Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Husin potilaspapereita löytyi kerrostalon pihalta Vantaalla – ”27 yrs of basic healthy woman, behind two alatiesynnytystä”

Joidenkin ihmisten nimiä ja henkilötunnuksia oli kirjattu papereihin käsin. Ihmisten terveystietoja oli kirjattu sekaisin englanniksi ja suomeksi.

Kaupunki
 
Meri Liukkonen
Meri Liukkonen
Potilaspapereita löytyi roskien joukosta Vantaan Jokiniemestä.
Potilaspapereita löytyi roskien joukosta Vantaan Jokiniemestä. Kuva: Meri Liukkonen

Kerrostalon pihalla Vantaalla lojui kymmenien ihmisten terveyteen liittyviä asiakirjoja roskiksen vieressä.

Hyksin verisuonikirurgian klinikalla asioineiden potilaiden potilaspapereita löytyi Jokiniemestä opiskelija-asuntojen pihalta noin kilometrin päässä Tikkurilan asemasta. Yli neljänkymmenen ihmisen henkilökohtaisia tietoja oli helposti ohikulkijoiden nähtävissä.

Asiapaperinivaska löytyi kerrostalojen pihalla sijaitsevien jätesäiliöiden vierestä. Paperit olivat repussa ja muovikassissa vapaasti tongittavissa pyöränrungon, vaatteiden, kissanhiekkalaatikon ja työtuolin seassa.

Nivaskassa oli potilaiden lähetteitä, tutkimukseen osallistuneiden potilaiden lomakkeita, sairaskertomuksia ja laboratoriotuloksia. Osassa papereista oli potilaiden nimet, kotiosoitteet, puhelinnumerot, sairaskertomuksia ja lähettävien lääkärien tietoja. Tietoja on lääkärikäynneistä vuosilta 2012–2015.

”Kuulostaa varsin huolimattomalta ja epäasialliselta. Tämä on vastoin kaikkia ohjeita”, hämmästelee lääkäri Mikael Railo, jonka kirjoittamia lähetteitä oli papereiden joukossa.

”On hurja ja vakava asia, että potilastietopapereita joutuu tämmöiseen paikkaan”, Railo sanoo.

Vaikka osa papereista oli nuhjuisia ja ryppyisiä, henkilökohtaiset tiedot ovat niistä selvästi luettavissa. Esimerkiksi espoolaisnaisen papereista käy ilmi, että hän on Husin palvelusetelipotilas. Lähetteestä ilmenee, että ”suonikohjuja ei ole leikattu”, ”kaksi raskautta, joiden aikana alkoivat” ja ”suvussa suonikohjutautia”. Tuusulalaismiehellä taas on ollut ”aivoinfarkti”, ”Angina Pectoris” ja ”suorituskyky 1km”.

Papereiden seasta löytyi verisuonikirurgian klinikalla toimineen tutkijan nimikyltti ja nimilappu viime kevään lääkärikonferenssiin Lontoossa.

Tutkija on tehnyt väitöskirjaa Helsingin yliopistossa. Tutkijoilla ei ole lupaa viedä potilaiden tietoja pois työtilastaan ja kaikkien kanssa allekirjoitetaan salassapitosopimus.

Pinkassa oli potilasasiakirjojen lisäksi myös tutkimuksen tekemiseen liittyviä käsinkirjoitettuja muistiinpanoja, lähdeluetteloita, kopioita tieteellisistä artikkeleista, ohjeita apurahahakemuksiin ja tutkijan henkilökohtaisia papereita.

Yhdellä ”Tutkimuspotilaat”-otsikoidulla paperiarkilla oli kaikkiaan 24 ihmisen nimet ja henkilötunnukset. Lisäksi pinkassa oli tutkimuslomakkeita, joihin on kirjattu potilaiden terveystietoja nimineen.

Joidenkin ihmisten nimiä ja henkilötunnuksia oli kirjattu papereihin käsin. Ihmisten terveystietoja oli kirjattu sekaisin englanniksi ja suomeksi kuten: ”27 yrs of basic healthy woman, behind two alatiesynnytystä” tai ”highlighted expanded laskimorakenteita”.

Husin verkkosivuilla kerrotaan, että sen verisuonikirurgian linja on Euroopan suurimpia verisuonikirurgisia yksiköitä ja erikoisalansa johtava toimija Suomessa. Yksikössä tehdään vuosittain noin 3 000 leikkausta ja 2 500 suonensisäistä toimenpidettä.

”Terveydenhuollon toimintayksikkö, esimerkiksi sairaala, tai itsenäisesti ammattiaan harjoittava lääkäri vastaavat siitä, että potilasasiakirjoja säilytetään asianmukaisesti. Asiakirjoja hävitettäessä on huolehdittava siitä, että sivulliset eivät saa niistä tietoa. Tutkimuksiin osallistuneiden potilaiden asiakirjat ovat tietenkin myös salassa pidettäviä ja hävitettävä asianmukaisesti”, sanoo lääkintöneuvos Liisa Toppila sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirasta.

HS on vienyt paperit poliisille.

Sara Aaltio / HS
Papereista paljastui potilaiden yksityiskohtaisia terveystietoja.
Papereista paljastui potilaiden yksityiskohtaisia terveystietoja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat