Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laura Räty loikkasi yksityiseen terveysbisnekseen – Miksi julkinen puoli ei värvää kovia nimiä johtajiksi?

Kaupunki
 
Kari Pullinen
Laura Räty kertoi torstaina siirtyvänsä Terveystalon liiketoimintajohtajaksi.
Laura Räty kertoi torstaina siirtyvänsä Terveystalon liiketoimintajohtajaksi. Kuva: Kari Pullinen

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok) ilmoitti torstaina erostaan. Hän siirtyy kesällä Suomen Terveystalon liiketoimintajohtajaksi.

Rädyn loikka yksityisen terveysbisneksen johtoon herätti tuoreeltaan aivan aiheellista kritiikkiä. Helsingissä hänen vastuullaan on ollut koko kaupungin sosiaali- ja terveystoimi. Etenkin vasemmisto epäilee nyt, että Räty on ollut virkamiehenä ja poliitikkona pohjustamassa sote-uudistusta nimenomaan suurten yksityisten palveluntuottajien tarpeisiin.

Sipilän hallitus on sisällyttänyt sote-uudistuksen tavoitteisiin kansalaisten valinnanvapauden lisäämisen. Käytännössä tämä luo uusia mahdollisuuksia ja markkinoita yksityisille terveysjäteille, kun julkiset ja yksityiset terveyspalvelut pääsevät samalle viivalle.

Rädyn puoluetoveri Lasse Männistö siirtyi jo aiemmin toisen yhtiön, Mehiläisen palvelukseen.

Sote-uudistuksen myötä sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät kunnista 18 itsehallintoalueen eli maakuntien vastuulle. Ne voivat hankkia asukkaiden tarvitsemat palvelut niin julkisilta, yksityisiltä kuin kolmannen sektorin toimijoiltakin.

Hallituksen linjauksen mukaan kunnat eivät nykymuodossaan enää tuottaisi sosiaali- ja terveyspalveluja, vaan vanhat julkisesti tuotetut, kuntien ja kuntainliittojen palvelut on yhtiöitettävä. Pyrkimyksenä on turvata julkisen toiminnan läpinäkyvyys ja sitä kautta aidon kilpailun toteutuminen.

Laura Rätyä ei rekrytoity Terveystaloon liiketoimintaosaamisensa perusteella, vaan paino oli hänen roolissaan sote-asioiden valmistelijana ja osaajana. Ex-ministeri on myös yhteiskuntasuhteiltaan mitä sopivin henkilö pohjustamaan yksityisen terveysfirman kasvavaa roolia ja osuutta terveydenhuollossa liikkuvista valtavista rahavirroista.

Rädyn nimitys on taas konkreettinen osoitus siitä, kuinka terveysbisneksen isot valmentautuvat uuteen rooliinsa, osana julkisesta puolijulkiseksi muuttuvaa palvelutuotantoa. Terveystalon, Mehiläisen ja Pihlajalinnan kaltaisilla toimijoilla onkin hyvät edellytykset pärjätä, kun markkinat viimein koko laajuudessaan avautuvat.

Firmojen pyrkimyksiä on turha paheksua, vaikkei Rädyn nimityskuviota moraalisesti ongelmattomana voikaan pitää. Paljon olennaisempi kysymys onkin se, miksi ovet käyvät vain yhteen suuntaan. Milloin näemme julkisella puolella kovia rekrytointeja, joilla julkisen terveydenhuollon yksiköihin hankitaan puuttuvaa liikkeenjohdon ja markkinoinnin osaamista?

Menestyäkseen tulevassa kakunjaossa julkisesti tuotetun terveydenhuollon kilpailukykyä on oleellisesti parannettava. Tämä tarkoittaa koko palvelutuotannon kehittämistä aiempaa tehokkaampaan ja asiakaslähtöisempään suuntaan. Osaamista kunnissa ja kuntayhtymissä on toki paljonkin, mutta edessä olevat haasteet vaativat myös aivan uudenlaista ajattelua, kokemusta erilaisista organisaatioista ja jopa eri toimialoilta.

Trimmaamisen pitäisi julkisella puolellakin olla jo hyvässä vauhdissa. Ja johtajien tulisi olla parhaita mahdollisia. Kovaan iskuun viritetty yksityinen ja huonoon happeen jätetty julkinen toimija eivät ole järin tasaväkisiä kilpailijoita.

Kirjoittaja on HS:n päätoimittaja.

Räty: Olen ollut Helsingissä vain vähän tekemisissä Terveystalon kanssa
Räty: Olen ollut Helsingissä vain vähän tekemisissä Terveystalon kanssa
Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok) siirtyy Terveystaloon yksityiseen terveysbisnekseen. Räty sanoo, ettei ole osallistunut nykyisessä työssään yksityisiltä tehtyihin hankintoihin.Toimitus, kuvaus ja leiikaus: Joonas Laitinen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat