Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty siirtyy terveysbisnekseen – ”Herää kysymys, kenen etuja kokoomuksessa ajetaan”

Helsingin vasemmistopuolueet arvostelevat Rädyn ratkaisua jyrkästi. Puolueiden mielestä vastaaviin siirtymiin tarvittaisiin jatkossa karenssiaikaa.

Kaupunki
 
Räty: Olen ollut Helsingissä vain vähän tekemisissä Terveystalon kanssa
Räty: Olen ollut Helsingissä vain vähän tekemisissä Terveystalon kanssa
Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok) siirtyy Terveystaloon yksityiseen terveysbisnekseen. Räty sanoo, ettei ole osallistunut nykyisessä työssään yksityisiltä tehtyihin hankintoihin.Toimitus, kuvaus ja leiikaus: Joonas Laitinen

Helsingissä syntyi jälleen kiistaa nimityksestä, kun apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok) ilmoitti torstaina eroavansa tehtävästään sosiaali- ja terveystoimesta vastaavana apulaiskaupunginjohtajana.

Räty kertoi samalla siirtyvänsä kesällä Suomen Terveystalon liiketoimintajohtajaksi.

Helsingin vasemmistopuolueet Sdp, vasemmistoliitto ja Skp ottivat eroilmoituksesta kaiken irti.

Polttoainetta puolueet saivat siitä, että Räty on ollut ministerinä ja apulaiskaupunginjohtajana mukana sorvaamassa sote-uudistusta, jonka yhteydessä yksityisille terveysfirmoille ollaan luomassa suuria markkinoita. Nyt hän siirtyy itse tällaiseen yritykseen.

Räty on toiminut Helsingin apulaiskaupunginjohtajana vuodesta 2011. Hän toimi kesästä 2014 kevään 2015 eduskuntavaaleihin saakka myös Alexander Stubbin (kok) hallituksen sosiaali- ja terveysministerinä.

”Kuka vielä epäilee, etteikö näillä suurilla kansainvälisillä terveysjäteillä – Terveystalo, Mehiläinen ja ehkä tulee vielä muitakin – ole kovat piipussa sote-uudistuksessa? Suomalaisten veronmaksajien terveydenhuoltoon laittamat useat miljardit eurot tulevat olemaan uusjaossa [Juha] Sipilän hallituksen sote-uudistuksessa”, kirjoitti sosiaali- ja terveyslautakuntaa johtava Maija Anttila (sd) lähettämässään tiedotteessa.

Myös Skp:n Yrjö Hakasen mielestä tilanne on juuri sote-uudistuksen näkökulmasta ongelmallinen. Hän nimitti Rädyn ratkaisua ”moraalittomaksi”.

”Räty siirtyy yksityisen Terveystalon johtoon ja voi täten päästä hyötymään muutoksesta, jota on itse ollut valmistelemassa kunnallisten palvelujen kustannuksella. Terveystalo puolestaan saa Rädyn avulla tietoja, joita se voi hyödyntää kilpaillessaan jatkossa julkisten sote-alan toimijoiden kanssa”, Hakanen kirjoitti tiedotteessa.

Vasemmistolla vettä myllyyn lisäsi etenkin se, että kokoomuksen valtuustoryhmää johtava Lasse Männistö siirtyi vuosi sitten Mehiläisen leipiin.

”Markkinat ovat nyt kerralla aukeamassa rytinällä. Luulisi, että myös kilpailevat yritykset pitäisivät tällaista politiikan ja talouden sekoittumista ongelmana, ellei odotettavissa olisi, että ne menevät jakoon sulle–mulle-periaatteella, esimerkiksi Laura Rädyn ystävän, kokoomuksen Helsingin valtuustoryhmän puheenjohtajan Lasse Männistön työpaikan Mehiläisen ja Terveystalon välillä”, kirjoitti valtuutettu Dan Koivulaakso (vas) blogissaan.

”Herää laajemminkin kysymys, kenen etuja kokoomuksessa ajetaan”, arvioi myös vasemmistoliiton ryhmää johtava Veronika Honkasalo.

Helsingin kokoomuksessa ja vihreissä Rädyn ilmoitus otettiin huomattavasti rauhallisemmin vastaan.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok) sanoi pitävänsä etenkin ammattiliitto JHL:ään läheisissä siteissä olevan Koivulaakson arvostelua ”kohtuuttomana”. Rauhamäen mielestä Rädyn lähtö on sääli Helsingin ja kokoomuksen kannalta.

Myöskään vihreiden valtuustoryhmää johtava Otso Kivekäs ei nähnyt Rädyn ratkaisussa ”suurempaa paheksumisen tarvetta”.

”Tosin siitä voidaan keskustella, pitäisikö meidän ottaa jokin karenssiaika käyttöön tällaisissa siirtymissä”, Kivekäs sanoi.

Vastaavaa keskustelua toivoivat myös Rauhamäki, vasemmistoliiton Honkasalo ja Räty itse.

”Karenssiajoista on hyvä keskustella, mutta kun niitä ei ole lakiin kirjattu, niin on kohtuutonta vaatia, että yksityiset ihmiset alkaisivat niitä soveltaa”, Rauhamäki sanoi.

Räty itse sanoo pitävänsä vasemmiston arvostelua kohtuuttomana. Toisaalta hän sanoo ymmärtävänsä, että vasemmisto ottaa tilanteesta poliittisesti kaiken irti.

”Tämä on yksityisiä palveluja vastustaville paikka tehdä politiikkaa.”

Räty sanoo pyytäneensä kaupunginvaltuustolta vapautusta tehtävästään välittömästi ”juuri siksi, ettei asiassa syntyisi jääviyskysymyksiä”. Kaupunginvaltuusto käsittelee eronpyyntöä toukokuun lopussa.

”Jokaisella on oikeus vaihtaa työpaikkaa. Suomalainen terveydenhuolto perustuu yksityisen ja julkisten toimijoiden väliseen yhteistyöhön. Olen juristin kanssa selvittänyt, etten olisi voinut tehdä tätä paremmin. Olen pahoillani, jos tämä tuntuu heistä kurjalta”, Räty sanoi.

Helsingin avoimen hankintadatan mukaan Helsinki on ostanut vuosina 2012–2014 Terveystalolta palveluita 3,5 miljoonalla eurolla. Summa on varsin pieni, koska samalla esimerkiksi Attendolta on ostettu palveluja 44 miljoonalla ja Mehiläiseltä 11,4 miljoonalla eurolla.

Helsingin sosiaali- ja terveysviraston vuosibudjetti on noin 2 000 miljoonaa euroa.

Räty sanoo, ettei hän ole työssään ollut missään tekemisissä Terveystalolta tehtävien hankintojen kanssa.

”En ole työssäni tehnyt hankintapäätöksiä. Terveystalo on myös toimijana tässä kaupungissa aika pieni, joten aika vähän on oltu muutenkin yhteydessä”, Räty sanoo.

Räty sanoo tehneensä eroratkaisunsa nopeasti. Hän kertoo, että ratkaisuun vaikutti mahdollisuus siirtyä uusiin haasteisiin. Myös Helsingissä käynnissä oleva johtamisjärjestelmän uudistus vaikutti ratkaisuun.

Uudistuksessa Helsinki lakkauttaa kaupunginjohtajan ja apulaiskaupunginjohtajien tehtävät. Jatkossa tehtäviä hoitavat vaaleilla valittava pormestari ja apulaispormestarit.

”Minulle oli selvää, etten ole ehdolla vaaleissa, joten tämä oli luonteva siirto. Apulaiskaupunginjohtajien virat lakkautetaan, joten on myös luontevaa alkaa etsiä uusia haasteita.”

Räty on toiminut Helsingin politiikassa pitkään. Hänet valittiin vuonna 2004 kaupunginvaltuustoon ja vuonna 2011 sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtajaksi.

Räty sanoo jättävänsä Helsingin haikeana. ”Helsinki on ollut ihan mahtava työnantaja. Helsinkiä, helsinkiläisiä ja työkavereita tulee kova ikävä.”

Laura Mendelin
Räty on toiminut Helsingin apulaiskaupunginjohtajana vuodesta 2011. Hän toimi kesästä 2014 kevään 2015 eduskuntavaaleihin saakka myös Alexander Stubbin (kok) hallituksen sosiaali- ja terveysministerinä.
Räty on toiminut Helsingin apulaiskaupunginjohtajana vuodesta 2011. Hän toimi kesästä 2014 kevään 2015 eduskuntavaaleihin saakka myös Alexander Stubbin (kok) hallituksen sosiaali- ja terveysministerinä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat