Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Oispa kaljaa -metrokuski” halusi tehdä meemin – poiki paimenkirjeen koko HKL:n henkilökunnalle

HKL:n Liikennöinti-yksikön johtaja katkoo siivet huhuilta, joiden mukaan kaljatekstin mestaroinut kuljettaja olisi saanut ylennyksen

Kaupunki
 
Mellunmäkeen saapuneen metron näytöllä luki perjantai-iltana teksti ”Oispa kaljaa...”. Metrovaunussa olleita matkustajia teksti nauratti, HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoskea ei.
Mellunmäkeen saapuneen metron näytöllä luki perjantai-iltana teksti ”Oispa kaljaa...”. Metrovaunussa olleita matkustajia teksti nauratti, HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoskea ei.

Motiivi ”Oispa kaljaa” -tekstin julkaisemiseen viime perjantaina metrojunan näyttötauluilla on selvinnyt. Metronkuljettaja halusi tehdä nettimeemin, kertoo Helsingin kaupungin liikennelaitoksen (HKL) Liikennöinti-yksikön johtaja Arttu Kuukankorpi.

Meemi on kuvan ja tekstin yhdistelmä, josta voi tulla laajasti leviävä internetilmiö. Kaljatekstin saama julkisuus pääsi kuitenkin yllättämään kuljettajan. HS uutisoi tempauksesta lauantaina.

”Julkisuutta tuli ehkä enemmänkin kuin tarpeeksi”, Kuukankorpi sanoo.

Kun tekstin kirjoittanut työntekijä havaitsi, että meemiprojekti ylitti uutiskynnyksen, ilmoittautui hän itse esimiehilleen. Kuljettajalle pidettiin puhuttelu alkuviikosta.

”Hän oli hyvin katuvainen ja totesi itsekin, että harkintakyky petti”, Kuukankorpi kertoo.

Mitään rangaistusta työntekijä ei tempustaan saanut. Huhujen mukaan kuljettaja olisi sen sijaan saanut ylennyksen, mutta tämä ei Kuukankorven mukaan pidä paikkaansa.

”Kaupungin periaatteiden mukaan työpaikat menevät aina avoimeen hakuun.”

Kuukankorven mukaan on täysin toivottavaa, että HKL:n henkilökunta piristäisi työnsä ohessa matkustajien arkea. Alkoholi kuuluu kuitenkin esimerkiksi rasististen juttujen tavoin kategorioihin, joita ei hyväksytä.

Matkustajainformaatiolle tarkoitetuille näytöillekään ei Kuukankorven mukaan pitäisi kirjoitella mitään ylimääräistä.

”Kuuluttaa voi kyllä.”

HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski lähetti maanantaina koko liikennelaitoksen henkilökunnalle pitkän viestin, joka julkaistiin myös Helsingin kaupungin verkkosivuilla. Otsikolla ”Oispa kaljaa -episodista” varustetussa kirjoituksessa pohdiskellaan monelta kantilta huumoria ja siihen liittyviä sudenkuoppia.

Lehmuskoski ei epäile, etteikö olutmurjaisun linjoille laittaneella työntekijällä olisi ollut pilke silmäkulmassa ja hyvä tarkoitus.

”Huumori suurelle yleisölle on kuitenkin hyvin herkkä taiteenlaji”, Lehmuskoski muistuttaa kuitenkin alaisiaan.

Toimitusjohtajan paimenkirjeessä nostetaan esiin myös muun muassa se, että vaikka jonkin asian voisikin sanoa ongelmitta yksityishenkilönä julkisuuteen, ei se välttämättä olekaan sopivaa ison julkisen organisaation edustajana.

”Huumori kuuluu elämään HKL:llä jatkossakin! Valitaan kuitenkin huumorin tavat ja muodot niin, etteivät ne loukkaa ketään”, kirjoituksen lopussa neuvotaan.

Jos jonkinlaisia ”Oispa kaljaa” -meemejä pyörii netissä. Edellä mainitun tekstin lisäksi niissä voi olla esimerkiksi julkisuudenhenkilön, fiktiivisen hahmon tai vaikkapa eläimen kuva.

Yksi lukuisista netissä pyörivistä ”Oispa kaljaa” -meemeistä.
Yksi lukuisista netissä pyörivistä ”Oispa kaljaa” -meemeistä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat