Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Vastoin vaitiololupausta ja Husin tutkimussääntöjä” – jätekatoksesta löytyneet potilastiedot johtavat perinpohjaiseen tutkintaan

Husin johtajaylilääkäri ei muista vastaavaa sääntörikkomusta tapahtuneen aiemmin.

Kaupunki
 
Sara Aaltio / HS
Vantaalaisen kerrostalon jätekatoksesta löytyneitä Husin potilaspapereita.
Vantaalaisen kerrostalon jätekatoksesta löytyneitä Husin potilaspapereita. Kuva: Sara Aaltio / HS

Uutinen vantaalaisen kerrostalon jätekatokseen hylätyistä potilaspapereista on järkyttänyt erikoissairaanhoitopiiri Husin vastuuhenkilöitä. HS kertoi torstaina, että yli 40 ihmisen henkilökohtaisia tietoja oli jätetty repussa ja muovikassissa jätekatoksen viereen.

Husin sairaanhoidosta ja tutkimusjohdosta vastaava johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoo, ettei ole pitkän uransa aikana törmännyt vastaavaan.

”Kukaan kollegoistakaan ei muistanut, että tällaista olisi tapahtunut. Olemme kaikki yllättyneitä, järkyttyneitä ja todella pahoillamme tästä tapauksesta. Tämä ei noudata mitään Husin ohjeita ja käytäntöjä.”

Hus ei ole ollut yhteydessä asianomaiseen tutkijaan, koska papereista löytynyt nimi ei ole heidän tiedossaan. HS on vienyt paperit poliisille.

Papereiden joukossa on verisuoniklinikalla toimineen tutkijan nimikyltti. Hän on tehnyt väitöskirjaa Helsingin yliopistossa.

”Me aiomme kyllä selvittää tämän perinpohjin. Asianomaista kuullaan, kunhan varmuudella tiedämme, kenestä on kyse”, Mäkijärvi sanoo.

Mäkijärvi ennakoi, että poliisi ja terveysalan valvontavirasto Valvira ottavat yhteyttä Husiin melko nopeasti.

Vaikka tapahtumien kulkua ei varmuudella tiedetä, Mäkijärvellä on alustava käsitys siitä, miten potilaiden sairaskertomuksia ja laboratoriotuloksia henkilötietoineen on joutunut vantaalaisen kerrostalon jätekatokseen.

”Vastoin Husin ohjeita ja määräyksiä ja vastoin tutkijan itse allekirjoittamaa vaitiololupausta, hän on vienyt papereita, kopioita tai tulosteita kotiin. Tämä on tutkimuksen tietosuojaa käsittelevissä määräyksissä ehdottomasti kielletty”, Mäkijärvi sanoo.

Tutkimusmateriaali pitäisi säilyttää sairaalassa, jossa tutkijalle on osoitettu oma lukittava tutkimushuoneensa. Husissa on myös tiukat määräykset siitä, keillä muilla on pääsy tähän lukittavaan tilaan.

Tutkimustyön päätyttyä potilastiedot joko hävitetään tai sitten tutkimussuunnitelmaan on kirjattu, missä ja miten niitä säilytetään.

Säilytettäväksi otetaan sellaisia potilastietoja, joita mahdollisesti myöhemmin tarvitaan tutkimuksen oikeellisuuden ja pätevyyden arviointiin.

”Silloinkin tutkimukseen on kirjattu, miten kauan ja missä näitä potilastietoja säilytetään. Määräaika on yleensä 5-10 vuotta. Silloinkin nämä tiedot pitää säilyttää huolellisesti lukkojen takana.”

Kaikilta lääketieteelliseen tutkimuksiin osallistuvilta potilailta kysytään lupa heidän tietojensa käyttöön. Mäkijärven mukaan luvan kysyminen ei voi jäädä potilaalta huomaamatta, koska lupakaavakkeen täyttämiseen kuluu ainakin tunti.

”Potilaalle kerrotaan, miksi hänen tapauksensa sopii johonkin tutkimusprotokollaan. Tutkimuksen vaiheet kerrotaan tarkasti. Kerrotaan tutkimuksen hyödyt ja riskit, kuka on päätutkija, mitä tietoa kerätään.”

Usein tässä haastatteluvaiheessa potilaan kanssa keskustelee lääkärin lisäksi erikoiskoulutettu tutkimushoitaja. Sen jälkeen, kun tietojen käyttölupa on allekirjoitettu, potilas saa erikseen tiedon siitä, mihin hän on lähtenyt mukaan. Joskus lupa sisältää myös mahdolliset jatkotutkimukset.

”Meillä ei ketään salaa tutkita”, Mäkijärvi sanoo.

Vaikka potilastietoja yksiselitteisesti ei saa viedä ulos tutkijankammiosta, kiellon noudattamista ei käytännössä valvota. Esimerkiksi vahtimestareiden olisi mahdotonta tietää, mitä papereita ei saisi viedä ulos talosta. Tieto voisi kulkeutua tutkijan kotiin myös sähköpostin liitteenä.

”Meidän on pakko luottaa siihen, että tutkijat noudattavat ohjeita ja määräyksiä. Aukotonta valvontaa ei ole enkä usko, että koskaan tuleekaan. Tässä mennään ihmisen etiikan, arvomaailman ja kansalaisvelvollisuuksien puolelle”, Mäkijärvi sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat