Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laura Rädyllä on paljon tietoa, josta uusi työnantaja hyötyy – karenssit ovat puhuttaneet kauan mutta edistyneet vain vähän

Räty on todella syvällä sotessa sekä viranhaltijana että poliitikkona. Hänellä on tietoa, josta on hyötyä Terveystalon liiketoiminnassa.

Kaupunki
 
Räty: Olen ollut Helsingissä vain vähän tekemisissä Terveystalon kanssa
Räty: Olen ollut Helsingissä vain vähän tekemisissä Terveystalon kanssa
Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok) siirtyy Terveystaloon yksityiseen terveysbisnekseen. Räty sanoo, ettei ole osallistunut nykyisessä työssään yksityisiltä tehtyihin hankintoihin.Toimitus, kuvaus ja leiikaus: Joonas Laitinen

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Laura Rädyn (kok) siirtyminen yksityisen terveyspalveluyrityksen Terveystalon liiketoimintajohtajaksi herättää kovaa kritiikkiä. Kieltämättä siirto näyttää erikoiselta.

Rädyn vastuulla oli Helsingin sosiaali- ja terveystoimi. Helsinki on Terveystalon iso asiakas. Nyt Räty hyppää suoraan ostajan paikalta myyjän palvelukseen.

Lisäkierteen asiaan tuo se, että Räty oli edellisen hallituksen sosiaali- ja terveysministeri, jonka vastuulla oli sote-uudistus. Uudistuksen keskeinen osa on valinnanvapauden lisääminen. Se tuo lisää markkinoita yksityisille terveyspalveluntarjoajille.

Räty on siis todella syvällä sotessa sekä viranhaltijana että poliitikkona. Hänellä on tietoa, josta on hyötyä Terveystalon liiketoiminnassa. Tämä onkin ongelman ydin.

”Apulaiskaupunginjohtajalla on varmasti paljon tietoa, josta uusi työnantaja hyötyy ja saa etulyöntiaseman suhteessa kilpailijoihin”, sanoo Vaasan yliopiston hallintotieteiden emeritusprofessori Ari Salminen sanoo. Hän istuu myös valtion virkamieseettisessä neuvottelukunnassa.

Karenssi saattaisikin Rädyn tapauksessa olla Salmisen mukaan paikallaan. Käytännössä tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, sillä kunnallisia viranhaltijoita koskevaan lakiin ei ole kirjattu karensseja. Salassapitovelvollisuus kuitenkin kieltää luottamuksellisen tiedon käytön.

Yksityisissä yrityksissä johtajasopimuksiin kirjataan toisinaan kilpailukielto. Tällöin työnantaja maksaa työntekijälle korvauksen karenssiin sitoutumisesta. Julkisella puolella asia ei kuitenkaan ole yksin työnantajan ja työntekijän välinen asia, sillä virkamiesten osalta tämänkaltaisista asioista säädetään laissa.

Keskustelu valtion virkamiesten karensseista ryöpsähtää aina säännöllisin väliajoin. Kovin vähän on kuitenkin saatu aikaan – vaikka useissa muissa länsimaissa keskeisille virkamiehille ja ministereille voidaan määrätä karenssiaika, jos he siirtyvät yksityisen palvelukseen. Myös Euroopan neuvoston korruptionvastainen toimielin Greco on suositellut karensseja.

Elinkeinoministeri Jyri Häkämies siirtyi vuonna 2012 Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtajaksi. Kovan kohun vuoksi perustettiin virkamieseettinen neuvottelukunta pohtimaan karenssien käyttöönottoa.

Se suosittelikin mahdollista 6– 12 kuukauden karenssia valtionhallinnon ylimmille virkamiehille ja erityisen arkaluonteista tietoa käsitteleville virkamiehille. Karenssiajalta virkamiehelle maksettaisiin palkkaa. Karenssista pitäisi sopia ennen virkasuhteen alkua. Neuvottelukunnan mukaan virkamiehiä ja ministereitä tulisi koskea samat eettiset periaatteet.

Uudet karenssipykälät olivat mukana virkamieslaissa vuonna 2014. Eduskuntakäsittelyssä hallintovaliokunta pudotti ne pois lakiesityksestä. Syynä olivat perustuslailliset kysymykset.

”Aika ei ollut vielä kypsä muutokselle”, sanoo neuvottelupäällikkö Sari Ojanen Kuntatyönantajista. Myös hän on virkamieseettisessä neuvottelukunnassa.

Nyt valtiovarainministeriössä valmistellaan taas lakia valtion virkamiesten karensseista. Sopimuksella rajoitettaisiin keskeisten valtion virkamiesten siirtymistä uuteen työpaikkaan, jos virkamies voisi hyödyntää siellä virkasuhteessa saamiaan tietoja. Lain pitäisi tulla eduskuntaan vielä ennen juhannusta.

Kaupunginjohtajien ja muiden kuntien keskeisten viranhaltijoiden karensseista ei ole oikeastaan puhuttu missään vaiheessa.

Kuntatyönantajien Ojanen uskoo, että jos valtion virkamiesten karensseista saadaan laki, sen jälkeen asia tulee pohdittavaksi myös kuntapuolella.

Markku Ulander / Lehtikuva
Kuntien eläkevakuutuksen Kevan hallituksen puheenjohtaja Laura Räty ilmoitti marraskuussa 2013, että toimitusjohtaja Merja Ailus eroaa tehtävästään.
Kuntien eläkevakuutuksen Kevan hallituksen puheenjohtaja Laura Räty ilmoitti marraskuussa 2013, että toimitusjohtaja Merja Ailus eroaa tehtävästään.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat