Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pajunen haluaa Helsinkiin ”rusetinleikkaaja­pormestarit” – todellinen valta pysyisi virkamiehillä

Pajunen ehdottaa, että Helsinki nimittäisi jatkossa pormestarien lisäksi virkamiesjohtajan, jonka rooli vastaa pitkälti nykyistä kaupunginjohtajaa.

Kaupunki
 
Poliitikot kaappaavat pian vallan Helsingissä
Poliitikot kaappaavat pian vallan Helsingissä
Helsinki valitsee pian ensimmäisen pormestarinsa. HSTV selittää, mistä uudistuksessa on kyse.

Lokakuussa 2015 useat helsinkiläiset poliitikot kihisivät raivosta. Erityisen ärtynyt oli Sdp:n valtuustoryhmää johtava Osku Pajamäki.

”Tämä on täydellinen vastakohta sille, mitä olemme hakeneet”, Pajamäki sanoi tuolloin. Käyttäisin kenties puhista-verbiä, mutta se on, no, hieman nolo.

Arvaatko jo, mistä on kyse? No Helsingin johtamisjärjestelmän uudistamisesta tietenkin!

Pajamäen lause ja Helsingin johtamisjärjestelmän uudistus ovat juuri nyt konkreettisempia kuin ehkä koskaan aiemmin.

Näkyvin osoitus tästä saatiin torstaina, kun sosiaali- ja terveystoimea johtava apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok) ilmoitti suuren moraalisen paheksunnan saattelemana loikkaavansa kesällä terveysbisnekseen, Terveystalon toimialajohtajaksi. Yhtenä syynä oli se, että johtamisuudistus vie häneltä työt alta.

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) julkaisi myös torstaina esityksensä Helsingin uudeksi johtamismalliksi. Se jäi julkisessa keskustelussa huomattavasti Rädyn eroilmoitusta vähemmälle huomiolle, mutta varmaa on, että myös Pajusen esitys herättää ärtymystä ainakin vihreiden, Sdp:n ja vasemmistoliiton poliitikoissa.

Kerrataanpa miksi.

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti maaliskuussa, että Helsinki siirtyy jatkossa niin sanottuun pormestarimalliin, jossa Helsinkiä johtaa vaalituloksen perusteella valittavat poliitikot, pormestari ja neljä apulaispormestaria. Kyseinen viisikko nostaisi työstään nykyisten kaupunginjohtajien tasoista palkkaa Tähän päätökseen pääsyä on edeltänyt pitkä köydenveto Pajusen ja uudistusta valmistelleiden poliitikkojen välillä.

Torstaina paljastui, että köydenveto jatkuu yhä. Pajunen nimittäin esittää uudistusta vetäville poliitikoille, että Helsinki valitsisi kyllä jatkossa poliitikkojohtajat, mutta keskittäisi samalla myös huomattavan määrän valtaa kansliapäällikkö-nimeä kantavalle virkamiehelle.

”Kansliapäällikön tehtävä on vastuultaan ja vaikuttavuudeltaan verrattavissa kunnanjohtajan tehtävään. Kansliapäällikkö toimii kaikkien kaupungin toimialojen ylimpänä viranhaltijana ja kaupunginhallituksen esittelijänä”, Pajunen kirjoittaa.

Pajusen esityksen mukaan kansliapäällikön virkakausi kestää seitsemän vuotta. Se on – yllätys, yllätys – sama kuin nykyisellä kaupunginjohtajalla.

Pajunen esittää, että muodollisesti Helsingin ylin johtaja on valtuuston tahdon mukaisesti pormestari, joka johtaa kaupunkia ja kaupunginhallitusta. Pormestarilla on suora määräysvalta kansliapäällikköön, aivan kuten kaupunginhallituksen puheenjohtajalla kaupunginjohtajaan.

”Pormestari johtaa kaupunkia kaupunginjohtajan sijasta kuntalain mukaisesti”, Pajunen kirjoittaa.

Todellisuudessa Pajunen on kuitenkin keskittämässä valtaa kansliapäällikölle. Avataanpa väitettä hieman.

Pajunen ehdottaa, että kansliapäällikkö toimisi paitsi kaupunginhallituksen myös kaupunginhallituksen jaostojen esittelijänä. Tämä on merkittävä esitys, sillä Pajunen haluaa Helsinkiin uudistuksen yhteydessä myös uuden elinkeinojaosto. Tämä jaosto olisi Helsingin politiikan todellinen supernyrkki. Se päättäisi Helsingin elinkeino-, kilpailukyky-, maahanmuutto- ja työllisyyspolitiikasta.

”Esityksen lähtökohtana on vahvistaa kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen ja poliittisen ohjauksen roolia alueellisen elinvoiman ja kilpailukyvyn kehittämisessä, tuomatta lisää vaiheita päätöksentekoon tai muuten hidastamatta kaupungin päätöksentekoa”, Pajunen kirjoittaa.

”Tästä syystä jaostolle on esitetty merkittävässä määrin päätöksentekovaltaa sekä jäseniksi kaupunginhallituksen jäseniä tai varajäseniä.”

Tässä kohtaa on syytä avata, mitä esittelyoikeus käytännössä kuntien ja kaupunkien päätöksenteossa tarkoittaa. Esittelijä pystyy päättämään, minkä sisältöisinä ja mistä näkökulmista asiat päätöksiä tekeville poliitikoille esitetään. Tämän lisäksi hänellä on myös valtaa siihen, mitä asioita käsittelyyn ylipäänsä nostetaan.

Se, jos mikä on vallankäyttöä.

Pajusen esityksessäkin pormestari voi ottaa asian esiteltäväkseen, jos kansliapäällikön esitys ei vastaa pormestarin tai apulaispormestarin näkemystä. Automaattista oikeutta esittelyyn ei kuitenkaan ole.

”Tässä on vaarana, että kansliapäälliköstä tulee todellinen vallankäyttäjä, jolle delegoidaan paljon valtaa. Pormestarista ja apulaispormestarista tulisi sitten tällaisia edustustehtäviin keskittyviä rusetinleikkaajia”, sanoo eräs uudistusta läheltä seurannut poliitikko.

Hauskinta koko kuviossa on, ettei Pajusen esityksellä ole mitään mahdollisuuksia menestyä poliittisessa käsittelyssä. Kokoomukselle koko uudistuksen tärkein asia on pilkkoa Helsingin virastot toimialoiksi, joten sille Pajusen esitys varmasti sopii hyvin. Vihreät, Sdp ja vasemmistoliitto eivät esitystä kuitenkaan varmasti hyväksy.

Ensi maanantaina kaupunginhallituksen johtamisjaostolla on siis edessä jälleen yksi kokous, jossa Pajusen pohjaesitys kirjoitetaan uuteen muotoon. Tätä rulettia on varmasti edessä vielä monta kertaa ennen kuin Helsinki valitsee ensimmäisen pormestarinsa ensi keväänä.

Julkisessa keskustelussa pohditaan jo nyt paljon sitä, ketkä mahtavat asettua ehdolle pormestarin tehtävään. Uudistusta seuratessa kannattaa tarkkailla kuitenkin myös sitä, keitä pyörii kansliapäällikkö-spekulaatioissa.

Varmaa on, että syksyllä nimitettävästä virkamiesjohtajasta muodostuu Helsingin tulevaisuuden suunnan kannalta merkittävä hahmo. Jos ei kippari, niin vähintään perämies.

Rio Gandara / HS
Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen
Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat