Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoo haluaa eroon pienistä päiväkodeista – uusiin jopa lähes 200 lasta

Espoo linjasi uuden päiväkodin ihannekooksi 8–10 lapsiryhmää

Kaupunki
 
Martti Kainulainen
Espoo aikoo rakentaa lähitulevaisuudessa nykyistä suurempia päiväkoteja
Espoo aikoo rakentaa lähitulevaisuudessa nykyistä suurempia päiväkoteja Kuva: Martti Kainulainen
Fakta

Yksityistä ja pieniä päiväkoteja paljon

 Espoon kunnallisista päiväkodeista liki puolet on korkeintaan 60 lapselle mitoitettuja päiväkoteja. Kaupungissa on myös paljon 12 lapsen ryhmäpäiväkoteja.

 Lähes koko kaupungin väestö asuu alle kolmen kilometrin päässä lähimmästä varhaiskasvatuksen toimipaikasta. Tämä muuttuu, jos päiväkotien koko kasvaa merkittävästi.

 Toinen erityispiirre on yksityisen hoidon määrä, joka on Espoossa huomattavan suuri. 14 prosenttia päivähoitoikäisistä lapsista saa yksityisen hoidon tukea, yhtä suuri määrä on ostopalvelupäiväkodeissa.

 Espoo haluaa edelleen lisätä myös avointa varhaiskasvatusta, siis kerhoja ja asukaspuistoja.

Espoo haluaa eroon pienistä ja kalliiksi käyvistä päiväkodeistaan. Uudet päiväkodit pyritään rakentamaan vähintään 8–10 lapsiryhmälle sopiviksi ja mieluiten koulun naapuriin.

Tämä tarkoittaa, että päiväkotiin tulee nykyistä pidempi matka osalle perheistä.

Linjaus ei ole iso muutos Espoon tähänastiseen tapaan toimia, mutta uuden päiväkodin ihannekoko on ollut 6–8 lapsiryhmää. Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta kävi kuun vaihteessa läpi varhaiskasvatuksen palveluverkkoa.

Espoolaisessa yli kolmevuotiaiden ryhmässä voi olla nykyisin korkeintaan 21 kokopäiväistä lasta, pienempien ryhmässä 14. Näin ollen uusien tavoitteiden mukaisessa päiväkodissa voisi olla jopa lähemmäs 200 lasta.

Tarkastelussa puhutaan myös siitä, että Espoo voisi tehostaa tilankäyttöä päiväkodeissa myös kasvattamalla ryhmäkokoja suurimpaan sallittuun määrään, mutta tällaista päätöstä kaupungissa ei siis ole tehty.

Espoo haluaa päästä myös irti erilaisista poikkeusjärjestelyistä ja varhaiskasvatukseen huonosti sopivista tiloista.

Näitä on virkamiesten arvion mukaan kaupungissa paljon, koska päiväkodit on rakennettu pitkän ajan kuluessa ja joskus tiloja on jouduttu etsimään kovalla kiireellä. Esimerkiksi päiväkodin sali on saatettu ottaa käyttöön ryhmätilaksi. Tänä keväänä noin 300 lapsen varhaiskasvatus on jouduttu järjestämään poikkeusjärjestelyin.

Lasten määrä vauvan ja koululaisen välissä kasvaa Espoossa edelleen, väestöennusteen mukaan seuraavan viiden vuoden sisällä 850 lapsella ja sitä seuraavien viiden vuoden aikana noin 730 lapsella.

Euroina tämä tarkoittaa noin 65 miljoonaa uusien päiväkotien rakentamiseen ja noin 11 miljoonaa poikkeusjärjestelyjen purkamiseen. Päiväkotien korjaamiseen kuluu kymmenessä vuodessa arviolta 35 miljoonaa.

Säästökeinoina Espoossa mietitään, että yksityistä hoitoa tulisi vielä nykyisestäkin määrästä lisätä.

Pienistä päiväkodeista ei luovuta kertarysäyksellä, vaan tästä tehdään erikseen suunnitelma kahdeksikymmeneksi vuodeksi. Eniten kaupunki haluaa irti kalliista vuokratiloista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat