Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki vastustaa lakiuudistusta päivähoitomaksujen korottamiseksi

Espoossa laaditaan vaihtoehtoisia esityksiä.

Kaupunki
 
Leif Rosas
Veljekset Noel (lippis) Hugo (vihreä paita) ja Eze (sininen paita) Onuoha leikkivät heinäkuussa Kaskisavun päiväkodissa Helsingissä.
Veljekset Noel (lippis) Hugo (vihreä paita) ja Eze (sininen paita) Onuoha leikkivät heinäkuussa Kaskisavun päiväkodissa Helsingissä. Kuva: Leif Rosas
Fakta

Korotus osuu suuri- ja keskituloisiin

 Hallitus hakee uudella lailla varhaiskasvatuksen maksuista kunnille lisää tuloja 54 miljoonan euron edestä.

 Maksut voivat nousta eniten suuri- ja keskituloisilla. Yhden ja kahden lapsen pienituloisilla yksinhuoltajilla maksut hiukan laskevat.

 Laki määrää enimmäismaksuista, joita kunnat eivät saa ylittää. Pienempiä maksuja sen sijaan saa periä.

 Uuden lain mukaan korkein mahdollinen maksu perheen nuorimmasta lapsesta olisi jatkossa 354 euroa. Nykylain mukaan korkein maksu 1. elokuuta 2016 lähtien olisi 290 euroa. Nyt kyseinen maksu on 283 euroa.

Helsingissä eikä myöskään Espoossa innostusta hallituksen tekeillä olevasta lakiuudistuksesta, joka tähtää päivähoitomaksujen korotuksiin. Vantaalla sen sijaan opetuslautakunnalle tuotaneen maanantaina esitys, jonka mukaan korkein perittävä maksu varhaiskasvatuksesta kohoaisi niin suureksi kuin sallitaan, 354 euroon.

Uusien maksujen pitäisi tulla voimaan jo elokuussa, joten kunnilla on kiire päätösten kanssa.

”Aikataulu on liian kireä, ja esitetyt korotukset ovat täysin kohtuuttomia. Lakiesitys on todella huono lapsiperheiden kannalta. Toivon että se vedetään uuteen valmisteluun”, sanoo Helsingin varhaiskasvatuslautakunnan puheenjohtaja Emma Kari (vihr).

Hän huomauttaa, että Helsingin kaupunki antoi lakiesityksestä jo aiemmin lausunnon, jonka mukaan Helsinki ei kannata esitettyjä korotuksia. Helsinki on siis jo ottanut kantaa asiaan.

Lakiuudistuksen kuitenkin edetessä varhaiskasvatuslautakunta päättää asiasta Helsingin osalta kesällä, Kari sanoo.

Emma Kari kritisoi lakiuudistusta muun muassa siitä, että se yhdessä muiden päivähoitoa koskevien heikennysten kanssa lisää eri kunnissa elävien lasten eriarvoisuutta, sillä päivähoitopalvelun laatu- ja hintaero kasvaa kuntien välillä.

Espoon opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta päättää päivähoitomaksujen ylärajoista keskiviikkona 18. toukokuuta. Lautakunnan puheenjohtaja Sanna Lauslahti (kok) kertoo, että hän on pyytänyt virkamiestä valmistelemaan opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnalle vaihtoehtoisia esityksiä asiasta. Espoon vastaava ruotsinkielinen lautakunta käsittelee asiaa osaltaan 26. toukokuuta.

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan kanta asiasta menee kaupunginhallitukselle, joka päättänee kesäkuun alkupuolella, miten Espoo menettelee asiassa.

Lauslahti ei ryhdy arvioimaan, minkälaista esitystä lautakunta lähtee ajamaan. Omana kantanaan hän kuitenkin sanoo, että hallituksen lakiesityksessä oleva maksukatto on kohtuuttoman korkea keskituloisen perheen näkökulmasta. ”Maksimikorotukset ovat aivan liian kovat.” Espoossa laaditaan myös analyysi, jossa selvitellään päivähoitomaksujen vaikusta perheiden elämään.

Päiväkotilasten vanhemmat kertovat, miltä hoitomaksu tuntuu
Päiväkotilasten vanhemmat kertovat, miltä hoitomaksu tuntuu
Munkkiniemeläisen päiväkoti Ruusun lasten vanhemmat kertovat, mitä mieltä he ovat päivähoitomaksuista. Toimittaja Virve Rissanen, kuvaus Janne Järvinen, leikkaus: Janne Elkki
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat