Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iso huumevyyhti alkoi purkautua Pasilan asemalta – Subutexin hinta puolittui Tampereella huumeringin aloitettua toimintansa

Poliisi epäilee huumeringin salakuljettaneen Suomeen kaikkiaan lähes 30 000 Subutex-tablettia ja noin 17 kiloa hasista.

Kaupunki
 
Poliisi
Tutkintaryhmän takavarikoimia Subutex-tabletteja.
Tutkintaryhmän takavarikoimia Subutex-tabletteja. Kuva: Poliisi

Pasilan asemalla paljastunut huumekauppa vei poliisin suuren salakuljetusvyyhdin äärelle.

Poliisipartio havaitsi epäiltyä huumeiden myyntiä Pasilan asemalla Helsingissä viime helmikuussa. Huumekaupan osallisilta takavarikoitiin pieni määrä marihuanaa ja 12 500 euroa.

Se oli langanpää, josta kerä alkoi purkautua.

Poliisi ja Tulli alkoivat tutkia tapausta, jossa Suomeen on salakuljetettu suuria määriä Subutex-lääkevalmistetta sekä muita huumeita. Suomessa huumeita levitettiin poliisin mukaan eri puolille maata, ja esitutkinnan aikana epäiltyjä on ollut lähes 50.

Tapauksen tutkinnan edetessä poliisi alkoi epäillä, että asiaan voisi liittyä suurempikin rikoskokonaisuus. Tämän vuoksi poliisi kokosi yhteisen ryhmän, jossa oli mukana tutkijoita Helsingin, Pohjanmaan ja Oulun poliisilaitoksilta sekä Tullista. Myöhemmin esitutkintaan liittyi mukaan myös Sisä-Suomen poliisilaitos.

Esitutkinnan perusteella poliisi epäilee, että huumeita on levitetty pääkaupunkiseudulla, Tampereella sekä Vaasan seudulla.

”Esitutkinnan aikana on takavarikoitu noin 9 000 Subutex-tablettia, yli 11 kilogrammaa hasista, 200 ekstaasitablettia, sekä käteistä rahaa noin 50 000 euroa”, kertoo rikoskomisario Ilkka Juola Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisi epäilee huumeringin salakuljettaneen Suomeen kaikkiaan lähes 30 000 Subutex-tablettia ja noin 17 kiloa hasista.

Yksi Subutex-tabletti maksaa poliisin mukaan pääkaupunkiseudun katukaupassa 30–50 euroa ja hasiksen grammahinta on 5–10 euroa. Katukaupassa aineista olisi siis poliisin arvion mukaan saanut 1 000 000–1 600 000 euroa.

Subutex-tabletit salakuljetettiin Ranskasta Suomeen pääasiassa maitse Tornion kautta. Poliisi kertoo, että salakuljettajat olivat tehneet ajoneuvoihin kätköjä ja käyttäneet julkisilla kulkuvälineillä liikkuneita kuriireja.

Torniossa jäi lokakuussa 2015 kiinni salakuljettaja, jolla oli mukanaan noin 2 000 Subutex-tabletin erä. Saman vuoden marraskuussa poliisit ottivat Rovaniemellä kiinni kaksi henkilöä, joilla oli 6 800 tablettia Subutexiä.

Torniossa takavarikoidut tabletit olivat poliisin mukaan menossa levitykseen Tampereen seudulle. Rovaniemellä viranomaisten haltuun päätyneet aineet olivat puolestaan matkalla pääkaupunkiseudulle ja Vaasaan.

Subutexin katukauppahinta laski Sisä-Suomen poliisin selvitysten mukaan kesällä 2015 Tampereella 60 eurosta 30 euroon sen vuoksi, että pian syyteharkintaan siirtymässä olevaan huumevyyhteen liittyvä rinki aloitti toimintansa. Käytännössä tämä tarkoittaa siis sitä, että tarjolla olleen Subutexin määrä kasvoi selvästi aiemmasta.

Subutex-kokonaisuuden tutkinnan yhteydessä tutkintaryhmä selvitti myös hasiksen maahantuonti- ja levitysorganisaation toimia. Hasista tuotiin ajoneuvojen rakenteisiin kätkettynä Espanjasta Tornion kautta Suomeen.

Poliisi takavarikoi salakuljetukseen liittyen yli 11 kiloa hasista Helsingissä. Lisäksi takavarikkoon päätyi lähes 23 000 euroa käteistä.

Hasiksen salakuljetukseen liittyvä pääepäilty tuomittiin maaliskuussa Helsingin käräjäoikeudessa 3,5 vuoden vankeusrangaistukseen. Käräjäoikeuden päätös ei ole vielä lainvoimainen.

Poliisin mukaan hasiskaupassa on samoja pääepäiltyjä kuin Subutex-haarassa. Kaikista lähes 50 epäillystä valtaosa on ollut esitutkinnan aikana pidätettynä tai vangittuna.

Helsingin ja Pohjanmaan poliisilaitoksien tutkima Subutex-kokonaisuus siirtyy syyteharkintaan vielä toukokuun alkupuolella. Myös Sisä-Suomen poliisin esitutkinta on valmistumassa toukokuussa.

Subutex on buprenorfiini-lääkeainevalmiste, jota käytetään esimerkiksi kivunlievitykseen. Samaa ainetta väärinkäytetään suonensisäisesti huumaantumistarkoituksessa.

Poliisi
Yhden epäillyn puhelimesta takavarikoituja rahakuvia.
Yhden epäillyn puhelimesta takavarikoituja rahakuvia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat