Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Parveketupakoinnin kieltäminen helpottuu ensi kuussa – lain toteuttamisessa yhä epäselvyyksiä

Tekeillä olevan lakiuudistuksen mukaan parvekkeella tupakoimisen kieltämiseen riittäisi syyksi, että savu kulkeutuu naapuriasuntoon tai parvekkeelle. Savusta aiheutuvia terveyshaittoja ei enää tarvitsisi todistaa.

Kaupunki
 
Sami Kero / HS
Vantaalainen Mira Zarrouk kärsii naapureiden parveketupakoinnista.
Vantaalainen Mira Zarrouk kärsii naapureiden parveketupakoinnista. Kuva: Sami Kero / HS
Fakta

Näitä muutoksia uuteen lakiin ehdotetaan

 Tupakan vähittäismyyntipakkauksiin kuvalliset terveysvaroitukset.

 Tunnusomaisten makujen ja tuoksujen kielto.

  Sähkötupakan rinnastaminen muihin tupakkatuotteisiin.

  Parveketupakoinnin rajoittaminen.

  Tupakkatuotteiden maahantuonnin rajoituksia.

  Autotupakoinnin kielto, kun kyydissä on alle 15-vuotiaita.

Parveketupakoinnin kieltäminen helpottunee ensi kuussa, mutta kukaan ei vielä tiedä tarkalleen, miten uusi laki käytännössä toteutuu.

Tekeillä olevan lakiuudistuksen mukaan parvekkeella tupakoimisen kieltämiseen riittäisi syyksi, että savu kulkeutuu naapuriasuntoon tai parvekkeelle. Savusta aiheutuvia terveyshaittoja ei enää tarvitsisi todistaa.

Laki tulee voimaan todennäköisesti kesäkuun puolivälissä.

On kuitenkin epäselvää, millä perusteella kieltoja myönnettäisiin.

Varmalta näyttää, että parveketupakoinnin kitkemiseksi on haettava kieltoa omalta kunnalta. Kiellon hakemisesta päättäisi taloyhtiö. Yksittäiset asukkaat eivät voisi hakea kieltoa, sillä sen pelätään ruuhkauttavan kuntien virkamiehet.

”Kunnassa voitaisiin katsoa talon rakenteista, milloin talo on sellainen, että savu kulkeutuu naapuriin”, sanoo neuvotteleva virkamies Meri Paavola sosiaali- ja terveysministeriöstä. Hän arvelee, että kielto olisi melko helppo saada, jos taloyhtiö sitä hakisi.

Savumittauksia viranomaiset eivät todennäköisesti voi tehdä taloyhtiöissä.

Artikkeliin liittyvät

Uuden tupakkalain myötä parvekkeella tupakoinnin voisi kieltää taloyhtiössä kokonaan tai yksittäisten parvekkeiden kohdalta.

Parveketupakointi on virkamiesten näppituntuman mukaan yksi herkimmin naapurikiistoja aiheuttavista ongelmista.

Sitä koskevia valituksia tulee Paavolan mukaan valtavasti. Lisäksi hiljaisia kärsijöitä arvellaan olevan paljon.

”Uudella lailla halutaan nyt mahdollistaa parveketupakoinnin kieltäminen silloin, kun se aiheuttaa selvästi haittaa naapureille”, Paavola sanoo.

Nykyinen tupakkalaki on vuodelta 1976, tosin sitä on sittemmin päivitetty useita kertoja. Lainmuutos liittyy osittain EU:n tupakkatuotedirektiiviin.

Tähän asti kieltoon on tarvittu näyttöä siitä, että parvekkeella vedetyt henkoset ovat aiheuttaneet naapurille terveyshaittoja. Vaatimus on tehnyt parveketupakoinnin kieltämisestä oikeusteitse mahdotonta eikä parveketupakointikieltoja olekaan käytännössä annettu.

”Nämä ovat ikäviä asioita. Yksikin nainen kertoi nukkuvansa vessassa, se oli ainoa paikka asunnossa, mihin ei tullut savua. Monet valittavat, että lasta ei voi nukuttaa parvekkeella savun vuoksi”, Paavola kertoo.

Asiassa ovat usein vastakkain kahden ihmisen oikeudet.

”Ehkä voidaan ajatella, että ihmisen oikeus puhtaaseen ilmaan on tärkeämpi kuin ihmisen oikeus tupakoida parvekkeella”, Paavola ehdottaa.

Joskus nämä kaksi asiaa eivät mahdu samaan taloon. Jos tupakansavu kulkeutuu viereiseen asuntoon, puhdas sisäilma jää haaveeksi.

Vantaalla asuva Mira Zarrouk on yrittänyt elää naapurista leijailevan savun kanssa jo pitkään. Se on hankalaa, sillä savua tulee kahdesta suunnasta eikä asuntoon saa läpivetoa.

”Olen yrittänyt selvittää, mihin aikaan naapurissa tupakoidaan ja ajoittanut omat rutiinini sen mukaan. Kun istun ruokapöytään työpäivän päätteeksi ja haluaisin rentoutua, siihen saattaa yhtäkkiä pölähtää savupilvi.”

Savusta johtuvan pahoinvoinnin vuoksi ruokahalu on tiessään.

”Minulle tulee savusta kurkku kipeäksi ja kasvojen ihossa tuntuu kirvelyä usein jo ennen kuin edes haistan savua. Ja tietysti minua huolettavat myös muut terveyshaitat, häkä ja muu”, Zarrouk kertoo.

Savua on liki mahdoton saada tuuletettua pois, sillä raitista ilmaa ei Zarroukin mukaan tule asuntoon mistään.

”Alakerrassa poltetaan vielä lasitetulla parvekkeella ikkunat kiinni. Savu jää sinne muhimaan pitkäksi aikaa.”

Samanlaisia ajatuksia on Helsingissä yksiössä asuvalla Heidi Valtosella: asuntoa on vaikea tuulettaa puhtaaksi tupakansavusta.

”Minulla on vain yksi ikkuna. Jos en halua, että kämppä haisee tupakalle, täytyy aina nopeasti laittaa ikkuna kiinni, kun joku polttaa.”

Pahaksi onneksi Valtosen yksiön ikkunat ovat aivan parvekerivistön vieressä. Edes yöllä tuulettaminen ei onnistu, sillä naapurissa tupakoidaan Valtosen mukaan vuoronkaudenajoista riippumatta melko tiheästi.

Valtonen on harkinnut jopa asunnon vaihtamista.

”Olen kiinnostunut terveydestä ja yritän elää terveellisesti. Nyt joudun tavallaan elämään tupakoijan kodissa, vaikka en itse polta.”

Osa asukkaista saattaa jäädä savuloukkuun lain hyväksymisen jälkeenkin.

Jos esimerkiksi suuri osa taloyhtiön päätösvaltaisista osakkeenomistajista suhtautuu tupakointiin parvekkeella myönteisesti, jää kielto ehkä hakematta. Asian tuominen yhtiökokoukseen saattaa tällaisessa tilanteessa tuntua myös vaikealta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat