Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin vanhin kävelykatu myllätään – Ison Roobertinkadun puurivi kaadetaan

Iso Roobertinkatu menee remonttiin vasta syksyllä yrittäjien toiveesta. Kävelykatuosuudella aiotaan uusia esimerkiksi valaistusta.

Kaupunki
 
Kävely-Roba on jatkuvassa muutoksessa
Kävely-Roba on jatkuvassa muutoksessa
Kimmo Oksanen tutustui Ison Roobertinkadun tarjontaan keväällä 2016. Yrittäjät vaihtuvat ja kadun luonne muuttuu. Toimittaja Kimmo Oksanen. Kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.
Fakta

Helsingin kävelykatuja

 Iso Roobertinkatu on Helsingin vanhin kävelykatu. Avajaiset olivat 14. syyskuuta 1985.

 Keskuskatu valmistui kävelykaduksi vuoden 2014 heinäkuussa.

 Sofiankadulla on historian muistumia.

 Salomonkatu muutettiin kävelykaduksi yhdessä Kampin keskuksen valmistumisen kanssa vuonna 2005.

 Kalevankatu on porrastettu kävelykatu Mannerheimintien ja Yrjönkadun väliseltä osuudeltaan.

 Kluuvikatu, Yliopistonkatu ja Mikonkatu ovat Kluuvin kävelykatuja. Mikonkadulla on myös raitiolinja.

 Autoilta vuonna 2011 suljetulla Katariinankadulla on raitiolinja.

 Aleksanterikadun levennetyt jalkakäytävät valmistuivat vuonna 1986. Aleksilla on raitioliikennettä, ja siellä saavat ajaa myös taksit.

 Siltasaarenkadun pohjoinen mäkiosuus on kävelykatua.

 Vaasankadulla oli lyhyt kävelykatukokeilu vuonna 2013.

 Valtuusto päätti tänä keväänä, että Hämeentie muutetaan joukkoliikenteen ja pyöräilyn kaduksi.

Punavuori. Lyhtypylväät seisovat kallella kypärin, pakettiautot peruuttelevat harvojen ihmisten keskellä. Kadunpätkän pitkäikäisin baari Black Door on sulkenut ovensa.

Olemme huhtikuisena maanantaina Helsingin vanhimmalla kävelykadulla Isolla Roobertinkadulla, sen Yrjönkadun ja Fredrikinkadun välisellä osuudella, ja kaikki näyttää vähän surumieliseltä. Mutta syksyllä kaikki on toisin. Silloin alkaa kävely-Roban remontti.

Puita kaadetaan, penkit ja valaisintolpat uusitaan, kiveys vaihdetaan. Lopulta vuoden 2017 kesällä uusitun yli 30-vuotiaan kävelykadun on tarkoitus avautua elävänä ja valoisana.

Sara Aaltio / HS
Iso Roobertinkadun kävelykatuosuus Helsingin Punavuoressa menee kesän jälkeen remonttiin. Kadun Yrjönkadun puoleisessa päässä on meneillään myös taloremontti.
Iso Roobertinkadun kävelykatuosuus Helsingin Punavuoressa menee kesän jälkeen remonttiin. Kadun Yrjönkadun puoleisessa päässä on meneillään myös taloremontti.
Harri Ahola
Vuonna 1978 Isolla Roobertinkadulla avattiin disko. Kävelykatu siitä tuli vuoden 1985 syyskuussa.
Vuonna 1978 Isolla Roobertinkadulla avattiin disko. Kävelykatu siitä tuli vuoden 1985 syyskuussa.

Näin uskoo Ison Roobertinkadun peruskorjauksesta vastaava projektinjohtaja Tomas Palmgren Helsingin rakennusvirastosta.

”Katu on huonokuntoinen. Se on suurin syy remonttiin. Valaisintolpat ovat vinksin vonksin, puunsuojat ovat rikki. Lisäksi siellä on maanalaisia tarpeita”, Palmgren kuvaa remontin lähtötilannetta.

Maanalaisilla tarpeilla Palmgren tarkoittaa esimerkiksi kaukolämpöputkia, jotka ovat uusimisen tarpeessa.

”Samalla vedetään kaapeleita tulevaisuuden tarpeisiin. Tehdään kaikki samalla, niin ei tarvitse heti taas uudestaan avata.”

Katuremontin piti alkaa jo kuluvana keväänä. Rakennusvirasto kuunteli Ison Roban yrittäjiä, ja varsinkin ravintoloitsijat saivat viraston myöntymään siihen, että kadunavaus siirrettiin terassikesän tuolle puolen.

Mutta miksi kauniit raidat pitää hakata nurin?

”On oltu sitä mieltä, että ne peittävät liikaa yleisnäkymää pitkittäissuunnassa. Siellä on nyt kaksi riviä kadun etelä- sekä pohjoislaidalla. Etelärivin puut poistetaan”, Palmgren kertoo.

Isolla Roobertinkadulla on kuutisenkymmentä kivijalan yritystä. On baaria, ravintolaa, kukkakauppaa, kioskia, kenkäkauppaa, sisustuskauppaa ja kampaajaa. Roba on elävää Punavuorta, vanhaa kunnon Helsinkiä, jonka kivijalassa kauppa käy vilkkaana.

Vai käykö? Helsingin Sanomat käveli tuolloin noin 10-vuotiaan Ison Roobertinkadun päästä päähän vuonna 1994 ja kirjasi ylös kaikki kadunvarren liikehuoneistot.

Sama toistettiin tänä vuonna huhtikuun lopussa: Ison Roban noin 60 liikehuoneistosta vain kahdeksassa oli sama yritys kuin 22 vuotta sitten: McDonald’s, Black Door, Etola, Tuomas Grilli, Kello & Kulta Pörssi, R-kioski, UFF ja Nectarine.

Näistäkin McDonald’s ja Black Door ovat sulkeneet taloremontin vuoksi, ainakin Black Door tosin palatakseen remontin valmistuttua takaisin evakosta Kaisaniemenkadulta.

Eikä tarvitse edes mennä noin kauas ajassa havaitakseen, että yrittäjien vaihtuvuus on ollut kävely-Roballa vilkasta. Googlen katunäkymäpalvelusta voi todeta, että vuoden 2012 jälkeen noin puolet liikkeistä on vaihtunut, tai ainakin vaihtanut nimeään.

Yksi parikymmentä vuotta samalla paikalla yrittäneistä on Margit Ngangjoh. Hän avasi Maffi-kampaamoliikkeensä vuoden 1997 alussa.

”Jos on lähtenyt, on lähtenyt muusta syystä kuin että kadulla olisi jokin ongelma”, hän sanoo yrittäjien vaihtuvuudesta.

Ngangjohin mukaan Iso Roobertinkatu on aivan viime aikoina kohentunut ja rauhoittunut. Baari- ja bilekadun maineessa olleelle Isolle Roballe on asettunut uusia laatumyymälöitä ja korkealuokkaisia ravintoloita.

”Ja jos jokin liikehuoneisto onkin jäänyt tyhjäksi, aina se on heti täyttynyt”, hän toteaa.

Isoja taloja on Isolla Roobertinkadulla remontissa. Se näkyy nostureina ja työmaa-ajoneuvoina kadulla. Muutoinkin autoliikenne on huhtikuisena tiistaipäivänä kävely-Roballa vilkasta. Etenkin peruuttelevat huoltoautot ovat ärsyttäneet jalankulkijoita.

Kuljettajien on ollut pakko peruutella, koska liikenteen hillitsemiseksi kävelykadun päädyt ovat olleet suljetut, ja vain Annankatu on ollut autoille auki. Tähän on projektinjohtaja Tomas Palmgrenin mukaan tulossa muutos.

”Kadun päihin asennetaan maasta automaattisesti nousevat pollarit. Ne päästävät ulos, mutta eivät sisään. Sitten ei tarvitse peruutella”, Palmgren kertoo.

Hän saa kiitosta eräältä pakettiautonsa Roballe pysäköineeltä ammattikuljettajalta.

”Vihdoinkin joku on jossain ajatellut”, mies sanoo, nousee autoonsa, sulkee oven, käynnistää moottorin ja ryhtyy vääntämään rattia.

Isolla Roobertinkadulla vuodesta 1950 asunut Anneli Tuomi on samaa mieltä.

”Sen olisi alun pitäenkin pitänyt olla niin. Oli suunnitteluvirhe, että huoltoautot joutuivat peruuttelemaan”, hän sanoo.

Kukkakauppias Paula Schaffter tulee vastaan Living Room -liikkeensä ovissa maljakollinen kukkia sylissään. Hän on viemässä niitä asiakkaalle Korkeavuorenkadulle.

Kauppa käy kuulemma kohtalaisesti, vaikka paremminkin voisi mennä. Viidettä vuotta kävely-Roballa yrittävä kauppias on tyytyväinen katuun, vaikkei remonttikaan pahaa tee.

”Ehkä tämä vaatii nyt vähän kasvojenkohotusta. Olen ihan varma siitä, että kun tämä remontti tehdään, tämä on houkuttelevampi kauttakulkukatu.”

 

 

Oksasen kaupunki -videosarja vie katsojan Helsingin seudun mielenkiintoisimpiin paikkoihin ja kiinnostavimpien ihmisten luokse. Sarjan uusin osa näyttää, miltä Iso Roobertinkadulla näyttää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat