Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jääräkoirat jäljittävät viheliäisiä tuholaisia Vantaalla – ”Hyvä, ettei mitään ole löytynyt”

Jokaisen aasianrunkojäärien valtaaman puun ympäriltä pitää kaataa kaikki lehtipuut sadan metrin säteeltä

Kaupunki
 
Kuoriaiskoirat Saksasta auttoivat Vantaalla
Kuoriaiskoirat Saksasta auttoivat Vantaalla
Evira pyysi Saksasta apuun tuhohyönteisten etsimiseen koulutettuja koiria varmistuakseen, että viime syksynä havaittu aasianrunkojäärien esiintymä on saatu tuhottua. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen.

Viime syksynä ensimmäistä kertaa koskaan Suomessa tavatun aasianrunkojäärä-tuholaisen hävittämisessä on otettu käyttöön entistä kovemmat keinot. Jo aiemmin Vantaan Itä-Hakkilassa ja Kuninkaanmäellä kaadettiin noin kymmenen hehtaarin alueelta lehtipuut, ja nyt jääriä jäljittävät Saksasta apuun kutsutut erikoiskoirat.

Koirat ovat nuuskineet puita vapusta lähtien, ja työ jatkuu tämän viikon loppuun asti. Ylitarkastaja Atro Virtanen elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta kertoo, että jääräkoirat ovat toistaiseksi merkkailleet jo kaadettujen puiden kantoja, mutta uusia löydöksiä ei ole tehty.

”Hyvä, ettei mitään ole löytynyt. Kukaan ei toivo, että aasianrunkojääriä löytyisi laajemmalta alueelta”, Virtanen sanoo.

Nimensä mukaisesti Aasiassa yleinen aasianrunkojäärä-kovakuoriainen on paha vitsaus lehtipuille. Vantaalla aasianrunkojääriä on löytynyt Virtasen mukaan pääasiassa koivuista, mutta ne kelpuuttavat ravinnokseen käytännössä kaikki lehtipuulajit.

Sen verran nirsoja Kiinasta alun perin leviämään lähteneet tuholaiset kuitenkin ovat, että niille kelpaavat vain laatupuut.

”Ne eivät muni kaadettuihin tai edes huonokuntoisiin puihin.”

Sahattu puutavarakaan ei niitä kiinnosta, joten rakennukset ovat turvassa.

Lehtipuut, jotka jäärät ovat valinneet asuinpaikakseen, ovat sen sijaan tuhoon tuomittuja. Suurikokoiset toukat elävät puun sisällä ja syövät runkoon suuria käytäviä. Sen seurauksena oksia kuihtuu ja lopulta koko puu kuolee.

Suomesta on Virtasen mukaan löytynyt toistaiseksi 12 aasianrunkojäärien valtaamaa puuta. Jokaisen löydöksen ympäriltä on kaadettu kaikki lehtipuut sadan metrin säteeltä, jotta jäärät eivät pääsisi leviämään. Kokonaisuudessaan Evira tarkkailee tällä hetkellä 15 neliökilometrin kokoista aluetta Vantaalla.

”Tämä on pitkäjänteistä työtä. Tilannetta täytyy seurata vuoteen 2020 asti.”

Virtasen mukaan on mahdotonta sanoa, miten aasianrunkojäärät saapuivat Vantaalle. Kaadetuista puista on löytynyt useampia jääräsukupolvia, joten niitä on ollut pidemmän aikaa. Yleisesti tiedetään, että aasianrunkojääriä kulkeutuu maasta toiseen muun muassa kivitavaran pakkausmateriaalin mukana.

Koirien erinomainen hajuaisti on Virtasen mukaan hyvä apu jäärien hävittämisessä, koska tuhoista on alkuvaiheessa hyvin vaikea nähdä ulkoisia merkkejä.

Suomessa ei tiettävästi vielä kouluteta omia jääräkoiria, mutta ainakin Itävallassa harjoitetaan kyseistä toimintaa. Virtanen kertoo, ettei koiran rodulla ole pahemmin merkitystä jääräjahdissa.

Salla Hannunen
Aikuinen aasianrunkojäärä on 2,5–3,5 senttimetriä pitkä. Sen selässä on mustalla pohjalla valkoisia pilkkuja. Tuntosarvet ovat ruumista pidemmät ja raidalliset.
Aikuinen aasianrunkojäärä on 2,5–3,5 senttimetriä pitkä. Sen selässä on mustalla pohjalla valkoisia pilkkuja. Tuntosarvet ovat ruumista pidemmät ja raidalliset.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat