Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaan talouteen revähti 85 miljoonan euron aukko

Miljardivelan lyhennykset kaikkoavat kauas tulevaisuuteen.

Kaupunki
 

Olematon verotulokehitys ja ennätyksellinen väestönkasvu ovat kuihduttamassa Vantaan tavoitteen miljardivelkansa lyhentämisestä. Ensi vuoden budjettikehyksessä ammottaa 85 miljoonan euron aukko.

Kaupunginjohtaja Kari Nenonen (sd) ei yhtään pehmentänyt surkeaa viestiä kaupunginvaltuuston seminaarissa torstaina. Hän piti tulojen ja menojen erotusta historiallisen suurena.

”Valitettavasti nyt on sanottava, että alkavat todella vaikeat ajat. Toivottavasti selkä ei taitu”, Nenonen murehti.

Vantaalle muuttaa ihmisiä ja syntyy lapsia siihen tahtiin, etteivät kaupungin palvelut tahdo pysyä perässä. Vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana uusia vantaalaisia on tullut 1 300, mikä tarkoittaa 5 000 asukkaan lisäystä vuodessa.

Väestöennusteen perusteella Vantaa kasvaa nyt yhtä rivakasti kuin Helsinki.

Asukasmäärän kasvu ei ainakaan vielä ole tuonut lisää veronmaksajia. Kunnallisveron tuotto ei ole kahden viimeisen vuoden aikana kasvanut yhtään.

lISÄKSI paine uusien koulujen ja päiväkotien rakentamiseksi ja vanhojen korjaamiseksi kasvaa. Vantaa ei myöskään pysty pitämään käyttömenojen kasvua maltillisessa 1,5 prosentissa.

Esimerkiksi kouluihin on palkattava 45 uutta opettajaa ilman valtion tukea, koska kaupunki säilyttää perusopetuksessa nykyiset ryhmäkoot hallituksen patisteluista huolimatta.

Nenonen ei ole tässä vaiheessa esittämässä kunnallisveron korotusta. Tarvittaisiin kahden prosenttiyksikön korotus nykyisestä 19 prosentista 21 prosenttiin, jotta ensi vuotta uhkaava aukko saataisiin katettua.

Poliitikkoja veronkorotus ei innosta. Jukka Hako (sd) sanoo, ettei vielä ole johtopäätösten aika. Perussuomalaisten valtuustoryhmän vetäjä Johannes Nieminen (ps) katsoisi ensin säästökeinoja. Timo Juurikkala (vihr) arvioi, että kunnallisveroa on pakko tarkastella.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapani Mäkinen (kok) epäilee, että sote-uudistukseen mahdollisesti kytkeytyvä verokatto voi rohkaista kuntia korottamaan kunnallisveroaan vielä, kun ne siihen pystyvät. Mahdollinen verokatto tulisi voimaan vuonna 2019 yhdessä sote-uudistuksen kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat