Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pyöräilijöiden ”kypäräpakko” saattaa poistua – ministeriö harkitsee lainmuutosta

Nykylain mukaan kypärää on käytettävä ”yleensä”. Pyöräliiton mielestä pakoksi tulkittu säännös lisää onnettomuuksia.

Kaupunki
 
Kimmo Räisänen
Juhani Ojala sovittaa kypärää. Liikenneturvan mukaan kypärää käyttää alle puolet pyöräilijöistä. Suosituinta kypärän käyttö on Uudellamaalla.
Juhani Ojala sovittaa kypärää. Liikenneturvan mukaan kypärää käyttää alle puolet pyöräilijöistä. Suosituinta kypärän käyttö on Uudellamaalla. Kuva: Kimmo Räisänen

Polkupyöräilijän kypärän käyttöä koskeva säädös saattaa muuttua. Pyöräilijöiden etujärjestö Pyöräliitto ajaa kypäräsuosituksen poistoa, ja asiaa pohditaan myös liikenne- ja viestintäministeriössä.

”Muun muassa sitä on arvioitu, onko kyseinen suositusluonteinen säännös oikeudellisesti relevantti”, sanoo liikenneneuvos Kimmo Kiiski liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Voimassa olevan tieliikennelain mukaan pyöräilijän on ”yleensä” käytettävä kypärää. Epäselvän kirjauksen vuoksi kypäräpykälä on muuttunut ihmisten mielissä pakoksi.

Kimmo Kiisken mukaan tarjolla on käytännössä kolme vaihtoehtoa: jättää pykälä entiselleen, poistaa se kokonaan tai muuttaa suositus pakoksi.

Pyöräliitto vastustaa kypäräpakkoa, koska sen mielestä pakko vain lisää pyöräilyonnettomuuksia.

”Kypäräpakko vähentää pyöräilyä, ja samalla turvallisuus heikkenee”, sanoo Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen.

Liiton logiikka menee niin, että massa luo turvaa. Mitä vähemmän pyöriä on liikkeellä, sitä herkemmin autolla liikkuva jättää pyöräilijät huomiotta.

”Jos ihminen ajattelee tarvitsevansa kypärän, hän ei mene pyörällä 200 metrin matkaa kauppaan eikä ota kaupunkifillaria käyttöön.”

Esimerkiksi Helsingissä maanantaina käyttöön otettujen kaupunkipyörien mukana ei tule kypärää.

Kypäräpykälän mietintä on osa liikenne- ja viestintäministeriössä tekeillä olevaa tieliikennelain uudistusta.

Harkittavana on myös joukko muita Pyöräliiton ajamia uudistuksia.

Näitä on esimerkiksi se, että joillakin yksisuuntaisilla kaduilla voisi pyöräillä myös ”väärään” suuntaan.

”Helsingin Kampissa on jo katuja, jotka ovat yksisuuntaisia vain siksi, ettei niistä tulisi läpiajokatuja”, sanoo liiton puheenjohtaja, helsinkiläinen kuntapoliitikko Otso Kivekäs (vihr).

Liitto on luonnostellut jo liikennemerkin, jolla osoitettaisiin pyöräilijöiden lupa ajaa vastavirtaan. Kivekkään mukaan lupa voisi koskea verraten hiljaisia katuja.

”Ei Uudenmaankadulle, Fredrikinkadulle kyllä”, Kivekäs muotoilee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat