Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Citykaneja tappavan taudin pelätään leviävän lemmikkikaneihin – Helsinki neuvoo välttämään kanien ulkoilutusta

Pihoilta löytyviä kaninraatoja ei Helsingin ympäristökeskuksen mukaan kannata hävittää hautaamalla

Kaupunki
 
Sara Aaltio / HS
Käpylän asukkaiden tekemien havaintojen mukaan citykanit ovat hävinneet alueelta kokonaan.
Käpylän asukkaiden tekemien havaintojen mukaan citykanit ovat hävinneet alueelta kokonaan. Kuva: Sara Aaltio / HS

Helsingin kaupungin ympäristökeskus neuvoo ihmisiä välttämään lemmikkikanien ulkoiluttamista. Ohje annettiin sen vuoksi, että eri puolilta Helsinkiä on löytynyt viime aikoina runsaasti kuolleita villikaneja eli citykaneja.

Ensimmäiset havainnot tuntemattomasta syystä kuolleista kaneista tehtiin toissa viikolla Käpylässä. Sen jälkeen kanien joukkokuolemaa on havaittu esiintyvän myös muualla Helsingissä, muun muassa Kumpulassa, Oulunkylässä ja Haagassa.

Villikanien kuolemalle on etsitty syytä elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tuotanto- ja villieläinterveyden tutkimusyksikössä Oulussa. Kuolinsyy ei ole vielä täysin selvillä, mutta Evira epäilee kanien kuolleen viruksen aiheuttamaan, nopeasti etenevään yleistulehdukseen.

Evira ja Helsingin ympäristökeskus eivät usko, että virus voisi tarttua ihmisiin tai muihin eläinlajeihin, kuten koiriin.

Lemmikkikanit kannattaa kuitenkin ympäristökeskuksen mukaan pitää toistaiseksi sisätiloissa. Kaneja ei ainakaan kannata ulkoiluttaa alueilla, joilla on villikanikantoja.

Lemmikkikaneille ei myöskään kannata kerätä kasveja syötäväksi villikanien suosimilta alueilta. Taudinaiheuttaja saattaa tarttua myös lemmikkikaniin ulkokasvien välityksellä, ympäristökeskus varoittaa.

Mikäli sattuu löytämään kuolleen villikanin, ei raatoon pidä mennä koskemaan paljain käsin. Ympäristökeskuksen mukaan raatojen hautaaminen ei ole suotavaa, vaan kuolleet kanit neuvotaan hävittämään pihoilta laittamalla ne sekajätteen joukkoon.

Aivan vastikään kuolleen tai kuolemaisillaan olevan villikanin löytäjää ohjeistetaan ottamaan yhteyttä Helsingin ympäristökeskukseen numeroon (09) 310 31531 (ma, ke klo 9–11 ja ti klo 12–14) tai sähköpostitse elainsuojelu.ymk@hel.fi.

Vain mahdollisimman tuoreet kaninraadot kelpaavat taudin tarkempaan tutkimiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat