Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raitiovaunusta ei pian enää voi ostaa kertalippua – automaattejakaan ei ole tulossa

Automaattien piti korvata kuljettajarahastus, mutta näillä näkymin automaatteja ei tulekaan.

Kaupunki
 
Mika Ranta / HS
Käteismaksaminen onnistuu vielä toistaiseksi raitiovaunuissa.
Käteismaksaminen onnistuu vielä toistaiseksi raitiovaunuissa. Kuva: Mika Ranta / HS

Helsingin raitiovaunuista ei pian voi ostaa lainkaan kertalippua muutoin kuin matkakortilla, ellei Helsingin seudun liikenne (HSL) muuta suunnitelmiaan.

Kuljettajarahastuksen on määrä loppua vaunuista ensi vuoden alussa. Sen tilalle kaavailtiin kolikolla ja maksukortilla toimivia automaatteja.

Sitten kävi ilmi, että kortilla maksavan olisi aika ajoin näpytettävä laitteeseen myös kortin tunnusluku. Täydessä vaunussa näpyttelemistä ei pidetty kovin turvallisena ajatuksena, joten automaattihanke joutui jäähylle.

”Pelkkää kolikkoautomaattia ei kannata laittaa, koska kolikoiden käyttö on vähentynyt niin voimakkaasti”, Helsingin seudun liikenteen (HSL) toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi sanoo.

Muitakin syitä on, kertoo HSL:n matkustajapalvelujen johtaja Pirkko Lento. Laite veisi ainakin yhden matkustajan tilan, ja täydessä vaunussa voisi olla hankalaa puskea laitteen luokse lippua ostamaan.

Helsingin Sanomat kertoi kuljettajarahastuksen loppumisesta viime viikolla.

Alun perin rahastuksen loppuminen oli kytketty siihen, että raitiovaunuihin tulee uudet automaatit. Automaattiongelman ilmettyä tilanne kuitenkin muuttui. Poliitikoista koostuva HSL:n hallitus ei ole vielä sanonut viimeistä sanaansa asiassa.

Miten lipun sitten vastedes voi ostaa? Käteisellä ja kortilla niitä voi ostaa lippuautomaateista, joita on asemilla ja joillakin pysäkeillä. Aivan kaikille pysäkeille automaattia ei voi asentaa.

”Matkakortin arvo on ensisijainen vaihtoehto kertalipun maksamiseen”, Lento muistuttaa. Matkakortteja ja arvoa niihin voi ostaa esimerkiksi R-kioskeista ja HSL:n palvelupisteestä.

Automaattien lisäksi HSL kannustaa matkustajia älypuhelimella toimivan mobiililipun käyttäjiksi. Sen rinnalla toimii vielä jonkin aikaa tekstiviestilippu, mutta siitä on määrä luopua.

Busseissa kuljettajat rahastavat matkustajia jatkossakin entiseen malliin. Sen sijaan lähijunien konduktöörit eivät näillä näkymin enää ensi vuonna myy HSL:n matkalippuja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat