Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaalais­koulussa otettiin käyttöön Suomen ensimmäinen älylattia – osaa opettajista epäilyttää, oppilaat ovat innoissaan

Vantaalaiset oppilaat kutsuvat lattiaa varvastabletiksi, koska se toimii jalkaterällä täppäämällä.

Kaupunki
 
Liisa Niemi
Jukka Gröndahl / HS
Luokassa käy kova surina, kun ensimmäisen luokan oppilaat opettelevat tunnistamaan lukuja mehiläisrobottien kanssa.
Luokassa käy kova surina, kun ensimmäisen luokan oppilaat opettelevat tunnistamaan lukuja mehiläisrobottien kanssa. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Fakta

Digiloikka

 Digiloikkaa tehdään jollain tavalla kaikissa Suomen kouluissa. Siihen velvoittaa syksyllä voimaan tuleva uusi opetussuunnitelma.

 Kuntien ja koulujen välillä erot ovat suuria. Vantaa kuuluu edelläkävijöihin.

 Vantaalla koulujen tietoverkot ovat kunnossa. Kaupunki on hankkinut aiemmin kouluilla olleita tietokoneita täydentämään yhden tabletin kahta oppilasta kohden.

 Esimerkiksi Helsingissä kaikissa peruskouluissa ei vielä ole kattavaa langatonta verkkoa.

Vantaa. Saanko esitellä: tässä on Suomen ensimmäinen älylattia.

Se on muutaman metrin levyinen valkoinen matto, jolle heijastetaan katossa olevalta videotykiltä ikään kuin tabletin näyttö. Matto reagoi kosketuksiin, sen päällä voi kävellä ja valikkoja voi selata liu’uttamalla jalkaa maton päällä. Pimeässä huoneessa ainoa valonlähde on matolle heijastettu kuva.

Vantaalaiskoulun älylattia on osa digimullistusta, jonka tarkoitus on pelastaa suomalainen perusopetus.

Juuri nyt matolla on meneillään merirosvoaiheinen peli, jossa neljä joukkuetta taistelee siitä, kuka valloittaa eniten maata. Kun saarta koskettaa jalalla, aukeaa luontoaiheinen kysymys johon oikein vastatessaan valloittaa kyseisen maatilkun.

Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään tanssimatto, Vantaan sivistystoimen projektipäällikkö Kai Hyytinen huomauttaa. Matolla pelaaminen on koulunkäyntiä. Merirosvopelissä ideana on oppia kysymysten kautta esimerkiksi maantietoa. Jokainen opettaja voi räätälöidä pelin omaan oppiaineeseensa sopivaksi muokkaamalla kysymyksiä.

Vantaan Kanniston koulun oppilaat kutsuvat älylattiaa varvastabletiksi, koska se toimii jalkaterällä täppäämällä.

Vantaan kaupunki hankki alkuvuodesta noin 10 000 euroa maksaneet älylattiat Kanniston, Jokivarren ja Simonkallion kouluihin. Ideana on, että koulut voivat muokata valmiina olevia pelipohjia omiin tarkoituksiinsa. Pilvipalvelun kautta koulut voivat myös hyödyntää toistensa materiaaleja.

Vantaata pidetään edelläkävijänä niin teknologian tuomisessa mukaan koulumaailmaan kuin oppimisympäristön muuttamisessakin.

Kanniston koulussa opettajat ovat älylattiasta innoissaan. He uskovat älylattian yhdistävän yhdessä oppimisen, liikunnan ja pelillisyyden.

Oppilaiden reaktiot ovat hieman maltillisemmat. Lattiaa testanneista viidennen luokan oppilaista irtoaa vaivaantunutta naurahtelua, kun toimittaja kysyy, mitä he ovat oppineet älylattialla pelatessa.

”Se on kivaa, että tämä on ainakin erilainen tapa oppia”, sanoo Aapo Mäkinen.

Digitaalisia oppimispelejä on kehitetty vuosikymmeniä. Teknologiaa on käytetty oppimisessa koko sen ajan, kun tietokoneita on ollut olemassa.

Pelkkä digitaalinen alusta tai väline ei kuitenkaan ole tie onneen, muistuttaa pelillistämistä tutkinut Porin yliopistokeskuksen johtaja Jari Multisilta. Huonoja kokemuksia on esimerkiksi sellaisista oppimispeleistä, joissa oppimiseen liittyvät tehtävät ja pelin juoni eivät liity toisiinsa.

”Pelillistäminen sinällään ei pitäisi olla tavoite, vaan oppimisen työkalut ja menetelmät pitää aina valita sisällön ehdoilla”, Multisilta toteaa.

Oppiminen vaatii opiskeluun sitoutumista. Multisillan mukaan pelin kautta se tapahtuu puolivahingossa. Opettajalta vaaditaan kuitenkin asiantuntemusta opetusmetodeja valittaessa, sillä kaikki eivät motivoidu peleistä.

Vantaan kouluissa on satsattu tekniikkaan toden teolla. Älylattian lisäksi opetuksen avuksi on hankittu robotteja ja tabletteja. Ekaluokkalaisten matematiikan tunnilla etsitään lattialta lukuja mehiläisen näköisen pienen robotin avulla. Ideana on, että laitteet edesauttavat systemaattisen ajattelun oppimista.

Suurin osa opettajista on tohkeissaan ja luottavaisia uudistusten suhteen, mutta on myös heitä, joita epäilyttää. Kanniston koulussa muutoksen tuomia pelkoja on käsitelty vertaistuen avulla, kertoo rehtori Helena Jauho.

”Riittää jos porukassa on yksi henkilö, joka innostuu jostain asiasta. Hän voi sitten opettaa sitä muille ja laittaa hyvän kiertämään”, Jauho sanoo.

Oppilaiden keskuudessa epäilijöitä on vähemmän.

Älylattialla käynnissä oleva kisailu saa neljä viidesluokkalaista poikaa hyppelemään maton ympärillä. He vaihtavat sukkelasti paikkoja, kun jokainen käy vuorollaan testaamassa tietämystään.

Riemu yltyy pelin ilmoittaessa vastauksen olevan oikein. Tällaista oppiminen varmaankin helpoimmillaan on – vähän kuin leikkiä.

Jukka Gröndahl / HS
Aapo Mäkinen (vas.), Oliver Uotila ja Markus Kiiskinen opiskelevat kertotauluja älylattialla muistipelin avulla.
Aapo Mäkinen (vas.), Oliver Uotila ja Markus Kiiskinen opiskelevat kertotauluja älylattialla muistipelin avulla.
Jukka Gröndahl / HS
Vantaan koulujen guruoppilaat auttavat niin toisia koululaisia kuin opettajiakin tietotekniikassa.
Vantaan koulujen guruoppilaat auttavat niin toisia koululaisia kuin opettajiakin tietotekniikassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat