisesta syntyi äänin 51–31. Rakentamista kannattivat vihreät, lähes kaikki demarit, vasemmistoliitto, rkp, keskusta ja Yrjö Hakasen Skp. Sitä vastustivat kokoomus, pääosa perussuomalaisista sekä kristilliset.

Kokoomus halusi, ettei Hämeentien läpiajoa katkaista ennen kuin Kalasataman, Sörnäisen, Merihaan ja Hakaniemen isot liikennehankkeet ovat valmiit ja käytössä.

”Autoilua poliittisesti alleviivaavat tahot hävisivät tämän skaban”, Sundman sanoo.

”Siinä ei ole mitään uutta, sillä autoilijoiden etua ei ole ensisijaisesti otettu huomioon sen jälkeen, kun punapääoma hävisi noin 20 vuotta sitten. Silloin kokoomuksen ja demarien välinen akseli hajosi. Sen jälkeen autoilijoita ei ole enää suosittu, ei tosin sorsittukaan.”

Myös Helsingin entinen liikennesuunnittelupäällikkö Poutanen uskoo, että pyöräilyyn panostaminen on tullut jäädäkseen Helsingin liikennesuunnitteluun.

”Pyöräilyn rooli on kasvanut viime vuosina ja kasvaa edelleen. Nuorempi polvi on siitä innostunut ja haluaa sitä käyttää. Tietenkin meillä on omat säärajoitteemme sen suhteen”, Poutanen sanoo.

Mauri Ratilainen
Keskuskadulla oli autoliikennettä vuonna 1995.
Keskuskadulla oli autoliikennettä vuonna 1995.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat