Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin katuhuijari yrittää harhauttaa uhriaan – Helsingin poliisi listasi kymmenen tavallisinta tapaa

Liian lähelle tuleviin ja huomion muualle kiinnittäviin ohikulkijoihin kannattaa suhtautua varauksella.

Kaupunki
 
Kai Sinervo / HS
Matkustusasemilla on hyvä pitää omaisuuttaan silmällä.
Matkustusasemilla on hyvä pitää omaisuuttaan silmällä. Kuva: Kai Sinervo / HS

Kevät ja kesä tuovat kaiken hyvän lisäksi tullessaan myös rikollisille otolliset ajat, kun kansaa liikkuu sankoin joukoin kaupungin kaduilla.

Helsingin poliisi on listannut kymmenen tavallisinta katuhuijausta, joihin kesäkulkijan kannattaa varautua.

1. Katuhuijauksista yleisin on pin-koodin urkkiminen. Otollisia uhreja ovat öiseen aikaan ja varhain aamulla liikkeellä olevat päihtyneet ihmiset ravintoloiden ja pikaruokaloiden tiskeillä.

Päivisin pin-vorot vaanivat puolestaan iäkkäämpiä ihmisiä ruokakaupoissa ja ostoskeskuksissa. He myös tarkkailevat pankeissa ja seteliautomaateilla asioivia, joihin he myöhemmin iskevät kadulla.

Poliisi varoittaa, että rikolliset odottavat uhrin keskittymisen herpaantumista. Liian lähelle tulevia kyselijöitä kannattaa varoa ja ilmoittaa uhkaavasti käyttäytyvistä hätäkeskukseen.

2. Seteliautomaatilla asioivia rikolliset yrittävät harhauttaa usein heittämällä heidän jalkojensa juureen kolikoita tai seteleitä ja huomauttamalla: ”Tuo taisi pudota sinulta”. Kun uhri kumartuu poimimaan seteliä, voro ottaa hänen pankkikorttinsa automaatista. Pin-koodin rikollinen on urkkinut tietoonsa aiemmin.

3. Valepoliisit iskevät usein turisteihin. Nämä rikolliset liikkuvat yleensä usean henkilön ryhmässä, ja he esimerkiksi haluavat jollakin verukkeella tarkistaa uhrinsa lompakon. Samalla rahat häviävät heidän mukaansa.

Rikolliset valikoivat uhrejaan muun muassa turistikaupoissa.

4. Rikolliset harhauttavat uhrejaan myös tahraamalla näiden vaatteita, joita he sitten alkavat puhdistaa. Samalla uhrin omaisuutta katoaa puhdistajien taskuihin.

5. Uhria voidaan pyytää valokuvaamaan turisteiksi tekeytyviä rikollisia. Uhrin kuvatessa hänen taskuistaan viedään takaapäin lompakko tai puhelin.

6. Laukku tai tietokonelaukku häviää helposti matkustusasemilla, kun rikolliset vievät laukun omistajan huomion toisaalle.

7. Takkia ei kannata jättää esimerkiksi ravintolan tuolin selkänojalle varsinkaan, jos sen taskussa on lompakko tai kännykkä. Voro voi istua viereisessä pöydässä ja saada helpon saaliin.

8. Koruja ohikulkijan kaulalle sovittavilla kauppaajilla on usein rikos mielessä. Sovituksen yhteydessä rihkamakoru jää uhrin kaulaan, josta puolestaan aito koru lähtee varkaiden mukaan.

Poliisin mukaan iäkkäitä ihmisiä on myös ryöstetty pitämällä heistä kiinni ja viemällä korut väkisin.

9. Rikolliset käyttävät usein hyväkseen uhrin ympärille muodostettavaa ruuhkaa. Tällöin omaisuutta on helppo viedä taskuista tai laukuista.

Ravintolasta poistuviin on kohdistettu myös ”halailuhuijausta”, jolloin lähikontaktin yhteydessä voro tyhjentää uhrinsa taskut.

10. Varsin yleinen huijaustapa on poliisin mukaan se, että rikollinen peittää toisen kätensä vaikkapa kaulahuivilla tai takilla ja liimautuu uhrin kylkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat