Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tässä tulee seuraava cityeläin: Vauhdistaan kuuluisa kärppä voi yleistyä pääkaupunkiseudulla

Citykanit maistuvat kärpille, joihin saattaa törmätä entistä useammin pääkaupunkiseudulla. Poikasia kärpät saavat nyt.

Kaupunki
 
Eero Haapanen
Kärppä kuvattiin Helsingin Lammassaaressa vuonna 2009.
Kärppä kuvattiin Helsingin Lammassaaressa vuonna 2009. Kuva: Eero Haapanen

Uunipuurolusikka jää ilmaan puolitiehen, kun kerrostalon pihalla vilahtaa nopeasti jokin ruskea.

Se on kaukana ja näyttää kokonsa puolesta vähän oravalta, mutta juuri mikään muu ei täsmää: väri on paljon tummempi, ja vatsapuoli valkea. Pörröpuuhkan sijaan eläimen häntä on pitkulainen ja sojottaa ilmassa terhakkaasti.

Artikkeliin liittyvät

Pieni viilettäjä on kärppä, ja se on hyvin nopeasti poissa. Vanhat sanonnat ”kärppänä paikalla” ja ”kärppä viitenä kivikossa” viittaavatkin juuri tämän eläimen vauhtiin.

Kärpät saavat poikasia nyt toukokuussa, ja on mahdollista, että lähivuosina vikkeläliikkeiseen töpöjalkaan törmää pääkaupunkiseudulla entistä useammin.

Kärppä metsästää useimmiten myyriä, mutta sille maistuvat myös sammakot, linnunpoikaset, hiiret ja muut jyrsijät – samoin citykanit, joiden kanta oli viime talvena suurempi kuin koskaan.

Myyrien koloissa liikkumiseen harjaantuneena kärppä pääsee tehokkaasti myös kanien onkaloihin, ja pienestä koosta huolimatta sen voimat riittävät nitistämään kaupunkilaiskanin.

”Kärppä on erinomainen saalistaja ja tehokas lisääntymään, kun olosuhteet ovat hyvät ja sapuskaa riittää”, kertoo Itä-Suomen yliopiston apulaisprofessori Tommi Nyman.

Hänen mukaansa kaupunkeihin puskee uusia eläinlajeja koko ajan enemmän sitä mukaa, kun ne alkavat sopeutua. Nyman on lähes varma siitä, että kärppäkin tulee yleistymään pääkaupunkiseudulla.

”Kettu on jo nykyään Helsingissä varsin tuttu näky, vaikka vielä muutama vuosikymmen sitten se pelkäsi ihmisiä hysteerisesti. Isot petolinnut yleistyvät myös, Uimastadionillakin pesi kanahaukka”, hän sanoo viitaten viime kesänä Helsingin Uimastadionilla viihtyneeseen kanahaukkaperheeseen.

”Rotat ja kanit olivat ennen turvassa kaupungeissa, mutta toisin on nyt. Odotan kiinnostuksella, milloin näätä ilmestyy katukuvaan. Keski-Euroopassa kuten Saksassa ja Sveitsissä niitä näkyy jo.”

Mitään kovin kauaskantoista kärppien määrän lisääntymisestä pääkaupunkiseudulla on vaikea sanoa, sillä niiden kannat vaihtelevat voimakkaasti jyrsijäkantojen mukaan. Jyrsijäkannoissa taas voi tapahtua yllättäviä muutoksia, jos esimerkiksi taudit pääsevät iskemään. Viime viikkoina Helsingissä ovat askarruttaneet taudin aiheuttamat citykanien joukkokuolemat. Citykanit eivät ole jyrsijöitä vaan jäniseläimiä, mutta kuuluvat kuitenkin kärppien ruokavalioon.

Itä-Suomen yliopiston tutkija Jaakko Pohjoismäki huomauttaa, että kärppien kantojen kehittymisen seuranta perustuu lumijälkilaskentoihin, mikä on usein lumettoman Etelä-Suomen kannalta ongelmallista.

”Sanoisin, että kärppiä ei myöskään seurata niin tarkasti kuin varsinaisia riistaeläimiä”, hän sanoo.

Juttua varten on haastateltu myös Helsingin ympäristökeskuksen ympäristötarkastaja Raimo Pakarista.

Oikaisu maanantaina 9.5. klo 13.28: Kanit kuuluvat jäniseläimiin, eivät jyrsijöihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat