Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaksi vappua: Kun Olli Ikonen tarttuu punalippuun, Krista Malmivaara poimii samppanjan jääkaapista

Vappua voi viettää monella eri tavalla.

Kaupunki
 
Sami Kero / HS
Olli Ikonen on osallistunut jo vuosikymmeniä vappumarsseille.
Olli Ikonen on osallistunut jo vuosikymmeniä vappumarsseille. Kuva: Sami Kero / HS
Olli Ikonen:

”Vappumarssi on vapun kohokohta, joten vapunpäivänä ei saa olla väsynyt aaton jäljiltä. Olen osallistunut marsseille vuodesta 1971, siis yli 40 vuotta.

Lippua kannetaan kolme metriä pitkän tangon päässä. Aiempi tankoni oli metallia. Sen kantaminen vaati aika lailla voimaa. Nyt olen hankkinut puisen tangon. Pyrin aina kantamaan lippua ryhdikkäästi ja iloisesti, en synkistellen. Vappumarssilla ei anteeksi pyydellä.

1970-luvun vappumarssit ovat kyllä jääneet ikuisesti mieleen. Se väenpaljous ja yhteenkuuluvuuden tunne. Punaisia lippuja kymmenittäin, jopa sadoittain. Siellä Jyväskylästä Helsinkiin muuttanut näyttelijäopiskelija alkoi todella tajuta, että ’kenen joukossa seisot’.

Opintojen jälkeen muutin Kuopioon. Niinä vuosina vappumarsseja marssittiin Savon sydämessä, ensin Kuopiossa ja monesti samana päivänä vielä jollain pienemmällä paikkakunnalla teatterin ohjelmaryhmän keikalla.

Minulla on kolme nyt jo aikuista lasta. He ovat olleet marsseilla mukana jo rattaissa. Tulevat he vieläkin joskus.

Vappumarssi on työväenliikkeen mielenosoitus. Puolustetaan vähempiosaisia. En ole ikinä edes miettinyt, että menisin Kaivopuistoon piknikille marssin sijaan.

Minun elinaikanani vappumarssit ovat muuttuneet monella tavalla, samoin kuin yhteiskunta. 1970-luvulla oli paloa ja välillä joku asia meni myös vähän yli. Sen ajan vasemmistolaisia on helppo arvostella tänä päivänä. Mutta kyllä ne periaatteet ja tarkoitusperät olivat mielestäni hyviä ja pätevät tänäkin päivänä. Myöhemmin aatteet ovat hiipuneet. Suomesta on tullut yksilökeskeisempi.

Neuvostoliiton hajoaminen oli tietenkin iso asia. Moni vappumarssijakin joutui miettimään ja kelaamaan asioita päässään uusiksi moneen kertaan. Pitkään oli haluttu uskoa, että kahdesta suurvallasta Neuvostoliitto oli parempi tavalliselle ihmiselle.

1990-luvulla vappumarssitkin alkoivat sitten käydä aika pieniksi. Välillä tuntui, että loppuuko tämä homma kokonaan. Mutta nyt on taas monta vuotta väki lisääntynyt ja mukaan on tullut tämän päivän nuoriso omine aatteineen ja painotuksineen. Marssijoiden määrän kasvu kertoo tietysti yhteiskunnallisten olojen huonontumisesta. Nykyinen hallitus leikkaa kaikkein huono-osaisimmilta.

Lempihuutoni marsseilla on ”rauha, ystävyys, solidaarisuus”. Ne ovat asioita, joihin uskon. Ja kun torvisoittokunta päräyttää työväenlaulun – se kyllä nostattaa, olipa sitten torvimusiikista mitä mieltä hyvänsä.

Tänä vuonna vappumarssi lähtee vaihteeksi Hakaniemestä ja päätyy Kansalaistorille. Sillä ei kuitenkaan ole minulle merkitystä. Tärkeintä on, että tulisi paljon ihmisiä. Ja että marssitaan.”

Krista Malmivaara:

”Vappu on valkolakkeja, lokkien kirkunaa ja iloa. Se on sellaista hulinaa, kevään juhlaa, jota juhlitaan etenkin vappupäivänä Ullanlinnanmäellä. Vanhempani olivat korkeakoulutettuja, ja heillä oli tapana viedä meidät jo lapsena Kaivopuistoon. Vappuna sai aina pukeutua vähän hienommin, ei tarvinnut laittaa kurahaalaria päälle.

Myöhemmin olen viettänyt Ullanlinnanmäellä vappuja opiskelijana ja sitten oman perheeni kanssa. Vain muutamana vuonna Ullis on jäänyt välistä. Kerran olimme sateisessa Pariisissa. Suomesta läheteltiin viestejä, että täällä on 20 astetta lämmintä.

Yleensä vappusää on tietysti kylmä ja sateinen. Mutta sitten pitää vain laittaa enemmän vaatteita.

Ullanlinnanmäellä pitää olla aina viimeistään yhdeksältä, että kuulee, kun Ylioppilaskunnan Laulajat aloittavat Maamme-laulun. Välillä vähän väsyttäisi lähteä. Illalla on ollut juhlat, ja aamulla pitää herätä jo seitsemältä. Mutta silloin mieheni kannustaa, ja kyllähän lähteminen aina kannattaa.

Meillä on Ullanlinnanmäellä Ursan tornin vieressä tietty paikka, jonne kiipeämme joka vuosi piknikille. Sen jälkeen lähdemme syömään ennalta varattuun ravintolaan. Ravintolassa lauletaan yhteislauluja ja kilpaillaan vähän viereisten pöytien kanssa. Pidän varsinkin Hei, vahtimestari -laulusta. Se on reipas ja hilpeä. Ja se Silja Linen -teemasävelmän mukaan laulettu laulukin on hyvä. Se: ”tahtoisin gini-tonicin, gini-tonicin tai vaikka minttu-fernetin, minttu-fernetin...” Laulaminen on hauska perinne. Se rytmittää syömistä ja juomista.

Olen itse opiskellut romaanista filologiaa, mutta olen teekkarin vaimo, äiti ja sisko. Meillä on kotona Espoossa Julkkuja ja Äpyjä vaikka kuinka pitkältä ajalta, vuodelta yksi ja kaksi. Ne ovat ihan hauskaa huumoria. Tyttäreni aloitti juuri opiskelut Aalto-yliopistossa. Hänelle ja hänen opiskelukavereilleen vappu käynnistyi jo kolme viikkoa sitten. Tänä vuonna teekkareilla on 300 hengen saunakin.

70-luvulla vaput olivat vasemmistolaisille hyvin poliittisia. Minulle se totisuus oli aina hyvin vierasta. Nykyään kahtiajako ei ehkä ole enää ihan niin suuri.

Omat vappuperinteeni ovat pysyneet vuosikymmenten saatossa melko samanlaisina. Simaa ja munkkeja. Vuosien myötä kuohuviini on vaihtunut samppanjaan. Ja opiskelijana Mantan lakitus oli vappuaattona iso asia, mutta sen jälkeen kun sain lapsen, en ole halunnut enää mennä sinne väentungokseen tönittäväksi.

Vappu on minulle tärkeä juhla. Se on myös sellaista hyvää asennetta: muistetaan, että edes yhtenä päivänä vuodessa voi olla vähän vähemmän vakava.”

Sami Kero / HS
Krista Malmivaara juhlii vappua.
Krista Malmivaara juhlii vappua.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat