Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiede kertoo, mikä helluntaiheilassa kiehtoo – ”naisissa viehättää hieman yli 20:n painoindeksi, miehissä suuri rinnanympärys suhteessa vyötäröön”

Rakastumista edesauttaa myös yhdessä koettu jännittävä seikkailu, kertoo Vantaan Heurekassa lauantaina luennoiva rakkausprofessori

Kaupunki
 
Poiminta

Miksi rakastumme ”vääriin” ihmisiin?

 Joskus rakastuminen johtaa suhteisiin ”väärien” ihmisten kanssa.

 Tämä johtuu siitä, että rakastuessa oksitosiinihormoni voimistuu ja sen johdosta kriittinen ajattelu rakkauden kohdetta kohtaan heikkenee. Rakastunut ei silloin myöskään kiinnitä huomiota rakkautensa kohteen kielteisiin ominaisuuksiin.

 Tällöin esimerkiksi läheisten varoittelut epäsopivasta kumppanista eivät auta.

Mikä saa ihmisen rakastumaan?

Tieteellisiä vastauksia on luvassa lauantaina tiedekeskus Heurekassa Vantaalla, jossa vietetään aikuisten Heila helluntaiksi -iltaa.

Viehättymiseen vaikuttaa ainakin vartalo. ”Tieteellisesti on todettu, että naisvartaloista viehättävimpinä pidetään niitä, joiden painoindeksi on hieman yli 20”, kertoo THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen.

”Mitä suurempi miesvartalon rinnanympärys on suhteessa vyötärönympärykseen, sen parempi”, Partonen sanoo.

Tutkimusprofessori – tai tässä yhteydessä voinee sanoa rakkausprofessori – puhuu aiheesta lauantaina. Partonen kertoo muun muassa, miten rakastuneen käyttäytyminen muuttuu ja millaisiin piirteisiin ihmiset rakastuvat.

Heurekassa helluntaiheilaa etsitään paitsi tieteen keinoin myös pikatreffeillä. Jos mielitietty on jo löytynyt, värkkäyspajassa voi tehdä omalle kullalle kullanhohtoisen sydämen.

Katsomme myös kasvoja, kun etsimme rakastettua.

”Hieman keskimääräistä suuremmat silmät ja korkeat poskipäät viehättävät, mutta leuat eivät saa olla liian jykevät.”

Kun kiinnostus on molemmin puolin herännyt, tiedetään, että sen jälkeen rakastumista edistäisi yhdessä koettu jännittävä muttei pelottava seikkailu.

”Tällainen kokemus aktivoi sympaattisen hermoston, ja se taas voimistaa vetovoimaa ja ylläpitää kiinnostusta.”

Seikkailu voi olla yhtä hyvin kauhuelokuva tai seinäkiipeily kuin kuumailmapallolentokin, kunhan molemmat pitävät siitä.

”Sykkeen pitäisi nousta. Sitten jännitetään yhdessä mutta tullaan turvallisesti maaliin.”

Rakastuneen naisen elimistö tuottaa testosteronia kaksinkertaisen määrän normaalitilaan verrattuna. Miehillä testosteronin määrä taas vähenee.

”Tulemme myötämielisemmiksi ja otamme toista paljon huomioon. On vähän sellaista lammasmaista käytöstä”, kuvailee Partonen vastarakastuneita.

Rakastuminen tuottaa riemun, ilon ja kepeyden tunnetta mutta on oikeastaan elimistölle hurja hormonipyörre. Rakastuminen nimittäin lisää kortisolin eli niin sanotun stressihormonin määrää verenkierrossa.

”Rakastunut voi tuntea, ettei tarvitse niin paljoa unta tai ruokaa. Hän sietää stressiä, koska hänen huomiokykynsä kapenee ja huomio pysyy rakastetussa.”

Vaikka uni ja syöminen siis jäävät vähemmälle, kehon endorfiinit piiskaavat liikkeelle.

”On yksilöllistä, kuinka voimakkaana ja kuinka monta kertaa rakastumisen tunne samalla ihmisellä tulee.”

Koska rakastuminen koettelee elimistöä, se laantuu aikanaan.

”Rakastuneen aivokuva näyttää samantapaiselta kuin aivokuva riemun ja euforian tunteesta, joka muissa tutkimuksissa on saatu aikaan morfiinilla”, Partonen kertoo.

Liput Heila helluntaiksi Heurekasta -tapahtumaan 14.5. maksavat 16 euroa. Rakkauden vaarat -luennot Heurekassa klo 18.30, 20.30 ja 21.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat