Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hesy palasi Luukkaisen aikaan – ”On tässä aikamoinen savotta edessä”

Eläinsuojeluyhdistyksen uusi hallitus alkaa ratkoa vuosia kestäneitä työsuojeluongelmia.

Kaupunki
 
Sirpa Räihä / HS
Hannele Luukkainen
Hannele Luukkainen Kuva: Sirpa Räihä / HS

Pöly on laskeutunut Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen (Hesy) maratonpitkän vuosikokouksen jäljiltä. Vuosikokouksessa huipentui kuukausia kestänyt sisäinen valtataistelu 142-vuotiaan yhdistyksen johdosta.

Selkeällä äänten enemmistöllä yhdistyksen johtoon palasi entinen pitkäaikainen puheenjohtaja Hannele Luukkainen. Luukkainen oli joutunut väistymään kaksi vuotta sitten, kun hänen toimintaansa tyytymättömien ryhmä otti vallan yhdistyksessä.

”Vallankaappaushallitus”, Luukkainen kuvailee.

Väliaikaisen hallinnon aikana yhdistyksen vuosia kestäneet henkilöstöongelmat kärjistyivät siten, että työsuojeluviranomaiset puuttuivat peliin uhkasakon voimalla. Työsuojelutarkastuksen teksti kertoo murheellista kieltä ihmisten asiattomasta kohtelusta ja sekavista järjestelyistä.

Hesyn pitää selvittää viranomaisille toukokuun loppuun mennessä, miten työolot saadaan kuntoon. Muuten uhkasakko lankeaa maksettavaksi, ja viranomaiset ryhtyvät järeämpiin toimiin. Työsuojeluviranomaiset voivat äärimmäisissä tapauksissa tehdä tutkintapyynnön poliisille.

Luukkainen pitää uuden hallituksen kaikkein kiireisimpänä tehtävänä toteuttaa viranomaisten vaatimukset ja palauttaa luottamus Hesyyn. Tähän mennessä hallitus on ehtinyt pitää 7-tuntisen perehtymiskokouksen, jossa käytiin läpi kaikki ajankohtaiset asiat.

”On tässä aikamoinen savotta edessä. Olen 66-vuotias ja eläkkeellä, joten minulla on aikaa Hesylle”, Luukkainen sanoo.

Luukkaista harmittaa, että yhdistys on työsuojelun korjausliikkeessä samassa jamassa kuin vuonna 2014. Silloin työsuojeluviranomaisille oli annettu selvitys uusista esimiesjärjestelyistä. Viime vuonna palkattu toiminnanjohtaja kuitenkin jätti toimensa kuukauden jälkeen.

”Esimies tulee varmasti palkata. Onko nimeke toiminnanjohtaja, henkilöstöjohtaja tai toimistopäällikkö sitä en tiedä, nimeke on epäolennainen asia. Tärkeintä on, että meillä on esimies, joka ottaa vastuun työnjohdosta”, Luukkainen sanoo.

Edellisen hallituksen suunnitelmat uudesta eläinkeskuksesta Vantaan puolella eivät Luukkaista innosta. Hän muistuttaa, että yhdistyksen säännöissä kotipaikaksi on kirjattu Helsinki.

”Kunnioitan yhdistyksen sääntöjä”, hän sanoo.

Pakilan eläinkeskuksen eli kissatalon huono kunto on Luukkaisen mukaan kartoitettava. Talo olisi hänen mielestään sopivan kokoinen nykyiselle vuositahdille, joka on noin 500 sijoitettavaa eläintä vuodessa.

Espoon huonokuntoisesta koiratalosta Luukkainen olisi itse valmis luopumaan. Hän korostaa, että lopullinen päätös on hallituksella.

”Haluan koirille paremman talon ja paremmalta paikalta. Vastustin jo alkujaan Espoon talon vuokraamista, ja vielä enemmän sen ostamista. Jäin kuitenkin vähemmistöön.”

Koirille sopivien uusien tilojen etsiminen on hankalaa, eikä Pakilan eläinkeskus ole vaihtoehto. Sen toimintaehdot kieltävät koirien tuomisen pientaloalueelle.

Luukkaisen rakas aloite kissamuseon perustamisesta on hyllyllä. Hän aloitti varojen keräämisen 50-vuotispäiviensä yhteydessä, ja lahjarahoja kerättiin 60-päivienkin aikaan. Museotilillä on rahaa noin 4 000 euroa.

”Sillä summallahan ei museota perusteta. Mutta jos Hesyn hallitus ei katso hanketta enää järkeväksi, perustan museon yksityisesti.”

Hän uskoo yhä kissamuseon vetovoimaan, koska muualla maailmassa vastaavat museot ovat turistimagneetteja. Kissa-aiheista esineistöä Luukkaiselle on koossa jo kymmeniätuhansia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat