Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupunkipyöriin upotettiin aikoinaan miljoona – nyt valitetaan mainoksista

Ensimmäiset fillarit kokivat kovia: niitä löytyi merenpohjasta, Heinolasta ja kerrostalojen kellareista. Uudet kaupunkipyörät otettiin käyttöön maanantaina.

Kaupunki
 
Helsingin uudet kaupunkipyörät otettiin käyttöön
Helsingin uudet kaupunkipyörät otettiin käyttöön
Helsingissä otettiin 2. toukokuuta käyttöön uudet kaupunkipyörät. Aluksi käyttöön otettiin 500 pyörää ja 50 pyöräasemaa. Kun kaupunkipyörät tulivat Helsinkiin ensimmäisen kerran vuonna 2000, hajotettiin niistä suuri osa ja moni jäi kadoksiin. Kuvaus ja editointi: Tomi Peurakoski.
Fakta

Näin käytät pyöriä

 Aluksi käyttöön otetaan 500 pyörää ja 50 pyöräasemaa. Pyöriä voi käyttää alueella, joka rajoittuu Ruoholahteen, Taka-Töölöön ja Sörnäisiin.

 Käyttäjä syöttää palveluun pankki- tai luottokortin tiedot. Sen jälkeen hän saa koodin, jolla pyörän voi ottaa käyttöön. Satulaan voi nousta myös matkakorttia näyttämällä.

 Pyöristä maksetaan etukäteen joko koko kesäkauden kattava 25 euron käyttömaksu, kymmenen euron viikkomaksu tai viiden euron päivämaksu.

 Pyörää saa käyttää kerrallaan enimmillään viisi tuntia.

Ehkä nyt aika on kypsä kaupunkilaisten yhteisille polkupyörille. Vielä 16 vuotta sitten ei ollut.

Kun kaupunkipyörät tulivat Helsinkiin ensimmäisen kerran vuonna 2000, osa pyöristä pantiin nopeasti kappaleiksi, vaikka kulkupelit olikin huolella ilkivaltaa silmällä pitäen valittu. Pyörät olivat raskaita ja kömpelöitä ja niiden piti olla hankalia hajottaa. Eivät olleet.

Helsinki itsepintaisesti uusi tai korjasi rikotut polkupyörät.

Pyörille tehtiin käsittämätöntä ilkivaltaa: irrotettavia osia hajotettiin ja varastettiin. HKL:n silloinen suunnittelujohtaja, nykyinen toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski totesi Helsingin Sanomille, että oli kuitenkin melko harvinaista, että koko pyöräteline hajotettiin. Sitäkin kuitenkin tapahtui.

Juhani Niiranen / HS
Yksi edellisen aallon kaupunkipyörä lojui Ullaksenpuiston laiturin vieressä Vuosaaressa vuonna 2008.
Yksi edellisen aallon kaupunkipyörä lojui Ullaksenpuiston laiturin vieressä Vuosaaressa vuonna 2008.

Yksi pyörä löytyi Vuosaaresta merenpohjasta, toinen Heinolasta. Osa käyttäjistä otti pyörän käyttöönsä kahden euron pantilla koko kesäksi ja palautti kesän lopussa.

Vuonna 2008 lokakuussa 300 kaupunkipyörästä puuttui edelleen 70. Tullimiesten mukaan yksi oli nähty Virossa asti.

Sitten kaupunkipyöriä ei enää hankittu. Vuosi oli 2010 ja raha alkoi olla tiukalla –miljoonan vuosikustannuksia pidettiin liian korkeina tihutöiden määrään nähden. Kaupunkipyörät katosivat katukuvasta. Vain 20 korjauskuntoista pyörää myytiin Hartolan kuntaan, joka kiitteli niitä toimiviksi. Hartolassa pyörät saivatkin olla rauhassa.

MARKUS HENTTONEN
Anna-Maija Muurinen pyöräili Helsingin vanhalla kaupunkipyörällä Hartolassa vuonna 2010. Hänen mielestään pyörät olivat varsin hyviä.
Anna-Maija Muurinen pyöräili Helsingin vanhalla kaupunkipyörällä Hartolassa vuonna 2010. Hänen mielestään pyörät olivat varsin hyviä.

Pyöräkokeilua haluttiin kuitenkin jatkaa, mutta mainosyhteistyöllä, jotta kaupungin osuus maksuista pienenisi.

Helsinki alkoi järjestellä mainosyhteistyökuviota, jossa yritys voisi maksaa osan pyörien kustannuksista ja saada sitä vastaan mainostilaa kaupungilta.

Sopimukset kuitenkin kariutuivat, sillä kaupungilla ei ollut osoittaa riittävästi katuvarsimainontaan soveltuvia paikkoja, sillä kaupungissa oli paljon puistoja, toreja ja rantoja, joille ei haluttu mainoksia. Kaupunki löysi vain parikymmentä sopivaa mainospaikkaa, vaikka yhteensä oli sovittu yli 70 mainospaikasta pyörätelineiden mainosten lisäksi.

Ilman mainostajaa 4–5 miljoonan pyörähanke kävi kaupungin rahoista päättäville poliitikoille liian kalliiksi ja Helsinki jäi ilman pyöriä.

Nyt pyörät ovat tulleet – ja jälleen kohun saattelemana kuten perinteisiin kuuluu. Pyörät on saatu kuuden vuoden odottelun jälkeen. Ne ovat kirkkaankeltaisia ja mainostavat päivittäistavarakauppa Alepaa.

”Alepa-fillari on alennustilamme symboli”, kirjoitti Veikka Lahtinen blogissaan. Lahtisen mielestä kaupallisuus valtaa kaupunkitilaa koko ajan enemmän. Myös osa päättäjistä on huolestunut mainostajan saaman näkyvyyden vuoksi.

HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski on vastannut ihmettelijöille, että ilman mainoksia kaupunkipyöriä ei ehkä olisi vieläkään. Pyörät maksavat kaupungille noin 600  000 euroa. Toinen samanmoinen raha pyöriin uppoaa mainostajien pussista. Se tarkoittaa kymmenen vuoden aikana Helsingille arviolta 13:a miljoonaa euroa.

Teemu Salonen
Alepa-fillari eli uusi kaupunkipyörä.
Alepa-fillari eli uusi kaupunkipyörä.
Kari Räisänen / HS
Kaupunkipyörät odottivat maanantaiaamuna valmiina Kampin Narinkkatorilla.
Kaupunkipyörät odottivat maanantaiaamuna valmiina Kampin Narinkkatorilla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat