Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansainvälisestä koulusta ulos jääneiden vanhemmat perustivat protestiryhmän – ”Tarjontaa on liian vähän”

Amol Sathe keräsi Espoon kansainväliseen kouluun yrittäneiden lasten vanhemmista protestiryhmän

Kaupunki
 
Amol Sathen kotialbumi
Amol Sathe on asunut perheineen Suomessa kaksi vuotta.
Amol Sathe on asunut perheineen Suomessa kaksi vuotta. Kuva: Amol Sathen kotialbumi

Espoon kansainvälisen koulun ensimmäiselle luokalle haki 100 oppilasta, mutta vain 50 pääsi sisään.

Intialainen Amol Sathe oli yksi pettyneistä vanhemmista.

”Päiväkodissa sanottiin, että testi on helppo eikä siitä tarvitse stressata. Poika saikin hyvät pisteet, mutta ei päässyt sisään. Olimme todella yllättyneitä”, Sathe selittää.

Nyt perheellä näyttää olevan kolme vaihtoehtoa: poika menee suomalaiseen kouluun, häntä aletaan kuljettaa Hyvinkäälle kansainväliseen kouluun, tai hän ei mene kouluun ensi vuonna lainkaan.

Amol Sathe on perheineen asunut Suomessa yli kaksi vuotta. Sitä ennen hän on työskennellyt noin yhdeksän vuotta Intiasta käsin suomalaisille työnantajille kuten Tiedolle ja Nordealle. Hänen vanhempi poikansa käy Espoon kansainvälistä koulua, jonne nuorempi ei nyt päässyt.

Paikka suomalaisesta koulusta kyllä löytyisi, mutta Sathelle kerrottiin, että sen jälkeen poika ei enää voisi hakeutua kansainväliseen perusopetukseen.

”Kunnioitan suomen kieltä ja haluan oppia sitä. En vain tiedä, kauanko asumme Suomessa, enkä siksi haluaisi pakottaa poikaani käymään koulujaan suomeksi.”

Peruutuspaikkoja kouluun ei tänä vuonna ole.

Mikko Stig / Lehtikuva
Espoon kansainvälinen koulu sijaitsee Opinmäen koulukeskuksen yhteydessä.
Espoon kansainvälinen koulu sijaitsee Opinmäen koulukeskuksen yhteydessä.

Sathe perusti muiden pettyneiden vanhempien kanssa ryhmän ajamaan asiaa.

”Yritämme vedota päättäjiin. Tiedän sydäntä särkeviä tarinoita perheistä, jotka ovat joutuneet muuttamaan Suomesta, koska eivät ole saaneet lapsiaan englanninkieliseen kouluun.”

Amol Sathe ei halua syyttää koulua.

”Ei tämä ole rehtorin eikä koulun vika. Tarjontaa vain on liian vähän.”

Espoon kansainvälisen koulun vararehtori Laila Harju on samaa mieltä siitä, että paikkoja tarvittaisiin lisää. Perheitä tulee ulkomailta paljon, ja maahanmuuttajille tarkoitetut valmistavat luokat toimivat eri tavalla kuin englanninkielinen perusopetus.

”Hakijamäärämme kasvaa vuosi vuodelta. Jos lapset eivät pääse kouluun, perhe on pulassa”, Harju toteaa.

Espoon perusopetuslinjan päällikkö Ilpo Salonen muistuttaa, että englanninkielisen opetuksen antaminen on kunnalle vapaaehtoista.

”Suomessa ei ole velvollisuutta antaa englanninkielistä perusopetusta. Prioriteettina ja lain antamana velvollisuutena kunnalle on suomen- ja ruotsinkielinen opetus.”

Hän kertoo ymmärtävänsä, että nykymaailmassa englanninkielistä opetusta tarvitaan. Kansainvälisten koulujen tarvetta katsotaan kuitenkin koko pääkaupunkiseudun näkökulmasta, ja kapasiteettia ei haluta rakentaa turhaan.

Viime syksynä avattua Opinmäen kampusta on suunniteltu laajennettavaksi – toisesta siivestä on olemassa piirustuksetkin – mutta Salosen mukaan Suurpelto on Espoon voimakkaimmin kasvava alue ja siksi suomenkielisen perusopetuksen tilatarpeet joudutaan laajennuksessa asettamaan etusijalle. Tilannetta ei helpota se, että Päiväkehrän koulu on nyt väistötiloissa Opinmäellä.

”Kampuksesta ei voi tehdä pelkästään englanninkielistä, koska sen lähellä asuvilla suomalaisperheillä on oikeus lähikouluun”, Salonen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat