Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Potilastietojen levittäjää voi odottaa rikosilmoitus – paperit lojuivat roskien vieressä

Hus odottaa varmistuksia siitä, mitä Vantaan paperit sisältävät.

Kaupunki
 
Sara Aaltio / HS
Vantaalaisesta roskiksesta löytyneitä HUS:n potilastietopapereita.
Vantaalaisesta roskiksesta löytyneitä HUS:n potilastietopapereita. Kuva: Sara Aaltio / HS

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) odottaa poliisilta lisätietoja vantaalaisen kerrostalon jäteastian vierestä löytyneistä potilasasiakirjoista. HS kertoi viime viikolla (HS 5.5.), että potilasasiakirjoissa näkyi noin 40 ihmisen terveystietoja ja yhteystietoja.

Potilasasiakirjojen seasta löytyi myös verisuonikirurgian klinikalla toimineen tutkijan nimikyltti. Tutkija laati väitöskirjaa Helsingin yliopistossa.

Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärven mukaan Hus odottaa varmistuksia julkisuudessa esitettyihin tietoihin. Myös rikosilmoitus on mahdollinen.

”En hämmästy, jos me päädymme tekemään rikosilmoituksen. Nyt meillä ei sellaiseen ole edellytyksiä, vaan odotamme varmistuksia”, Mäkijärvi sanoo.

Mäkijärvi on työskennellyt sairaanhoidosta ja tutkimusjohdosta vastaavana linjajohtajana viisi vuotta. Hänen ei ole tarvinnut tehdä tutkintapyyntöjä poliisille.

”Jos on kyse tietosuojarikkeestä kuten tässä tapauksessa näyttäisi olevan, mahdollisesta rikosilmoituksesta päättäminen kuuluu minulle”, sanoo Husin rekisterinpitäjäksi nimetty Mäkijärvi.

Normaalikäytäntö esimerkiksi väitöskirjatutkimuksessa on, että potilaiden suostumus varmistetaan ja heille kerrotaan, mihin tarkoitukseen heidän potilastietojaan käytetään. Tutkija allekirjoittaa salassapitolupauksen. Häntä ohjeistetaan, ettei hän saa viedä potilastietoja sairaalan seinien ulkopuolelle.

HS tavoitti kolme potilasta, joiden sairaskertomukset olivat paperinivaskassa. He kertoivat (HS 6.5.), ettei heiltä ollut kysytty suostumusta mahdolliseen lääketieteelliseen tutkimukseen.

”Jos kyse ei ole hoitoon eikä tutkimukseen liittyvästä virallisesta tiedonkeruusta, on mahdollista, että tutkija on koonnut alustavaa listaa tutkimukseen soveltuvista potilaista. Alustava listakin pitäisi mitä pikimmin hävittää”, Mäkijärvi sanoo.

Potilastietojen keräämistä ja säilyttämistä ohjaa henkilötietolaki, joka velvoittaa rekisterin pitäjän huolellisuuteen.

EU-parlamentti hyväksyi juuri uuden tietosuoja-asetuksen, jossa huolimaton rekisterinpitäjä voi joutua maksamaan sakkoa jopa neljä prosenttia liikevaihdostaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat