Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki kannustaa kaatamaan muurit kerrostalojen sisäpihoilta – suurien pihojen esteenä asukkaiden erimielisyydet

Säännöt sallivat kerrostalopihojen yhdistämisen laajoiksi korttelipihoiksi, mutta asukkaiden vastustus voi estää muutoksen.

Kaupunki
 
Jonne Heinonen / HS
Apinalinnana tunnetun korttelin sisäpiha on 116 metriä pitkä ja 54 metriä leveä. Korttelin ensimmäinen rakennus valmistui vuonna 1918, ja sisäpiha on ollut talojen ympäröimä vuodesta 1929 lähtien.
Apinalinnana tunnetun korttelin sisäpiha on 116 metriä pitkä ja 54 metriä leveä. Korttelin ensimmäinen rakennus valmistui vuonna 1918, ja sisäpiha on ollut talojen ympäröimä vuodesta 1929 lähtien. Kuva: Jonne Heinonen / HS

Jatkoa istutustapahtumille

 Korttelipihat takaisin! -ryhmä syntyi viime vuonna Punavuori kukkimaan ja Katajanokka kukkii -liikkeiden jatkoksi.

 Kaupunkiaktiivit kannustavat taloyhtiöitä avaamaan aidoin ja muurein rajatut korttelipihat.

 Seuraava Punavuori kukkii -istutustapahtuma järjestetään 21. toukokuuta Sepänkadun ja Kankurinkadun risteyksessä.

Kantakaupungin kerrostalojen sisäpihoilla on usein autoja, jäteastioita ja asfalttia. Entä, jos olisikin omenapuita ja oleskelupaikkoja? Ehkä avara nurmikko ja tilaa liikkumiselle ja leikille?

Tätä ajaa nyt joukko helsinkiläisiä kaupunkiaktiiveja. He haluavat kaataa muurit ja aidat, jotka nykyisin erottavat samassa korttelissa olevien taloyhtiöiden sisäpihat. Heidän mielestään liian monen kantakaupungin kerrostalon sisäpihat ovat ahtaita ja synkeitä – turhan takia.

Otetaan pihat yhteiseen käyttöön, piha-aktiivit ehdottavat. Tehdään pihalla muutakin kuin kävellään läpi ja viedään roskat. Ryhmässä mukana oleva punavuorelainen Kaisa Viitanen kertoo, että ajatusta piha-alueet erottavien muurien murtamisesta on hauduteltu naapurustossa jo pitkään.

”Olemme miettineet, miten pihat saataisiin paremmiksi. Etteivät ne olisi vain aitojen rajaamia asfalttiloukkoja”, Viitanen sanoo.

”Voisiko kantakaupunkilainen nauttia kesästä kotitalonsa edustalla, vai onko aina mentävä puistoon tai maalle?” hän kysyy.

Korttelipihat takaisin! -ryhmän juuret ovat Merimiehenkadulla Punavuoressa, jossa ideoidaan seitsemän taloyhtiön sisäpihojen yhdistämistä. Hanke on alkutekijöissään, ja toteutuessaan muutos vaatisi muurien kaatamista – ihan konkreettisestikin.

Sisäpihojen uudistamisesta olisi hyötyä ympäri vuoden, ryhmä uskoo. Koska kyse on talojen seinien rajaamasta pihasta, alue on turvallinen liikenteeltä erotettu leikkiympäristö naapuruston lapsille kesät talvet. Rahaakin saattaisi säästyä.

Artikkeliin liittyvät

”Tähän asti on totuttu siihen, että jokaisella taloyhtiöllä on omat neliöt, joita hallinnoidaan. Jokaisella on myös omat sopimuksensa huoltoyhtiöistä ja jätekuljetuksista”, Viitanen sanoo.

Hän näkisi kernaasti enemmänkin sellaisia sisäpiharatkaisuja kuin Apinalinnaksi kutsutussa korttelissa Vallilassa. Apinalinnassa on yksi Pohjoismaiden suurimmista sisäpihoista, eikä sitä ole koskaan jaoteltu eri taloyhtiöiden lohkoiksi muureilla. 1920-luvun lopusta asti käytössä olleella sisäpihalla on kokoa lähes täysimittaisen jalkapallokentän verran. Nurmialueita reunustaa vaahteroiden rivi.

Siellä on elämää. Lapset touhuavat omalla leikkipaikalla. Vanhemmat ovat perustaneet Whatsapp-viestiryhmän, jossa ilmoitetaan, kuka aikuinen on milloinkin pihalla. Asukkaat järjestävät vuosittain pihakirpputorin.

”On kiva, että pihalla on yhteinen grillauspaikka. En ole päässyt vielä kokeilemaan sitä”, kertoo maaliskuusta asti korttelissa asunut Nina Koskela.

Miksei tällaista ole enemmän muuallakin? Miksi ylipäätään keksittiin alkaa rakentaa pilkkovia muureja?

Vanhojen kantakaupungin talojen kohdalla syytä voi etsiä 1900-luvun alun lainsäädännöstä ja palopäällikköjen määräyksistä.

”On pyritty estämään laajojen tulipalojen leviämistä korttelissa. Sellaisia palokatkoja on siis rakennettu ihan hyvästä ja perustellusta syystä”, kertoo viestintäpäällikkö Taisto Hakala Helsingin pelastuslaitokselta.

Ennen muinoin sisäpihoilla ei ollut autoja parkissa vaan vaikka halkokasa ja ulkovessa. Kaikenlaista palavaa siis. Ilman muureja tulipalo olisi voinut levitä nopeasti laajalle.

Ajat ja lait ovat kuitenkin muuttuneet, eikä sisäpihojen palokatkoille ole vanhaan malliin tarvetta. Muurien poistaminen päinvastoin toisi lisää tilaa pelastuslaitoksen kalustolle.

Hakala kuitenkin muistuttaa, että paloturvallisuusseikat pitää arvioida aina tapauskohtaisesti.

Kaupunkikuva-arkkitehti Marjatta Uusitalo Helsingin rakennusvalvontavirastosta ei panisi pahakseen, jos avarat korttelipihat lisääntyisivät. Byrokratia ei ole hänen mukaansa jarruttamassa yhdistämishankkeita.

”Jos tonttien välillä ei ole kauheita tasoeroja ja välistä puretaan vain se aita tai muuri, niin toimenpide ei ole edes luvanvarainen”, Uusitalo kertoo.

Muutaman portaankin rakentamisen Uusitalo katsoo olevan lähinnä pihatyötä.

”Jos on kyse suurkorttelista, jossa tehdään esimerkiksi isoja jätejärjestelyjä, voi jokin asia muuttaa hankkeen luvanvaraiseksi”, Uusitalo arvioi.

Uudemmilla alueilla, kuten Jätkäsaaressa, sisäpihat ovat taloyhtiöiden yhteisiä. Usein jo asemakaava määrää, ettei korttelipihoja saa aidata.

Myös vanhojen pihojen avaamiseen tulee kannustusta kaupungilta.

”Olisi hieno juttu, jos taloyhtiöt yhteistyössä edistäisivät tällaisia hankkeita”, Uusitalo sanoo.

Asukkaiden yhteistyö on lopulta oleellisin asia sisäpihojen yhdistämisessä korttelipihoiksi.

”Muutoksista on parempi keskustella ensin perusteellisesti ja katsoa, löytyykö yhteisiä intressejä, periaatteita ja pelisääntöjä. Joskushan on käyty isoja keskusteluja jopa siitä, aiheutuuko lasten pihaan kalkkiliiduilla piirtämistä hyppyruuduista vahinkoa vai ei”, kertoo Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen.

Hiltunen muistuttaa, että ”ihmisiä on niin monenlaisia”. Osa pitää sisäpihojen yhdistämistä yhteisöllisyyttä lisäävänä parannuksena, toiset taas saattavat kokea saman asian esimerkiksi melua lisäävänä huononnuksena.

Hiltusenkin mielestä on positiivista, että asukkaat miettivät yhdessä, miten omaa asuinympäristöä voisi kehittää. Hän painottaa, että riitojen välttämiseksi kaikkia muutokseen liittyviä puolia ja mahdollisia ongelmatilanteita sekä vastuukysymyksiä kannattaa puntaroida avoimesti ennakkoon.

Yksi eripuraa aiheuttava asia on se, että sisäpihoilla on arvokkaita autopaikkoja. Kaupunkisuunnitteluvirasto arvioi viime vuonna, että pelkästään Helsingin niemellä taloyhtiöiden tonteilla on yli 16 000 pysäköintipaikkaa.

”Jokainen piha on uniikki ja tarvitsee omat ratkaisunsa”, piha-aktiivi Kaisa Viitanen toteaa.

Sekä Korttelipihat takaisin! -ryhmän että rakennusvalvontaviraston mielestä paras tapa edetä olisi kokemusten kerääminen pilottihankkeiden kautta. Yksinkertaisimmillaan tämä tarkoittaa sitä, että tehdään aitaan pieni oviaukko ja tarkkaillaan, mitä siitä seuraa.

Jonne Heinonen / HS
Vastikään Apinalinnan kortteliin Vallilaan muuttanut Nina Koskela tiesi entuudestaan hienon sisäpihan, muttei kuitenkaan valinnut uutta kotiaan pelkästään sen vuoksi.
Vastikään Apinalinnan kortteliin Vallilaan muuttanut Nina Koskela tiesi entuudestaan hienon sisäpihan, muttei kuitenkaan valinnut uutta kotiaan pelkästään sen vuoksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat