Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Tämä on törkeää” – Nyt puhuvat potilaat, joiden sairauskertomuksia lojui roskien joukossa Vantaalla

HS tavoitti kolme potilasta, joiden henkilökohtaisia tietoja löytyi vantaalaisesta roskiksesta.

Kaupunki
 
Sara Aaltio / HS
Papereiden seasta löytyi verisuonikirurgian klinikalla toimineen tutkijan nimikyltti ja nimilappu viime kevään lääkärikonferenssiin Lontoossa.
Papereiden seasta löytyi verisuonikirurgian klinikalla toimineen tutkijan nimikyltti ja nimilappu viime kevään lääkärikonferenssiin Lontoossa. Kuva: Sara Aaltio / HS

Törkeää, kauheaa – näillä sanoilla reagoivat potilaat, joiden henkilötietoja, yhteystietoja ja sairauskertomuksia lojui vantaalaisen kerrostalon pihalla roskien joukossa. HS:n tavoittamat potilaat ovat ymmällään, kiukkuisia ja järkyttyneitä tietojensa leväperäisestä kohtelusta.

HS kertoi torstaina, että noin 40 ihmisen potilastiedot olivat vapaasti katsottavissa avoimesta kassista ja repusta, jotka oli jätetty Helsingin opiskelija-asuntosäätiön (Hoas) kerrostalon jäteastian viereen.

HS tavoitti kolme potilasta perjantaina ja kertoi, että he kuuluvat tähän potilasjoukkoon.

”Tämä on todella törkeää. Kuka tahansa olisi voinut napata tiedot käyttöönsä”, kommentoi nimettömänä pysyttelevä espoolaisnainen.

Edes kaikki hänen tuttavansa eivät tiedä naisen käyneen leikkauksessa, eikä hän halua levitellä sairaskertomustaan tuntemattomien tietoon.

Espoolaisen Jari Niskasen tiedot lojuivat paikalla myös. Hän pitää huolestuttavana henkilötietojen yksityiskohtaisuutta. Osoitteiden ja puhelinnumeroiden lisäksi papereissa oli ihmisten henkilötunnuksia.

”Vähän potuttaa, koska ulkopuoliset ovat nyt voineet haalia nämä tiedot käyttöönsä.”

Myös nimettömänä pysyttelevä helsinkiläisrouva pitää arkaluontoisten potilastietojensa päätymistä jätekatokseen käsittämättömänä. ”Tämä on ihan kauheata”, hän kommentoi.

Potilaat haluaisivat tietää, mitä oikein on tapahtunut ja ennen kaikkea: kuka on vastuussa potilastietojen kylvämisestä?

Jokainen HS:n haastattelema potilas sanoo, ettei ole antanut suostumustaan potilastietojensa jakamiseen minkäänlaiseen lääketieteelliseen tutkimukseen. Vantaalta löytyneiden papereiden perusteella ne kuitenkin olivat Helsingin yliopistolle väitöskirjaa valmistelleen tutkijan hallussa. Henkilö oli toiminut tutkijana Husin verisuoniklinikalla.

Tässä vaiheessa ei ole selvää, liittyivätkö potilaspaperit tutkijan väitöskirjaan vai olivatko ne hänen hallussaan jostain muusta syystä.

Husin tutkimusjohdosta vastaava johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoi torstaina, että kaikilta lääketieteellisiin tutkimuksiin osallistuvilta potilailta kysytään lupa heidän tietojensa käyttöön. Mäkijärven mukaan luvan kysyminen ei voi jäädä potilaalta huomaamatta, koska lupakaavakkeen täyttämiseen kuluu ainakin tunti.

Yksikään HS:n haastattelemista potilaista ei muista, että heille olisi selvitetty lääketieteellisen tutkimuksen käytäntöjä, kerrottu millaisesta tutkimuksesta on kyse tai mitä tietoja tutkimuksessa käytetään. He olivat saaneet lähetteen Husiin kolmesta yksityisestä lääkärikeskuksesta.

”Annoin luvan vain sille, että Husin sisällä tietoni voidaan lähettää toiseen toimipisteeseen. Minkäänlaista keskustelua mahdollisesta väitöskirjasta ei käyty ennen leikkausta tai sen jälkeen. Ei halaistua sanaa”, kertoo espoolaisnainen.

Myös helsinkiläisrouva kertoo antaneensa luvan ainoastaan sille, että potilastiedot lähetetään aluelääkärille. Jari Niskanen sanoo, ettei hän ole allekirjoittanut mitään suostumuslomaketta lääketieteellisestä tutkimuksesta.

Jos nyt potilailta kyseltäisiin heidän intoaan osallistua tutkimustoimintaan, vastaus on selvä ei.

”No en todellakaan. Nyt meni maku koko tutkimustoimintaan, kun kerran ei voi luottaa, että tietoja säilytetään asianmukaisesti”, espoolaisnainen sanoo.

Niskasen vastaus on painokelvoton.

Korjaus 12.5. klo 14.20: Potilaan nimi korjattu Jari Niemisestä Jari Niskaseksi.

Mari Liukkonen
Hyksin verisuonikirurgian klinikalla asioineiden potilaiden potilaspapereita löytyi Jokiniemestä opiskelija-asuntojen pihalta noin kilometrin päässä Tikkurilan asemasta.
Hyksin verisuonikirurgian klinikalla asioineiden potilaiden potilaspapereita löytyi Jokiniemestä opiskelija-asuntojen pihalta noin kilometrin päässä Tikkurilan asemasta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat