Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääkaupunkiseudun sote syntyy vaivalloisesti

Pääkaupunkiseudun kuntien välillä on ristivetoa ainakin siitä, onko sote-ratkaisulle tarpeen luoda oma yhteishallinto.

Kaupunki
 
Sirpa Räihä / HS
Pääkaupunkiseudun kunnat haluavat sananvaltaa omien asukkaittensa vaativan erikoissairaanhoidon rahoituksessa. Kuvassa Meilahden tornisairaala.
Pääkaupunkiseudun kunnat haluavat sananvaltaa omien asukkaittensa vaativan erikoissairaanhoidon rahoituksessa. Kuvassa Meilahden tornisairaala. Kuva: Sirpa Räihä / HS
Fakta

Ratkaisut selkiytyvät kesän aikana

 Pääkaupunkiseudun erityisratkaisu valmistuu elokuuhun mennessä.

 Espoo, Helsinki, Kauniainen ja Vantaa pyrkivät siihen, että ne voivat järjestää ja tuottaa perusterveydenhuollon, siihen läheisesti kytkeytyvän erikoissairaanhoidon sekä sosiaalitoimen palvelut.

 Lisäksi kunnat haluavat hoitaa kaikki nykyiset tehtävänsä ja ottaa osan nykyisistä aluehallinnon tehtävistä kontolleen. Näitä tehtäviä on mm. Uudenmaan ely-keskuksen elinkeino- ja työllisyyspalveluissa.

Pääkaupunkiseudun miljoonan asukkaan oma sosiaali- ja terveydenhoidon (sote) erityisalue on tulossa valtiohallinnon tarkempaan syyniin lähiviikkoina. Valtakunnallisen sote-uudistuksen projektinjohtaja Tuomas Pöystin mukaan juuri nyt on alkamassa vaihe, jossa käydään yksityiskohtaisesti läpi, millainen tämä erityisratkaisu voisi olla.

Valtakunnallisen sote-uudistuksen lakiesitys valmistuu toukokuun lopussa, jonka jälkeen metropolialueen kunnat voivat sovitella siihen omaa ratkaisumalliaan. Tehtävästä povataan vaikeata.

”Hallitus on viestittänyt kunnille, ettei tässä olla perustamassa 19. maakuntaa. Kokonaisratkaisu on muotoiltava siten, ettei Uudenmaan maakunnasta tule muotopuoli. Tehtävä on vaikea, muttei mahdoton”, Pöysti sanoo.

Hallituksen tähtäimessä on 18 sote-aluetta ja mahdollisesti pääkaupunkiseudun erityislainsäädäntöalue.

Pääkaupunkiseudun kaupunginjohtajat julkaisivat huhtikuussa yhteisen pohjapaperin siitä, mitä metropolialueella voisi tapahtua. Siitä lähtien esityksen yksityiskohtia on hiottu kolmessa eri työryhmässä, joista yksi on keskittynyt rahoitukseen, toinen sote-asioihin ja kolmas maahanmuuttoon, elinkeinopolitiikkaan ja työllisyyteen.

Valmistelusta on tihkunut tietoja, että kuntien välillä on ristivetoa ainakin johtamisratkaisusta eli siitä, onko tarpeen luoda sote-ratkaisulle oma yhteishallinto.

Kuntien suhteita koettelee, jos sama yhteishallinto ottaisi ohjakset maahanmuutto-, elinkeino- ja työllisyysasioissa.

Kaupunginjohtajien pohjapaperia on myös kritisoitu siitä, ettei se kerro, miten tavoite sosiaalitoimen ja terveydenhoidon tiiviimmästä yhteistyöstä toteutuisi erillisratkaisussa.

Pöystin mukaan muistio on myös kovin vaitonainen monituottajamallin ja kansalaisten valinnanvapauden edistämisestä.

”Ei uudistus niin voi mennä, että muualla Suomessa liikutaan kohti monituottajamallia ja pääkaupunkiseudulla kunnat toimisivat palveluiden tuottajina”, Pöysti sanoo.

Yksikään kaupunginjohtaja ei vielä halua avata sisällön yksityiskohtia.

”Malli ei vielä ole valmis”, perustelee Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok).

Kuntien tavoitteena on tuoda esitys pääkaupunkiseudun erillisratkaisuista valtuustokäsittelyyn yhtä aikaa sote- ja aluehallinnon lausuntokierroksen kanssa. Tämä tapahtuu elokuussa.

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä (kok) sanoo päättäneensä, ettei kommentoi keskeneräistä valmistelua.

”Lähtökohta on kuitenkin se, että pääkaupunkiseudun erillisratkaisun pitää tarjota asukkaille jotain parempaa kuin mitä nyt tarjotaan”, Mäkelä sanoo.

Kaikki kuntajohtajat ovat olleet yhtä mieltä siitä, ettei kuntien taakka saisi kasvaa erillisratkaisun varjolla tai kansallisen sote-mallin rahoituksen myötä. Alustavissa laskelmissa on nähty viitteitä uusista tulonsiirroista muualle Suomeen.

”Kaikki on auki, mutta näyttäisi siltä, että uudistus on etenemässä pääkaupunkiseudun kannalta epäedulliseen suuntaan”, sanoo Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen (sd).

Jo nykyisen verontasauksen kautta Helsingin, Espoon ja Vantaan verotuloista siirtyy vuosittain noin 450 miljoonaa euroa muiden kuntien avuksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat