Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki hoitaa vappujuhlijoita pyöräpartiolla – ”varustus sama kuin ambulanssissa”

Pelastuslaitoksen pyöräensihoitajat varautuvat hoitamaan kaikkea pienistä vaivoista sydänpysähdyksiin.

Kaupunki
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Helsingin pelastuslaitosken pyöräensihoitajat partioivat vappuna Havis Amandan eli Mantan patsaan lähistöllä. Viime vuonna Mantan lakitusta seurasi tuhansia vapun juhlijoita.
Helsingin pelastuslaitosken pyöräensihoitajat partioivat vappuna Havis Amandan eli Mantan patsaan lähistöllä. Viime vuonna Mantan lakitusta seurasi tuhansia vapun juhlijoita. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Helsinki hoitaa tänä vuonna vappuhumussa apua tarvitsevia potilaita myös kahden pyöräensihoitajan avulla. Kyseessä on historian ensimmäinen pyörällä tehtävä vappupäivystys.

Pelastuslaitoksen pyöräpartiot liikkuvat vappuna Helsingin keskustassa Havis Amandan eli Mantan patsaan lähettyvillä ja vappupäivänä Kaivopuistossa ja sen lähettyvillä.

”Varustus pyörässä on käytännössä sama kuin ambulansseissa, vähän pienemmässä tilassa”, kertoo ensihoitaja Aapo Granberg Pelastuslaitoksen Facebook-sivulla julkaistussa videossa.

”Täältä löytyy varusteita esimerkiksi sydänpysähdyspotilaan hoitoa ja hengityksen hoitoa varten.”

Pelastuslaitos odottaa ensihoitajien törmäävän lähinnä pieniin hoitotehtäviin.

”Varaudumme toki pahempaankin. Varmaan jokunen meidän apua tarvitseva väsähtänytkin tulee kohdalle”, sanoo ensihoitaja Esa Rantanen Pelastuslaitoksen videossa.

Pyöräpartioita kokeiltiin jo viime syyskuussa Rautatientorilla järjestetyssä mielenilmauksessa, jossa tuhannet palkansaajat osoittivat mieltä hallituksen talouspolitiikkaa vastaan. Nyt pyöräpartiointia kokeillaan jälleen.

Pelastuslaitos kerää kokemuksia ensihoitajien pyöräpäivystyksestä. Toimintaa on tarkoitus kehittää kokemusten perusteella. Myöhemmin se on tarkoitus ottaa käyttöön vakituisesti tiettyinä juhlapäivinä.

Idea syntyi muutama vuosi sitten. Mallia toimintaan on haettu Lontoosta ja pyöräpoliiseista.

Pelastuslaitoksen mukaan vapun juhlinta lisää onnettomuuksien ja tapaturmien määrää merkittävästi. Pelastuslaitoksen mukaan päihteiden käyttöä vähentämällä vältyttäisiin monilta tapaturmilta ja sairauskohtauksilta. Viime vappuna puolet ensihoidon potilaista oli päihtyneitä.

”Ensihoitotehtävien arvioidaan kasvavan vapunaattona noin 80 prosentilla ja pelastustehtävien noin kolmanneksella normaalista keskiarvosta”, kirjoitetaan pelastuslaitoksen nettisivuilla.

”Tehtävissä korostuvat päihteiden aiheuttamat myrkytykset sekä kaatumisista, putoamisista ja väkivallasta johtuvat vammat.”

Pyöräensihoitajien lisäksi pelastuslaitos on varautunut vappuun lauantaina neljällä ja sunnuntailla kahdella ylimääräisellä ambulanssilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat