Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokoontuminen on Kiinassa kauhistus

Kiinassa mikä tahansa tilaisuus voi lässähtää viranomaisten päätöksellä sekunnissa, vaikka sitä olisi valmisteltu vuosikymmeniä. Niin kävi myös viikonlopun Helsinki-tapahtumalle, kirjoittaa Helsingin Sanomien Pekingin-kirjeenvaihtaja Mikko Paakkanen.

Kaupunki
 
Mikko Paakkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Pekingin-kirjeenvaihtaja.

Pekingin kaupunki antoi Helsinki-tapahtuman järjestämistä varten erittäin keskeisen paikan Pekingin ytimessä. Xidan-aukion saaminen tähän käyttöön kertoo, että Helsingin ja Pekingin kaupungeilla on hyvät suhteet.

Ne ovat olleet ystävyyskaupunkeja kymmenen vuotta, ja Helsingissä on kymmenenä vuotena järjestetty kaupungin keskustassa kiinalaisen uudenvuoden juhla. Helsingin johtajat ovat luonnehtineet Pekingissä järjestettyä tapahtumaa eräänlaiseksi vastavierailuksi Helsingin kiinalaisen uudenvuoden juhlille.

Pekingin tapahtumaa on valmisteltu noin kolme vuotta. Kiinassa voi kuitenkin mikä tahansa lässähtää viranomaisten päätöksellä sekunnissa, vaikka sitä olisi valmisteltu vuosikymmeniä.

Kiinassa viranomaiset suhtautuvat nykyään erittäin hysteerisesti suuriin yleisötilaisuuksiin.

Kiina on kommunistipuolueen johtama autoritaarinen yksipuoluemaa. Tällaisessa maassa ihmisten kokoontumisiin on aina suhtauduttu epäillen. Kun ihmisiä on paljon koolla, joku voi saada päähänsä vaikkapa vaatia jollakin näyttävällä tempauksella Tiibetin eroa Kiinasta. Sellaisen estämiseksi Kiina on perinteisesti tehnyt kaikkensa.

Pian puolentoista vuoden ajan Kiina on kavahtanut yleisötilaisuuksia entistäkin enemmän. Tämä johtuu Shanghain uudenvuoden 2015 tapahtumista. Tuolloin vuoden 2014 viimeisenä päivänä hieman ennen vuoden vaihtumista Shanghaissa tallautui yli 30 ihmistä kuoliaaksi väentungoksessa.

Autoritaarisen yksipuoluemaan johtajien mielestä minkään väkijoukon ei pitäisi koskaan päästä vähääkään riistäytymään hallinnasta. Kun se riistäytyy vieläpä niin pahasti, että ihmisiä kuolee, kyseessä on vallanpitäjien näkökulmasta katastrofi.

Shanghaissa rangaistiin useita virkamiehiä, joita pidettiin vastuullisina onnettomuudesta.

Sen jälkeen kaikki Kiinan viranomaiset ovat pelänneet kuin ruttoa, että jotain saman tyyppistä tapahtuu heidän vastuualueellaan. Viime vuonna esimerkiksi Pekingissä peruttiin viranomaisten käskystä suuria rockfestivaaleja.

Lauantainakin Xidan-aukion eteläisen sisäänkäynnin luona oli peräti 14 poliisiautoa, vaikka aukiolle ei edes päästetty ketään ilman erillistä kulkulupaa.

Tätä taustaa vasten on jokseenkin rohkeaa järjestää musiikkitapahtuma aivan Pekingin ytimessä ja olettaa, että viranomaiset päästävät sinne paljon yleisöä.

Kiinalaisten viranomaisten mielestä joukkokokoukset ovat riski, joka pitää torjua kaikin keinoin. Pekingin päättäjät saattavat riskin välttämiseksi olla valmiita jopa pilaamaan hyvät suhteensa keskikokoiseen pohjoiseurooppalaiseen pääkaupunkiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat