Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muutto Suomesta uhkaa, kun lapsi ei pääse kouluun

Amol Sathe keräsi Espoon kansainväliseen kouluun yrittäneiden lasten vanhemmista protestiryhmän.

Kaupunki
 
Amol Sathen kotialbumi
Amol Sathe on asunut perheineen Suomessa kaksi vuotta.
Amol Sathe on asunut perheineen Suomessa kaksi vuotta. Kuva: Amol Sathen kotialbumi

Espoon kansainvälisen koulun ensimmäiselle luokalle haki 100 oppilasta, mutta vain 50 pääsi sisään. Intialainen Amol Sathe oli yksi pettyneistä vanhemmista.

”Päiväkodissa sanottiin, että testi on helppo eikä siitä tarvitse stressata. Poika saikin hyvät pisteet, mutta ei päässyt sisään. Olimme todella yllättyneitä”, Sathe selittää.

Nyt perheellä näyttää olevan kolme vaihtoehtoa: poika menee suomalaiseen kouluun, häntä aletaan käyttää Hyvinkäällä kansainvälisessä koulussa, tai hän ei mene kouluun lainkaan.

Amol Sathe on perheineen asunut Suomessa yli kaksi vuotta, ja sitä ennen työskennellyt yhdeksän vuotta Intiasta käsin Suomeen Tiedolle ja Nordealle. Hänen vanhempi poikansa käy Espoon kansainvälistä koulua, jonne nuorempi ei päässyt.

Paikka suomalaisesta koulusta löytyisi, mutta Sathelle kerrottiin, että sen jälkeen poika ei enää voisi hakeutua kansainväliseen perusopetukseen.

”Kunnioitan suomen kieltä ja haluan oppia sitä. En vain tiedä kauanko asumme Suomessa, enkä siksi haluaisi pakottaa poikaani käymään koulua suomeksi.”

Peruutuspaikkoja kansainväliseen kouluun ei tänä vuonna ole.

Sathe perusti muiden pettyneiden vanhempien kanssa ryhmän ajamaan asiaa.

”Yritämme vedota päättäjiin. Tiedän sydäntä särkeviä tarinoita perheistä, jotka ovat joutuneet muuttamaan Suomesta koska eivät ole saaneet lapsiaan englanninkieliseen kouluun.”

Amol Sathe ei halua syyttää koulua.

”Ei tämä ole rehtorin eikä koulun vika. Tarjontaa vain on liian vähän.”

Espoon kansainvälisen koulun vararehtori Laila Harju on samaa mieltä siitä, että paikkoja tarvittaisiin lisää.

Perheitä tulee ulkomailta paljon, ja maahanmuuttajille tarkoitetut valmistavat luokat toimivat eri tavalla kuin englanninkielinen perusopetus.

”Hakijamäärämme kasvaa vuosi vuodelta. Jos lapset eivät pääse kouluun, perhe on pulassa”, Harju toteaa.

Espoon perusopetuslinjan päällikkö Ilpo Salonen muistuttaa, että englanninkielisen opetuksen antaminen on kunnalle vapaaehtoista.

”Suomessa ei ole velvollisuutta antaa englanninkielistä perusopetusta. Prioriteettina ja lain antamana velvollisuutena kunnalle on suomen- ja ruotsinkielinen opetus”, Salonen sanoo.

Viime syksynä avattua Opinmäen kampusta on suunniteltu laajennettavaksi – toisesta siivestä on olemassa piirustuksetkin – mutta Salosen mukaan Suurpelto on voimakkaimmin kasvava alue ja siksi suomenkielisen perusopetuksen tilatarpeet joudutaan asettamaan etusijalle. Päiväkehrän koulu on nyt väistötiloissa Opinmäellä.

”Kampuksesta ei voi tehdä vain englanninkielistä, koska lähellä asuvilla suomalaisperheillä on oikeus lähikouluun.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat