Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhuksia Helsingissä huijanneille naisille vankeustuomiot – esiintyivät hoitajana ja taksitarkastajana

Tuomitut saivat hyväuskoiset uhrinsa paljastamaan pankkikorttinsa tunnusluvun.

Kaupunki
 

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut kaksi naista vankeuteen vanhuksiin kohdistuneista omaisuusrikoksista. Toinen naisista tuomittiin ehdottomaan vankeuteen kolmeksi vuodeksi ja toinen vuodeksi ja yhdeksäksi kuukaudeksi. Tapaukset ovat erillisiä.

Kolmen vuoden vankeustuomion saanut Minna Johanna Numminen syyllistyi käräjäoikeuden mukaan useisiin iäkkäisiin kohdistuneisiin törkeisiin varkauksiin, törkeään kavallukseen, maksuvälinepetoksiin ja väärennykseen vuosina 2014–2015. Hän oli kodinhoitajana esiintyen päässyt uhriensa koteihin, joista hän on varastanut rahaa ja omaisuutta.

Oikeus piti erityisen paheksuttavana sitä, että tuomittu käytti rikollisessa toiminnassaan hyväkseen tietoja, joita hän oli aiemmin saanut Helsingin kaupungin kotihoidossa toimiessaan. Yhä kodinhoitajaa esittäen hän muun muassa sai taloyhtiön huoltomiehen avaamaan uhrinsa kotioven. Huoltomiehelle nainen esitti väärennetyn valtuutusasiakirjan.

Tuomittu sai uhrinsa paljastamaan pankkikorttiensa tunnusluvut, joiden avulla hän nosti uhrien tileiltä käteistä. Lisäksi hän varasti muun muassa matkapuhelimia, arvokoruja, lääkkeitä sekä henkilö- ja Kela-kortteja.

Vanhusten lisäksi uhreina oli cp-vammainen 59-vuotias nainen sekä neliraajahalvaantunut nainen, jonka henkilökohtaisena avustajana tuomittu muun muassa nosti pankki- ja luottokortilla laittomasti rahaa uhrinsa pankkitililtä.

Oikeus määräsi naisen maksamaan uhreilleen rahallisia korvauksia 50–1 390 euroa. Nainen myönsi syyllisyytensä osaan syytteistä.

Toinen, vuoden ja yhdeksän kuukauden ehdottoman vankeustuomion saanut nainen varasti tuomion mukaan rahaa ja omaisuutta liikuntarajoitteisilta helsinkiläisvanhuksilta.

Käräjäoikeus katsoi hänen syyllistyneen vuoden 2016 aikana tehtyihin varkauksiin, törkeisiin varkauksiin, törkeään petokseen ja törkeisiin maksuvälinepetoksiin. Tuomittu myönsi syyllisyytensä osaan syytteistä.

Nainen oli vienyt rollaattorilla liikkuvien ja kroonisesti sairaiden vanhusten rahoja näiden kotoa sekä kauppa- ja terveyskeskuskäyntien yhteydessä esittämällä avuliasta kansalaista, sairaanhoitajaa ja viranomaista.

Hän oli väittänyt olevansa taksitarkastaja, sairaanhoitaja, kotisairaanhoitaja ja Kelan työntekijä ja näin päässyt penkomaan uhriensa kodeissa laatikoita ja kaappeja käteisen rahan etsimiseksi. Lisäksi hän sai uhrinsa paljastamaan pankkikorttinsa tunnusluvun.

Tuomittu syyllistyi rikoksiin ehdonalaisen vapautensa aikana. Hänet on aiemmin tuomittu useita kertoja samanlaisista rikoksista.

Nainen joutuu korvaamaan huijaustensa uhreille 30–4 040 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat