Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolen miljoonan euron Helsinki-tapahtuma lässähti Pekingissä

Sää ja kaupunginosaviranomaiset olivat riesana Helsingin kaupungin ponnistuksessa Pekingissä

Kaupunki
 
Maija Tammi
Helsinki-tapahtuman kutsuvieraille tarkoitetut avajaiset Pekingin Xidan-aukiolla onnistuivat hyvin, mutta myöhemmin kaikki ei mennyt suunnitelmien mukaan.
Helsinki-tapahtuman kutsuvieraille tarkoitetut avajaiset Pekingin Xidan-aukiolla onnistuivat hyvin, mutta myöhemmin kaikki ei mennyt suunnitelmien mukaan. Kuva: Maija Tammi

Peking

Pekingin keskustan Xidan-aukion pinta kiiltelee lauantain vesisateessa. Paikalla on vain vartijoita ja kiinalaisia työntekijöitä. Heitä värjöttelee värikkäissä kopeissa, joissa pitäisi olla suomalaisia äänitaideteoksia.

Aukion laitaan pystytetyllä suurella esiintymislavalla pitäisi ohjelman mukaan parhaillaan esiintyä suomalais-brittiläinen laulaja Ronya eli Ronja Gullichsen. Lavalla ei kuitenkaan tapahdu mitään. Valo- ja äänentoistolaitteiden päälle on vedetty mustat huput.

Meneillään pitäisi olla Helsingin kaupungin suuri kulttuuri- ja vienninedistämistapahtuma nimeltä Moi Helsinki. Sen oli tarkoitus tuoda Helsingille ja Suomelle paljon näkyvyyttä Pekingissä. Perjantai-illasta sunnuntai-iltaan kestäväksi aiottu tapahtuma oli kuitenkin ainakin lauantain osalta peruttu sateen vuoksi.

”Paikallinen hallinto ilmoitti meille, että koska sataa, aukiolla ei turvallisuussyistä voi panna sähköjä päälle”, kertoo Pekingissä oleva Helsingin kaupungin kulttuurijohtaja Stuba Nikula.

”On tämä tietysti suuri pettymys. Tässä on tyhjä tori, eikä ole sähköjä päällä. Turhauttaa”, hän sanoo.

Tapahtuman järjestäminen on maksanut Helsingille noin puoli miljoonaa euroa, kertoo Helsingin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva.

Tapahtuman avajaistilaisuus perjantai-iltana oli kuitenkin Nikulan mielestä menestys. Tuolloin aukiolla oli kerrallaan arviolta 500–1 000 pekingiläistä seuraamassa puheita ja esityksiä. Väkeä tuli ja meni, joten yleisön kokonaismäärä oli suurempi.

Avajaisissa puhui esimerkiksi Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen. Esiintyjinä olivat Ronya, haitarinsoittaja Kimmo Pohjonen, balettitanssija Minna Tervamäki, lauluyhtye Club for Five, orkesteri HumppAvanti ja suomalainen Peking-oopperaryhmä Wusheng Company. Heidän oli määrä esiintyä aukiolla myös viikonloppuna.

Kutsuvieraille tarkoitettujen avajaisten jälkeen kaikki ei kuitenkaan mennyt aivan niin kuin oli ajateltu.

Helsinki olisi halunnut, että konsertit olisivat olleet yleisölle täysin avoimia.

”Olimme sopineet suullisesti ja kirjallisesti kaikilla mahdollisilla tasoilla, että kiinalaiset pääsevät alueelle henkilökorttia tai passia näyttämällä”, Nikula kertoo.

Lopulta tämä ei kuitenkaan sopinut kaupunginosan viranomaisille. Alueelle pääsi ilmaiseksi – mutta vain lipun kanssa. Lippuja näyttivät jakaneen etenkin Pekingin asukaskomiteat, mikä johti siihen, että yleisö oli eläkeläispainotteista.

”Asukaskomiteamme antaa toisinaan lippuja kulttuuritapahtumiin etenkin vanhoille ihmisille. Nuoremmat eivät niitä niin tarvitse, koska työpaikat voivat järjestää heille aktiviteetteja”, kertoi avajaisia katsomaan tullut Zhou Qinggeng, 64.

Alueella oli kuitenkin myös jonkin verran nuoria, esimerkiksi ryhmä sairaanhoitajia läheisestä sairaalasta. He kertoivat saaneensa liput työpaikaltaan.

Alueen portilla kävi perjantai-iltana jatkuvasti ihmisiä, joita ei päästetty sisään.

”Sain kaveriltani tiedon tästä tapahtumasta. Tulimme varta vasten, mutta emme tienneet, että sisäänpääsyyn tarvitaan lippu”, kertoi vartijoiden portilta käännyttämä Wang Yu, 41.

Hän tuli paikalle vaimonsa ja seitsenvuotiaan tyttärensä kanssa Pekingin eteläosasta.

”Olin Helsingissä vuonna 2000 kolme viikkoa työpaikan järjestämässä koulutuksessa. Minulla on siitä hyvät muistot, ja siksi olisin halunnut näyttää tyttärelleni näitä Suomi-asioita”, Wang kertoi portin ulkopuolella.

HS sai suostuteltua vartijat päästämään Wangin perheineen portista sisään kertomalla, että HS ottaa heistä valokuvia tapahtuma-alueella.

Moi Helsingissä Xidan-aukiolla on musiikkiesitysten lisäksi esillä muun muassa suomalaista valokuva- ja videotaidetta.

Värikkäissä kopeissa kuuluu suomalaisia ääniä kuten linnunlaulua ja aaltojen loisketta. Saunaksi sisustetussa kopissa kuuluu vastomisen lätkettä.

Tapahtumaan liittyvien oheistapahtumien on tarkoitus avata ovia suomalaisille yrityksille Kiinan markkinoilla ja edistää Suomen matkailua.

Lauantaina näkyvyys näytti jäävän vaatimattomaksi. Tapahtuma kuitenkin jatkuu tänään sunnuntaina.

Sääennusteen mukaan Pekingissä ei pitäisi tänään sataa, ja viranomaisetkin ovat Nikulan mukaan jälleen luvanneet, että yleisö pääsee alueelle pelkällä henkilökortilla.

Maija Tammi
Wang Yu (vas.), Maimaiti Gulibusitan ja Wang Ruiyun matka Helsinki-tapahtumaan oli vesittyä.
Wang Yu (vas.), Maimaiti Gulibusitan ja Wang Ruiyun matka Helsinki-tapahtumaan oli vesittyä.
Maija Tammi
Hao Wei (vas.) ja Wu Lijun kävivät hankkimassa itselleen suomalaiset nimet. Hao Weistä tuli Aino Lehtinen ja Wu Lijunista Alli Saari.
Hao Wei (vas.) ja Wu Lijun kävivät hankkimassa itselleen suomalaiset nimet. Hao Weistä tuli Aino Lehtinen ja Wu Lijunista Alli Saari.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat