Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoolaiset valittavat muuta Suomea useammin asemakaavoista – ”Ehkä tänne on tultu, koska arvostetaan väljyyttä”

Helsingissä ja Vantaalla ei tehdä yhtä paljon kaavavalituksia. Espoo rakentaa nyt paljon, ja kaupungin tiivistyminen herättää vastustusta.

Kaupunki
 
Rio Gandara / HS
Soukka-seura on valittanut Finnoon uuden alueen kaavasta. Soukka-seuran puheenjohtaja Matti Viikari (vas.) ja Martti Kokkola länsimetron työmaan edustalla.
Soukka-seura on valittanut Finnoon uuden alueen kaavasta. Soukka-seuran puheenjohtaja Matti Viikari (vas.) ja Martti Kokkola länsimetron työmaan edustalla. Kuva: Rio Gandara / HS
Fakta

Kaavavalitus on suomalaisen perusoikeus

 Jokainen suomalainen voi valittaa kotikuntansa hyväksymästä kaavasta. Valittaa voivat myös esimerkiksi yhdistykset, yritykset ja viranomaiset.

 75 prosenttia kaikista kaavavalituksista on yksityisten ihmisten tekemiä, ely-keskusten valitusten osuus on ainoastaan 4,1 prosenttia kaikista kaavavalituksista.

 Ely-keskusten valituksista neljä viidestä hyväksyttiin hallinto-oikeuksissa, yksityisten ihmisten kohdalla osuus oli alle viidennes.

 Suomi korotti hallinto-oikeuksien oikeudenkäyntimaksuja vuoden alussa. Nykyisin hallinto-oikeuden oikeudenkäyntimaksu on 250 euroa ja korkeimman hallinto-oikeuden 500 euroa.

Suomen toiseksi suurimmalla kaupungilla Espoolla on rahanarvoinen ongelma: valituksiin usein törmäävät asemakaavat.

Espoossa on valitettu vuosien 2001–2015 aikana lähes joka viidennestä asemakaavasta. Espoon kaupunginvaltuusto hyväksyi tuona aikana yhteensä vajaat 550 asemakaavaa, ja niistä 18,5 prosenttia on johtanut hallinto-oikeusvalituksiin.

Espoolaisten valitusliipaisin on huomattavasti herkemmässä kuin muualla maassa. Suomessa vuosittain tehtävistä noin 1 000–1 300 asemakaavapäätöksestä noin joka kymmenes asemakaava johtaa valituksiin.

”Valitukset hidastavat rakentamista ja vaikeuttavat hankkeiden yhteensovittamista. Valitusten takia esimerkiksi jokin hyvä suhdannevaihe saattaa mennä ohi, eikä hankkeita päästä rakentamaan samanaikaisesti”, sanoo Espoon teknistä toimea eli käytännössä kaavoitusta johtava Olli Isotalo.

Asemakaavavalitusten keskimääräinen käsittelyaika Helsingin hallinto-oikeudessa oli viime vuonna 9,5 kuukautta.

Yksi valittajista on Soukka-seura eli Espoon Soukan kaupunginosayhdistys. Sitä huolettavat Finnoon alueelle suunnitteilla olevat koulukeskus ja asuinalue.

Yhdistyksen puheenjohtajan Matti Viikarin mukaan päähuolenaiheena on alueen tulvariski.

”Suurin osa alueesta on noin kaksi metriä merenpinnan yläpuolella. Alaville alueille rakentaminen on ongelmallista. Tulee kalliiksi, jos talot jäävät veden alle”, Viikari perustelee asemakaavasta tehtyä valitusta.

Kiinnostavaa on, että espoolaiset valittavat kaavoista selvästi useammin kuin esimerkiksi helsinkiläiset ja vantaalaiset, vaikka etenkin Helsingissä rakennetaan vuosittain paljon ja valmiiseen kaupunkiympäristöön.

”Helsinki on satsannut viestintään ja vuoropuheluun asukkaiden kanssa kaavaprosessin aikana. Espookin tekee sitä, mutta ei ehkä yhtä määrätietoisesti”, sanoo Helsingin asemakaavapäällikkö Olavi Veltheim.

Yksi valitusten määrää selittävä tekijä voi löytyä myös kaupunkien asukkaista. Espoolaiset ovat keskimäärin helsinkiläisiä ja vantaalaisia parempipalkkaisia ja korkeammin koulutettuja.

”Se on stereotyyppistä, mutta kyllä koulutustaso ja koulutustasoon liittyvä taipumus kyseenalaistaa muiden päätöksiä voi vaikuttaa asiaan”, Veltheim sanoo.

Finnoon myllättyä maisemaa tarkkaileva Viikari arvelee yhden syyn valitusintoon löytyvän Espoon voimakkaista muutoksista.

”Asukkaat valittavat herkästi, kun heidän tärkeiksi katsomiaan vetovoimatekijöitä tuhotaan näillä muutoksilla”, Viikari sanoo. Espoolaisille tärkeiksi asioiksi hän luettelee muun muassa väljyyden, merellisyyden ja luonnonläheisyyden.

Espoon kaavoitusta johtava Isotalo on samoilla linjoilla.

”Kysymys on varmasti myös siitä, millaisilla arvoilla Espooseen on tultu. Ehkä tänne on tultu siksi, että arvostetaan väljyyttä ja lähiluontoa. Ja sitten kun lähiympäristöä ruvetaan tiivistämään, niin se herättää vastustusta”, Isotalo sanoo.

Yksi Espoossa paljon valituksia poikinut hanke on elokuussa aloittava länsimetro. Hanke on osin kaavavalitusten takia vuosia myöhässä aikataulustaan.

Rakennusteollisuus haluaisi rajoittaa valitusoikeutta. Tavoitteena on, että kaavoista valittaminen ei olisi nykyisenkaltainen kuntalaisen perusoikeus vaan valitusoikeus annettaisiin ainoastaan niille, jotka esimerkiksi asuvat kaavahankkeen naapurissa.

”Nykyisin valitusoikeus on politiikanteon väline. Valitusoikeus pitää rajoittaa niihin asianosaisiin, jotka sillä alueella elävät ja asuvat tai joiden olosuhteisiin se todella vaikuttaa. Toivottavasti hallitus saa rajattua myös ely-keskusten valitusoikeuden pois. On kohtuullisen erikoinen tilanne, että viranomainen voi jarruttaa demokraattisesti valittujen päätöksentekijöiden toimintaa”, sanoo Rakennusteollisuus ry:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitusohjelmassa halutaan vähentää kaavavalituksia esimerkiksi karsimalla ely-keskusten valitusoikeutta ja siirtymällä hallintovalitukseen.

Kaavavalituksia tutkinut Vaasan yliopiston julkisoikeuden professori Eija Mäkinen sanoo, ettei hallintovalitukseen siirtyminen vähentäisi valituksia. Tästä on viitteitä esimerkiksi Ruotsista, jossa on käytössä vastaava järjestelmä.

Ruotsissa valitettiin vuosina 2008–2013 keskimäärin useammasta kuin joka viidennestä kaavasta. Valitusherkkyys on siis kaksinkertainen Suomeen verrattuna.

”Tutkimusten valossa näyttää siltä, että ihmiset valittavat sellaisista asioista, jotka koskettavat heidän omaa elinpiiriänsä”, Mäkinen sanoo.

”Jos katsot asiaa rakennuttajan tai maanomistajan näkökulmasta, niin totta kai valitukset näyttävät kiusanteolta, mutta valitukset ovat vain harvoin sellaisia, että niiden ainoa motiivi on hankkeen hidastaminen.”

Finnoon kaavasta valittanut Viikari tyrmää valittamisen rajoitukset.

”Valtaosa valituksista on varmasti ihan aiheellisia. Rajoitukset huonontavat asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia”, hän sanoo.

Mäkinen ymmärtää hallituksen tavoitetta nopeuttaa rakennushankkeiden valmistumista. Valitusoikeuden rajaaminen on hänen mielestään kuitenkin väärä keino ratkoa ongelmaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat