Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääkaupunkiseudun liikenne säilyy HSL:n vallassa – vain kertalippujen myynti lipeämässä omista käsistä

Onnibusin Pekka Möttö pitää epätodennäköisenä, että Liikennekaari-lakiuudistus toisi HSL:n alueelle yksityisiä bussilinjoja. HSL:n hylkäämä Kutsuplus sen sijaan saattaa herätä henkiin uudella nimellä, Möttö vihjaa.

Kaupunki
 
Juhani Niiranen / HS
Kutsuplus-palvelu saattaa saada jatkoa.
Kutsuplus-palvelu saattaa saada jatkoa. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Taksi- ja joukkoliikennettä mullistava lakiuudistus Liikennekaari tuskin tuo pääkaupunkiseudun kannattavimmille bussireiteille ensimmäistäkään yksityistä yhtiötä vastoin Helsingin Seudun liikenteen HSL:n tahtoa.

HSL:n perinteinen veto-oikeus uusiin tulokkaisiin ja niiden kermankuorintahaaveisiin on perustanut HSL:n lakisääteiseen asemaan oman alueensa julkisen liikenteen järjestäjänä. Asemaa ei olla Liikennekaari-uudistuksessa viemässä, liikenneministeriöstä vakuutetaan.

Pelkoja on kuitenkin ollut.

Niin HSL, Paikallisliikenneliitto kuin monet HSL:n tarjouskilpailuihin osallistuneet bussiyhtiötkin ovat olleet huolissaan siitä, että Liikennekaari voisi rapauttaa koko seudullisen järjestelmän, jos kuka tahansa voisi koska tahansa perustaa HSL:n järjestämän liikenteen kanssa kilpailevia bussilinjoja. HSL on kilpailuttanut suunnittelemiaan reittejä jo vuosien ajan ja taannut kilpailun voittajalle toimintarauhan.

Lakiuudistuksen on pelätty avaavan ovet kermankuorinnalle kuten esimerkiksi Kehäradan kanssa kilpailevalle bussilinjalle Helsingin keskustasta kohti lentokenttää tai länsimetron matkustajista kilpailevalle linjalle Länsiväylälle.

Ministeriön vakuutteluista huolimatta HSL:n pelot eivät ole vieläkään täysin hälvenneet, ja se valmistautuukin antamaan Liikennekaaresta erittäin kriittisen lausunnon. Jos lopputulos ei miellytä, takataskussa on vielä muutakin.

Tähän asti EU:n palvelusopimusasetus eli niin sanottu psa-sopimussuoja sekä kansallinen lakiteksti ovat taanneet HSL:lle vahvan veto-oikeuden. Sen lausunto on ratkaissut, pääseekö uusi yrittäjä liikennöimään alueelle vai ei.

Sami Kilpiö
HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi
HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi

Uuteen lakiesitykseen asiaa ei ole HSL:n toimitusjohtajan Suvi Rihtniemen mukaan mielestä kirjattu riittävän selvästi. Se, miten markkinaehtoista liikennettä ja HSL:n tarjoamaa julkista palvelua sovitetaan yhteen, on hänen mukaansa muotoiltu hyvin epäselvästi.

”Uhkana ovat pitkät oikeustoimet, jos tätä ei kirjoiteta selvästi. Todennäköisesti HSL joutuu hakemaan oikeutta EU-tuomioistuimesta”, Rihtniemi sanoo.

Lakitekstiä valmistellut neuvotteleva virkamies Susanna Metsäpelto liikenne- ja viestintäministeriöstä tyynnyttelee Rihtniemen huolta: yhteensovittamisen tekee Metsäpellon mukaan vastedeskin toimiva viranomainen eli Helsingin seudulla HSL.

Näin HSL on säilyttämässä perinteisen veto-oikeutensa siihen, miten liikenne Helsingin seudulla järjestetään. Sen lausunto ratkaisisi vastakin, pääseekö uusi yrittäjä alueelle vai ei. HSL:n on ratkaisuissaan kuitenkin kuultava monipuolisesti uusia yrittäjiä, ja perusteltava päätöksensä huolellisesti. Ristiriitatilanteissa ulkopuolinen yritys voi tehdä valituksen hallinto-oikeuteen.

”Jos lakitekstissä jää epäselväksi, kuka hoitaa yhteensovittamisen, tekstiä täytyy ilmeisesti kirkastaa”, Metsäpelto sanoo.

Myös halpabussiyhtiö Onnibusin toimitusjohtaja Pekka Möttö pitää hyvin epätodennäköisenä, että HSL:n vahvalle alueelle ikinä syntyisi markkinaehtoista liikennettä.

”Pitäisi olla aika fakiiri, että sellaisen linjan saisi kannattamaan. HSL:llä on loistava linjaverkko ja loistava lippujärjestelmä.”

Kai Sinervo / HS
Onnibusin toimitusjohtaja Pekka Möttö
Onnibusin toimitusjohtaja Pekka Möttö

Siitä huolimatta Liikennekaari-lakipaketti on Mötön mielestä aivan loistava uudistus. Uudistuksen voima on hänen mielestään nimenomaan taksiliikenteen ja lipputuotteiden vapauttamisessa, ei niinkään markkinaehtoisen bussiliikenteen rynnistyksessä esimerkiksi pääkaupunkiseudun toiminta-alueella.

”Haluan erittäin selkeästi kiittää ministeri Anne Berneriä siitä, mitä hän on tehnyt. Tämä on parasta, mitä suomalaiselle joukkoliikenteelle on tapahtunut sitten Onnibusin perustamisen.”

”Lippujen ostaminen tehdään nyt ihmisille helpoksi. Tämä on hyvin merkittävä, suorastaan historiallinen uudistus”, Möttö sanoo.

Lakiesityksen mukaan kaikkien niiden, jotka myyvät matkalippuja, pitäisi avata järjestelmänsä rajapintaa toisille toimijoille siten, että matkustaja saa kerralla ostettua vähintään kertamatkaan oikeuttavan lipputuotteen.

Matkustaja pääsisi yhdellä lippuostoksella esimerkiksi Kuopiosta Helsinkiin ja sen lisäksi HSL:n kertalipulla Kampin bussiterminaalista Espoon Otaniemeen.

HSL on tähän mennessä jarruttanut oman järjestelmänsä avaamista ulkopuolisille. Perusteluna on ollut, että seudun kunnat sijoittavat tänä vuonna yli 300 miljoonaa euroa pitääkseen lipunhinnat alhaisina. Tämä verohyöty on haluttu pitää omien asukkaitten, ei maakuntien matkustajien etuna.

Verotuki on kuitenkin jyvitetty kausi- ja arvolippuihin, joita valtaosa HSL:n matkustajista käyttää. Kertalipuissa kuntien subventiota ei ole.

Liikennekaaren taksiliikennettä koskevat helpotukset antavat Mötön mukaan mahdollisuuden herättää jo kertaalleen haudattu Kutsuplus-järjestelmä henkiin. HSL kyllästyi järjestelmän tappioihin, ja lopetti pikkubusseilla ajetun kutsuliikenteen vuoden vaihteessa.

”Jonkinlainen taksien ja joukkoliikenteen väliin sijoittuva palvelu voisi olla tulollaan. Se ei välttämättä syntyisi Onnibus-yhtiön nimissä”, Möttö vihjaa.

Hän uskoo, että kutsuohjattu liikenne on mahdollista saada toimimaan paremmin kuin HSL:n hoivissa. Markkinoilla on tarjolla muitakin digitaalisia alustoja kuin alkuperäisen Kutsuplussan algoritmi, joka on jo myyty Yhdysvaltoihin.

Liikennekaaren lausuntokierros päättyy 23. toukokuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat