Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lisää epäiltyjä tuhopolttoja Helsingissä – ”Eivät nämä autot ole itsekseen voineet syttyä”

Kuusi henkilöautoa ja kaivinkone paloivat Helsingin Myllypurossa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä

Kaupunki
 
Kuusi autoa tuhoutui tulopalossa kerrostalon parkkipaikalla Helsingin Myllypurossa maanantain vastaisena yönä.
Kuusi autoa tuhoutui tulopalossa kerrostalon parkkipaikalla Helsingin Myllypurossa maanantain vastaisena yönä.

Helsingissä roihusi jälleen maanantain vastaisena yönä tulipaloja, joiden epäillään olevan tahallaan sytytettyjä. Jo aiemmin viikonloppuna oli useita tulipaloja, joilla ei viranomaisten arvion mukaan ole luonnollista syttymissyytä.

Viimeisimmässä tulipalossa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä tuhoutui kuusi kerrostalon parkkipaikalla Helsingin Myllypurossa seisonutta autoa. Samana yönä Myllypurossa paloi myös kaivinkone.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Heikki Sandberg Helsingin poliisilaitokselta kertoo, että kaikkia viime päivien tulipaloja tutkitaan tuhotöinä. Sytyttäjää tai sytyttäjiä ei ole saatu kiinni.

Sandbergin mukaan tutkinnan aikana ei ole tullut esiin merkkejä siitä, että Myllypuron epäillyt tuhopoltot liittyisivät aiempiin Koillis-Helsingin tulipaloihin.

”Ei sitä ole kuitenkaan voitu poissulkeakaan”, Sandberg sanoo.

Poliisi on saanut Sandbergin mukaan jonkin verran vihjeitä paloihin liittyen, mutta kaikki lisähavainnot ovat vielä tervetulleita. Poliisi tavoittelee läpimurtoa myös omien taktisten ja teknisten keinojensa avulla, ja selvityksessä ovat lisäksi olleet henkilöt, joiden tiedetään syyllistyneen aikaisemmin vastaavanlaisiin tuhotöihin.

”Vakavista asioista on nyt kyse, joten tähän kyllä satsataan poliisin resursseja”, Sandberg kertoo.

Pelastuslaitos hälytettiin Myllypadontielle Helsingin Myllypuroon maanantain vastaisena yönä noin kello 2.20.

Kuusi autoa paloi kerrostalon parkkipaikalla, ja tuli oli levinnyt hieman myös viereiseen metsään. Autot vahingoittuivat pelastuslaitoksen arvion mukaan käyttökelvottomiksi.

”Arvioni on, että kyseessä on tuhopoltto. Eivät nämä autot ole itsekseen voineet syttyä”, kommentoi paikan päällä ollut palomestari Ilpo Lehtonen Helsingin pelastuslaitokselta.

Lähin kerrostalo sijaitsi vain kolmen metrin päässä ensimmäisestä autosta. Mikäli palo olisi jatkunut pidempään, olisi myös talo uhannut syttyä palamaan.

Palomiehet saapuivat Myllypadontielle läheiseltä Viikintieltä, jossa kaivinkone oli yritetty polttaa. Lehtonen arvioi, että myös kaivinkone oli sytytetty tuleen tahallaan.

”Siinä on niin paksut renkaat, etteivät ne noin vain syty palamaan”, Lehtonen sanoo.

Viime perjantain ja lauantain välisenä yönä palomiehet sammuttivat kahdeksan pienehköä tulipaloa Koillis-Helsingissä. Palot tapahtuivat runsaan 200 metrin matkalla Malmin Syystiellä ja Tapaninkylän puoleisella Leppätiellä.

Paloja sytytettiin neljässä osoitteessa. Syystien kerrostalokiinteistössä Malmin puolella yritettiin sytyttää kaksi risukasaa, ilmoitustaulu ja rakennuksia kahdesta kohtaa.

Leppätiellä Tapaninkylässä paloi lautakasa. Samalla kadulla sytytettiin tuli talon seinustalla olevaan autokatokseen ja omakotitalon pihakompostiin, jota herätetyt asukkaat sammuttelivat itse pelastuslaitoksen ohjeiden mukaan.

Rikoskomisario Heikki Sandbergin mukaan Malmilla paloi jo viikkoa aiemmin perjantain ja lauantain välisenä yönä autokatos ja roskakatos.

Tuhopolttojen sarjoja on esiintynyt keväisin aiemminkin. Esimerkiksi vuosi sitten poltettiin useita autiohuviloita Kruunuvuoren historiallisten huviloiden alueella Helsingin Laajasalossa.

”Kevät tuntuu aktivoivan näitä henkilöitä”, toteaa päivystävä palomestari Vesa Berg Helsingin pelastuslaitokselta.

Rikoskomisario Sandbergin tiedossa ei ole, että tahallaan sytytetyt tulipalot olisivat erityisen yleisiä juuri jonain tiettynä vuodenaikana.

Rikoskomisario Anne Hietala puolestaan kommentoi HS:lle viime vuoden huvilapalojen jälkeen, että havainto siitä, että tahallaan sytytetyt tulipalot yleistyisivät keväisin ja kesäisin, pitää paikkansa. Tuleen tuikataan usein esimerkiksi roska-astioita.

”Ihmiset liikkuvat enemmän ulkona ja alkoholia nautitaan, mikä antaa mahdollisuuden hetken mielijohteisiin”, Hietala sanoi.

Hietala kertoi, että tahallaan sytytetyt tulipalot ovat yleisimmin juuri ”porukoissa tehtyjä tyhmyyksiä”. Pyromania sairautena on harvinaisempaa.

Pyromaani saa toiminnastaan psyykkistä mielihyvää ja pyrofiili seksuaalista mielihyvää. Tuho- ja murhapoltot voi siinä mielessä erottaa pyromaniasta, että pyromaanin ensisijaisena tavoitteena on tyydyttää himojaan – ei siis välttämättä aiheuttaa tuhoa tai saattaa ihmisiä vaaraan.

Vaikka tuoreimmissa Helsingin paloissa on selvitty ilman henkilövahinkoja, ei aina ole käynyt yhtä onnekkaasti. Esimerkiksi marraskuussa 2010 Tampereella sytytettiin tuleen pizzeria, jonka yläpuolisissa asuinkerroksissa kuoli kolme ihmistä. Palossa tuhoutui myös yökerho.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat