Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työmaan aidatkaan eivät estä hätäisimpiä luikkimasta Helsingin odotetuimmalle sillalle

Silta pölyisestä Kalasatamasta vehreälle Mustikkamaalle puolittaa kävelymatkan myös Korkeasaareen. HS seurasi malttamattomien esimerkkiä ja tunki Isoisänsillalle ennen aikojaan.

Kaupunki
 
Aidat eivät pitele: Mustikkamaalle vaikka väkisin
Aidat eivät pitele: Mustikkamaalle vaikka väkisin
Kalasataman Isoisänsilta on Helsingin odotetuin kulkutie. Sillalle on loikittu syksystä asti yli työmaan aitojen.

Rakennuspöly täyttää silmät, työkoneet jyrisevät – ja parinsadan metrin päässä siintää vehreä saari. Saareen johtaisi siltakin, mutta sitä pitkin ei saa vielä kulkea.

Paitsi että kun silmä välttää, niin kuljetaan.

Näin ovat asiat Helsingin Kalasatamassa, jossa malttamattomimmat ovat jo pitkään loikkineet yli työmaa-aitojen keskeneräiselle sillalle.

”Viikonloppuna menevät aitojen yli, jos ei vartijat näe. Viime syksynä tuli jo käännytettyä muutamia”, sanoo sillan kiveyksiä keskiviikkona rakentanut Pekka Voutilainen.

Myös Leena Somero oli kerran lähellä luikahtaa.

”Mutta vieressä oli koiranpissattajia, niin en sitten kehdannut lähteä”, Somero sanoo.

Mustikkamaa merkitsee pölyisen Kalasataman asukkaille ja muillekin muun muassa uimarantaa, grillauspaikkoja ja metsäisiä polkuja.

Virallinen reitti Kalasatamasta saareen taas merkitsee parin kilometrin taivallusta massiivisilla työmailla ja Itäväylän liikenteen humussa.

Isoisänsilta-niminen oikotie aukeaa kesäkuun alussa, joten käynnissä ovat viimeiset kituviikot.

Kaikki eivät kuitenkaan malttaisi odottaa. Ilta-Sanomat julkaisi viikonvaihteessa kuvasarjan nuorista, jokta kiipeilivät sillan korkealla kannatinkaarella.

Uudella sillalla toistuu siis täsmälleen sama kuvio kuin viisi vuotta sitten Ruoholahdessa, jossa jalankulkijat ottivat Crusellin sillan haltuun hyvissä ajoin ennen sen virallisia avajaisia.

Isoisänsiltaa voi perustellusti kutsua koko kaupungin odotetuimmaksi kulkuväyläksi. Se lyhentää ratkaisevasti myös muiden kuin Kalasataman asukkaiden matkaa metrolta Mustikkamaalle ja tarvittaessa aina Korkeasaareen asti.

Kävelymatka lähimmältä metroasemalta eläintarhaan lyhenee noin puoleen entisestään – ja Kalasataman reittiä kulkiessaan kiinnostuneet saavat kurkistaa myös valtavan Redi-keskuksen työmaamonttuun.

Aikaisemmin Korkeasaareen on kuljettu Kulosaaren kautta.

”Ihmiset tulevat koko ajan kyselemään ja kuikuilemaan, koska silta on valmis”, kertoo kaiteita keskiviikkona hionut Ossi Jalonen.

Samaa kertoo myös sillan pielessä italialaista ravintolaa pitävä Cene Strana, jolla on omat luonnolliset syynsä odottaa sillan avautumista.

Miksi sillalle ei sitten saa mennä, kun sitä pitkin kuitenkin voi kulkea?

”Siellä tehdään töitä”, kertoo projektipäällikkö Sami Rantala siltaa rakentavasta Kreate-yhtiöstä.

”Maali- ja hiekkapuhellussumu ovat terveydelle vaarallisia, ja jos sillalla olisi jatkuva liikenne, niin se vain viivästyttäisi sillan valmistumista.”

Rantalan mukaan sillalla liikkuu työkoneita, ja yhtiöllä on vastuu sillan turvallisuudesta myös viikonloppuisin, vaikka töitä ei tehtäisikään.

”Sitä paitsi jos työmaalle on vapaa pääsy, sinne tuppaa ilmestymään töhryjä ja tavaraa katoaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat