Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poikkeuksellisen kova koulukiista Helsingissä – vanhemmat pitäisivät Meilahden ja Pikku Huopalahden koulut erillään

Koulut yhdistämällä olisi myös mahdollista tasoittaa ulkomaalaistaustaisten oppilaiden osuuksia

Kaupunki
 
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Hanna Paatelan mielestä Meilahden ja Pikku Huopalahden koulujen yhdistäminen olisi lyhytnäköistä.
Hanna Paatelan mielestä Meilahden ja Pikku Huopalahden koulujen yhdistäminen olisi lyhytnäköistä. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HS

Meilahti / Ruskeasuo. Lähekkäin sijaitsevat koulut, joista toinen on liian täysi ja toinen vajaakäytössä, aiheuttavat päänvaivaa Helsingin kaupungille. Tilanne kärjistyi huhtikuun lopussa Meilahdessa, jossa pidettyyn asukasiltaan kaupunki toi suunnitelman yhdistää Meilahden ja Pikku Huopalahden ala-asteen koulut.

”Meilahden ala-asteen koulu on jo nyt täynnä, ja lähivuodet näyttävät vielä hurjemmilta. Puolentoista kilometrin päässä Pikku Huopalahden ala-asteen koulussa on tilaa”, perusopetuksen aluepäällikkö Arjariitta Heikkinen Helsingin opetusvirastosta perustelee.

Koulut yhdistämällä olisi myös mahdollista tasoittaa ulkomaalaistaustaisten oppilaiden osuuksia kouluissa. Tällä haavaa Pikku Huopalahdessa lähes puolet oppilaista on ulkomaalaistaustaisia, Meilahdessa vain noin 10–11 prosenttia.

Oppilaiden vanhemmat kokevat, että yhdistämispäätös yritetään viedä väkisin läpi, kertoo asukasillassa ollut kahden Meilahden ala-asteen koulun oppilaan äiti Hanna Paatela.

”Vanhemmille ei meinattu antaa puheenvuoroja alustuksen aikana. Jouduimme vaatimaan niitä huutaen”, hän kuvailee.

Vanhempien pyynnöstä koulujen yhdistämisen rinnalle nostettiin toinen vaihtoehto, jossa Pikku Huopalahden vetovoimaa nostettaisiin esimerkiksi painotuksilla. Myös koulun oppilaaksiottoaluetta laajennettaisiin.

”Vanhemmat järjestivät – opetusviraston estelystä huolimatta – äänestyksen vaihtoehdoista. Lähes kaikki paikalla olleista äänestivät koulujen yhdistämistä vastaan”, Paatela sanoo.

”Kaupungin linjaus on, että asukkaita kuullaan päätöksentekoprosesseissa. Meistä vanhemmista tuntuu kuitenkin, että meitä ei kuunnella.”

Pikku Huopalahden ja Meilahden ala-asteen koulujen yhdistäminen synnyttäisi 700 oppilaan suurkoulun, joka toimisi kahdessa eri rakennuksessa. Vanhempien on hankala ymmärtää, miksi näin tehtäisiin.

”Suurkoulu ei ole tavoiteltava asia. Opetusvirasto ei ole pystynyt selkeästi kertomaan, mitä hyötyä tästä olisi oppilaille”, Paatela sanoo.

Virasto perustelee koulujen yhdistämistä uudella opetussuunnitelmalla ja koulujen tilojen joustavalla käytöllä. Paatelan mukaan vanhemmat ovat huolissaan siitä, että yhdistämisellä tavoitellaan myös säästöjä ja opetuksesta leikkaamista.

”Usein koulujen hallinnollisten yhdistämisten yhteydessä on leikattu niin sanottuja tuntikehyksiä”, Paatela sanoo.

Konkreettisia huolia ovat mahdollisesti pidentyvät koulumatkat ja se, että sisarukset eivät välttämättä pääsisi samaan kouluun.

”Opetusviraston edustajat eivät asukasillassa kertoneet, millä perustein oppilaita sijoitettaisiin suurkoulun kahteen toimipisteeseen. Yhdistäminen luo perheille epävarmuutta lasten koulun sijainnista.”

Paatela on keskustellut tilanteesta myös lastensa kanssa.

”Koulurakennuksen vaihto ei ole heille pieni asia.”

Opetusvirasto vakuuttaa, ettei rakennuksesta toiseen tarvitsisi siirtyä keskellä päivää eikä yllättäen.

”Vanhemmat saavat kyllä hyvissä ajoin tiedon siirroista. Nämä eivät ole mitään äkkiratkaisuja”, Arjariitta Heikkinen opetusvirastosta sanoo.

Luokka voidaan esimerkiksi siirtää viimeisiksi alakouluvuosiksi kouluun, jossa on enemmän tilaa. Siirtymisille keskellä päivää ei pitäisi olla tarvetta, koska Meilahden koulussa ja Pikku Huopalahden koulussa on omat käsityöluokkansa ja muut tarvittavat tilat. Ensimmäisen luokan kaikki aloittaisivat Heikkisen mukaan lähimmässä koulussaan.

Keskustelussa on tuotu esiin myös Pikku Huopalahteen suunnitteilla oleva uusi asuinalue. Sinne muuttavat koululaiset tulisivat vajaakäytössä olevaan kouluun. Heikkisen mukaan uusi asuinalue ei ratkaise ongelmaa tarpeeksi nopeasti.

”Voisimme joutua odottamaan kymmenenkin vuotta, ja Meilahden koulussa on tilapula jo nyt.”

Heikkisen mukaan aiheesta kannattaa päättää nyt, koska muuten siitä pitäisi keskustella vuoden kuluttua tai viimeistään kahden vuoden kuluttua uudestaan.

Pikku Huopalahdessa on tilaa, koska sen nykyisellä oppilaaksiottoalueella ei ole tarpeeksi oppilaita. Väännön taustalla ei ole ero koulujen houkuttelevuudessa, vaikka toisessa vaihtoehdossa suunnitellaankin Pikku Huopalahden koulun vetovoiman kasvattamista, Heikkinen sanoo.

”Jos katsotaan lähikouluprosentteja, eli sitä, kuinka paljon kummaltakin alueelta menee oppilaita lähikouluunsa, niin tilanne on melkein tasan.”

Opetusvirasto kiistää vievänsä koulujen yhdistämistä läpi väkisin. Heikkisen mukaan esillä olevat kaksi vaihtoehtoa ovat tasavahvoja.

”Katsotaan nyt, kuinka tässä käy”, Heikkinen sanoo.

Lopullisen päätöksen tekee perusopetuksen linjanjohtaja Outi Salo, joka esittää ratkaisuehdotuksensa eteenpäin opetuslautakunnalle.

Vaihtoehdot ovat nyt asukkaiden kommentoitavissa esimerkiksi kaupungin Kerro kantasi -palvelussa 17. toukokuuta asti.

Sunnuntai-iltaan mennessä esitykset olivat keränneet lähes 150 kommenttia.

”Mielipiteiden vaihto on ollut vilkasta, mutta keskustelussa voisi olla mukana enemmänkin ihmisiä ja näkökulmia”, Heikkinen sanoo.

Oikaisu klo 9.35: Meilahden ala-aste on liian täynnä, ei liian tyhjä kuten kirjoituksen alussa luki.

 

Tausta: Opetusvirasto tarjoaa kahta vaihtoehtoa

Meilahden ja Pikku Huopalahden alueen kouluverkkoa on pohdittu vuoden 2015 syksystä lähtien. Pääongelma on, että Meilahden ala-asteen koulu on liian täynnä, kun taas Pikku Huopalahdessa tilaa riittää liikaakin.

Huhtikuussa järjestettyyn asukasiltaan tuotiin jatkotyöskentelyä varten vain suunnitelma koulujen yhdistämisestä. Vanhempien vaatimuksesta kommentoitavana on nyt kaksi vaihtoehtoa, joista jälkimmäinen sai asukasillassa valtaosan äänistä: 

Vaihtoehto 1

Pikku Huopalahden ala-asteen koulu ja Meilahden ala-asteen koulu yhdistyvät 1.8.2017 alkaen. Alueelle syntyy noin 700 oppilaan ala-asteen koulu, joka toimii kahdessa toimipisteessä. Koulussa on rehtori ja virka-apulaisrehtori.

Painotukset, kuten kielikylpy ja kaksikielinen suomi–kiina-opetus, säilyvät yhteisessä koulussa.

Vaihtoehto 2

Meilahden ala-asteen koulu ja Pikku Huopalahden ala-asteen koulu säilyvät edelleen erillisinä kouluina. Pikku Huopalahden ala-asteen kouluun kehitetään painotuksia, kuten kuvataide ja varhennettu englannin kieli. Pikku Huopalahden ala-asteen koulun oppilaaksiottoaluetta laajennetaan Ruskeasuolle ja jonkin verran eteläisen Pikku Huopalahden suuntaan.

Lähde: kerrokantasi.hel.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat