Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Hen on helppo ja lyhyt sana” – Espoo kutsuu kuntalaisia sukupuolettomalla pronominilla

Feministisenä pidettyä pronominia arastellaan yhä

Kaupunki
 
Kuvakaappaus Espoon kaupungin verkkosivuilta
Espoon kaupungin sivujen ilmoituksessa käytettiin jo muutama vuosi sitten samaa hen-pronominia kuin tuoreessa hammashoitokutsussa.
Espoon kaupungin sivujen ilmoituksessa käytettiin jo muutama vuosi sitten samaa hen-pronominia kuin tuoreessa hammashoitokutsussa. Kuva: Kuvakaappaus Espoon kaupungin verkkosivuilta

Espoon kaupunki käyttää ruotsalaista sukupuolineutraalia persoonapronominia hen uudessa kirjeessään, joka ilmoittaa lasten hammashoidosta.

Kirjeen ruotsinkielisen osuuden alussa tervehditään vastaanottajaa ja hänen huoltajaansa sanoilla ”hens målsman”. Aiemmin tässä on käytetty ilmaisua ”hans/hennes målsman”.

Ruotsinkielinen persoonapronomini hen on uudissana, jolla voi halutessaan korvata sanat han (pojasta) ja hon (tytöstä). Hen vastaa suomenkielistä hän-persoonapronominia, josta ei käy ilmi, kumpaa sukupuolta tarkoitetaan.

Espoolla ei ole kantaa hen-sanan käyttöön, kertoo Espoon kaupungin käännöspalvelujen kielenkääntäjä Nina Virtanen. Ratkaisu ei ole Virtasen tietojen mukaan peräisin kaupungin käännöspalveluista vaan jostain muualta.

”Tämä on enemmän kiinni yksittäisistä kääntäjistä ja heidän valinnoistaan.”

Virtasen mukaan sanaa käytetään Espoon asiakirjoissa satunnaisesti. Virtanen itse on tähän asti käyttänyt kiertoilmauksia, jolloin tekstissä ei tarvitse valita han- ja hon-sanojen sekä hen-sanan välillä. Hän epäilee sanan käytön vievän liikaa huomiota itse tekstin sisällöstä.

”Voi esimerkiksi käyttää monikkomuotoa, jolloin ohittaa asian kokonaan. Hen on helppo ja lyhyt sana, ja pidän sitä itse henkilökohtaisesti oikein sopivana. En kuitenkaan käytä sitä. Se on niin uusi sana, ja siitä on puhuttu niin paljon.”

Samanlaista varovaisuutta on ilmassa myös kielisuosituksia jakavassa Kotimaisten kielten keskuksessa (Kotus).

”Tämän käytössä on syytä olla varovainen. Se voi herättää hyvin voimakkaita reaktioita”, kertoo ruotsin kielen osaston johtaja Nina Martola.

Kotuksen sivuilla hen-pronominia kuvataan voimakkaita tunteita herättäväksi sanaksi, jonka käytössä on syytä muistaa, että se voi viedä huomion itse sisällöstä tai sen käyttöä voidaan pitää kannanottona.

”Kielimuutoksiin suhtaudutaan muutenkin voimakkaasti. Esimerkiksi alkaa tekemään -muutos aiheutti paljon keskustelua. Kun sana yhdistetään vielä feminismiin, kuten henin tapauksessa, siihen reagoidaan vielä herkemmin.”

Martola muistuttaa kuitenkin, että kielenhuolto suhtautuu sanoihin neutraalisti.

”Kyllähän se myös helpottaa, kun ei tarvitse joka kerta valita, käyttääkö sekä han- että hon-sanaa vai pelkkää han-sanaa. Sekin on ongelmallinen, koska se viittaa vain poikaan tai mieheen.”

Martolan mukaan hen-sanan käyttö ei poista käytöstä perinteisiä hon- ja han-persoonapronomineja. ”Niitä kannattaa käyttää, kun sukupuoli on tiedossa tai sen esiin tuominen on tarpeellista.”

Martola arvioi, että hen-sanan käyttö on hiljalleen hiipimässä virallisiin teksteihin. Sama sana on ollut käytössä esimerkiksi veroviraston ruotsinkielisissä teksteissä.

”Se on jokaisen kirjoittajan oma ratkaisu. Itse käytän sitä, kun on kyse yleisistä asioista.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat