Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuhopolttojen tutkintaveteraani kuvailee pyromaania: ”Nuorehko mies saa hetken nauttia tunteesta, että on kukkulan kuningas”

Tuhopoltolla on kohteeseen liittyvä motiivi mutta pyromaanille motiivina toimii itse palo.

Kaupunki
 
Naapurukset menettivät autonsa tuhopoltossa: ”Vakavaksi vetää”
Naapurukset menettivät autonsa tuhopoltossa: ”Vakavaksi vetää”
Tapani Haapanen ja Vesa Piltonen eivät menneet tiistaina töihin. Tuhopoltto oli tuhonnut kumpaisenkin autot. Toimittaja Kaisa Hakkarainen. Kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.

Yksinäisen miehen hommia, toteaa Juha Rautaheimo. Eläkkeelle syksyllä 2015 jäänyt rikosylikomisario työskenteli Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön johtajana ja on sitä ennen tutkinut suomalaisia tuhopolttajia.

”Mulla oli alipäällystökurssin lopputyössä noin 180 kiinni jäänyttä tekijää ja jatkoin tutkimista vielä 1990-luvulla noin 150 tekijällä.”

Keväisin ja kesäisin tuhopoltot yleistyvät. Rautaheimo on seurannut viime päivien tapahtumia ja muistelee, että Pukinmäkeä vaivasi 1970- ja 1980-lukujen taitteessa kahden tuhopolttajan aalto. Siinä kaksi polttajaa toimi toisistaan riippumatta. Toinen sytytti lyhyessä ajassa 37 ja toinen 32 tulipaloa.

”Nämä viimeaikaiset vaikuttavat minusta selvästi pyromaanin työltä. Se, että paloja on paljon pienellä alueella, viittaa selvästi siihen”, Rautaheimo sanoo.

Helsinkiä viime päivinä koetellut tuhopolttojen aalto eteni tiistain vastaisena yönä Pikku Huopalahden ja Ruskeasuon kaupunginosiin. Liekit tuhosivat aamuyöllä muun muassa kaksi autoa ja aivan porraskatoksen viereen pysäköidyn moposkootterin.

Rautaheimo muistuttaa, että tuhopoltolla, joka suunnataan tiettyyn kohteeseen, on kohteeseen liittyvä motiivi. Esimerkiksi kosto, mustasukkaisuus, viha, kateus tai kauna. Mutta pyromaanille motiivina toimii palo.

”Heikolla itsetunnolla varustettu nuorehko mies saa aikaan hälinää ja saa nauttia hetken aikaa siitä tunteesta että on kukkulan kuningas. Yksinäinen aikamiespoika, jolta puuttuu isähahmo. Siinä voi olla pientä alkoholiongelmaakin”, Rautaheimo sanoo.

Hän on juuri kuvaillut keskivertopyromaanin.

Eläkepäivistään kuorolaulun ja veneilyn parissa nauttiva rikosylikomisario ei puutu käynnissä olevaan rikostutkintaan. Hän vain kuvailee, mitä omien tutkimustensa kautta tietää.

”Olin kuitenkin kaksitoista vuotta tekemisissä kekäleiden kanssa”, hän sanoo ajastaan palosyyn tutkijana ennen kuin siirtyi väkivaltarikosten pariin.

Kun Juha Rautaheimo tutki asiaa 1980-luvulla, kävi ilmi että sytyttäjän koulusivistys on selvityksen mukaan verrattain heikko. Tuolloin peräti 44 prosenttia pyromaaneista ei ollut hankkinut peruskoulun jälkeen jatkokoulutusta.

Reilusti yli puolella murhapolttajista oli tilillään aiempia rikoksia, lähinnä omaisuusrikoksia. Tavallisesti he ovat sinkkuja tai eronneita eikä heillä ole lapsia.

Tuhopoltot sytytetään yleensä illalla ja yöllä, erityisesti viikonloppuöinä. Noin 70 prosenttia tekijöistä oli tekohetkellä jonkinasteisessa humalassa.

”Usein pyromaanin jäädessä kiinni tämä sytyttely voi tulla ympäristölle yllärinä.”

Olli Häkämies
Tuhopolttaja sytytti Tehtaankatu 12:ssa useita tulipaloja kesällä 2000. Teoista tuomittiin samassa talossa asunut 30-vuotias nainen neljän vuoden vankeuteen.
Tuhopolttaja sytytti Tehtaankatu 12:ssa useita tulipaloja kesällä 2000. Teoista tuomittiin samassa talossa asunut 30-vuotias nainen neljän vuoden vankeuteen.
Markku Ulander / Lehtikuva
Kerrostalon piharakennus kärsi vaurioita epäillyssä tuhopoltossa Syystiellä Helsingin Tapaninvainiossa.
Kerrostalon piharakennus kärsi vaurioita epäillyssä tuhopoltossa Syystiellä Helsingin Tapaninvainiossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat