Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki käyttää vuosittain miljoonia tutkimuksiin – kukaan ei tiedä, mitä rahoilla on saatu

Helsinki haluaa välttää samojen asioiden tutkimisen eri puolilla kaupungin hallintoa erityisen tutkimusrekisterin avulla.

Kaupunki
 
Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto tilasi viime vuonna muun muassa Natura-arvioinnin konsulttiyritys Rambollilta.
Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto tilasi viime vuonna muun muassa Natura-arvioinnin konsulttiyritys Rambollilta.

Helsinki voisi hyödyntää tutkimustietoa paljon nykyistä tehokkaammin ja halvemmalla, selviää Helsingin tutkimustoimintaa ja sen koordinointia pohtineen työryhmän loppuraportista.

Helsinki käyttää vuosittain vajaat 10 miljoonaa euroa tutkimustoimintaan. Esimerkiksi viime vuonna kaupunki osti konsulttiyritysten kaltaisilta kaupungin ulkopuolisilta toimijoilta noin 250 tutkimusta. Tutkimusostoihin käytettiin yli 3,6 miljoonaa euroa.

Virastojen omana työnä tehtiin vuonna 2015 noin 100 tutkimusta. Näille tutkimuksille on vaikea antaa tarkkaa hintalappua. Osviittaa antaa se, että Helsinkiä tutkivan ja kaupungista tutkimustietoa välittävän Helsingin tietokeskuksen toiminta maksoi helsinkiläisille viime vuonna 7,3 miljoonaa. Tietokeskus tuotti viime vuonna 87 erilaista julkaisua.

”Kaupungin tutkimustoimintaan käyttämän rahan määrittäminen on hankalaa, sillä esimerkiksi sote-virastossa ja opetusvirastossa henkilökunta tekee itsekin paljon tutkimusta, joista osa on tehty työajalla”, sanoo Helsingin tutkimustoimintaa kartoittaneen työryhmän johtaja ja Helsingin tietokeskuksen johtaja Timo Cantell.

Varmaa on, että tutkimuksiin käytetään vuosittain miljoonia. Ongelma on, ettei kukaan tarkalleen tiedä, mitä tutkimuksilla ja niihin käytetyillä rahoilla on saatu aikaan.

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) puuttui asiaan viime syksynä. Hän halusi selvittää virastojen ja liikelaitosten tutkimustoimintaa, sen hintalappua ja tehdäänkö Helsingissä mahdollisesti päällekäistä tutkimusta.

”Helsingissä on nykyisin yli 30 virastoa ja liikelaitosta. Nykyinen toimintamalli saattaa johtaa siihen, että samaa asiaa tutkitaan ja mietitään monessa paikkaa. Mielestäni olisi tärkeää, että Helsingissä on keskitetty tieto siitä, mitä tutkimuksia on olemassa”, Pajunen sanoo.

Samaa mieltä on myös kaupungin tutkimustoimintaa kartoittanut työryhmä. Se ehdottaa, että Helsinki perustaisi mahdollisimman nopeasti tutkimusrekisterin, johon kerättäisiin tiedot Helsingin tilaamista tutkimuksista ja niiden tuloksista. Tarkoituksena on, että rekisteriin liitettäisiin myös tutkimuksissa hankittu raakadata. Pääosa rekisterin tiedoista on tarkoitus tarjota kaikille avoimena datana.

”Tutkimusrekisteri ei välttämättä vähennä tilauksia, mutta toiveissa on, että materiaali tulee mahdollisimman laajasti kaupungin viranomaisten, kansalaisten, lehdistön ja yritysten käyttöön. Viime kädessä tämä säästää veronmaksajien euroja, kun tutkimusmateriaalia voidaan hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti”, Cantell sanoo.

”Haemme säästöjä ja järkevyyttä tähän toimintaan. Ei tilanne mielestäni ihan huonolla mallilla ole ollut, mutta näemme, että asiat voisi koordinoida paremminkin.”

Cantellin vetämä työryhmä ei virastoille tehdyn kyselyn perusteella löytänyt viitteitä siitä, että Helsingissä tehtäisiin ainakaan paljoa päällekäistä tutkimusta.

”Toisaalta sillä spekuloiminen on turhaa, sillä emme käyneet sitä kovin systemaattisesti läpi”, Cantell sanoo.

Eniten ulkopuolisilta tilattuihin tutkimuksiin käyttää rahaa kaupunkisuunnitteluvirasto ja rakennusvirasto. Kaupunkisuunnitteluvirasto käytti tutkimuksiin rahaa viime vuonna 1,6 miljoonaa euroa ja rakennusvirasto 1,1 miljoonaa.

Miksi kaupungissa on oma 81 henkilön tutkimuskeskus, jos rahaa käytetään jatkuvasti myös ulkopuolelta ostettuihin tutkimuksiin?

”Täytyy muistaa, että Helsinki on tavattoman iso kaupunki. Tietokeskus tutkii väestöön ja asumiseen liittyviä seikkoja ja asioita, joissa on jatkumoa”, Cantell vastaa.

”Mutta jos Helsingissä rakennetaan vaikkapa jotain tunnelia, niin sitä varten tarvitaan geologisia maaperän tutkimuksia. Sellaista osaamista meillä tietokeskuksella ei ole. On laskettu, ettei se ole tarkoituksenmukaistakaan.”

Helsinkiä koskeva tieto on siis pitkälti levällään. Kuinka paljon tiedosta päätyy poliitikkojen käyttöön, jos virkamiehetkään eivät tiedä, mitä on tutkittu?

”Teemme valtuustolle jokaisen valtuustokauden alussa, puolivälissä ja lopussa Helsingin tila ja kehitys -raportin. Tämä on yksi peruspaketti, joka päättäjille tehdään ja olen kuullut, että sitä käytetään aika paljon”, Cantell sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat