Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin citykanikanta todennäköisesti romahtaa tappavan virustaudin takia – vain poikaset selviävät

Kuumetta, apaattisuutta ja syömättömyyttä seuraa äkkikuolema.

Kaupunki
 
Sara Aaltio / HS
Kaninraatoja alkoi löytyi Käpylästä huhtikuussa.
Kaninraatoja alkoi löytyi Käpylästä huhtikuussa. Kuva: Sara Aaltio / HS
Fakta

Lemmikkikanien jälkeläisiä

 Pääkaupunkiseudun citykanikanta on saanut alkunsa vapaaksi päästetyistä tai karanneista lemmikkikaneista.

 Nopeasti lisääntyvien ja levittäytyvien villikanien määrää on pyritty pitämään Helsingissä kurissa metsästämällä.

 Kaneja ei saa vähentää myrkyttämällä, vaan niiden metsästäminen hoidetaan esimerkiksi verkkojen ja kesyhillerien avulla. Kaneja ei saa metsästää 1.4–31.8.

Kaneja tappava virus leviää nyt ympäri kaupunkia – ja sen myötä citykanikanta todennäköisesti romahtaa, sanoo Helsingin kaupungin eläinsuojelueläinlääkäri Elli Valtonen.

”Se on kuitenkin ihan normaalia. Kanikannoissa tapahtuu vaihtelua muistakin syistä.”

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira selvitti viime viikolla, että kaneja tappaa rhd-virus, jota ei ole aiemmin ollut Suomessa. Virus ei tartu ihmisiin eikä esimerkiksi koiriin tai kissoihin.

Virusta on ollut Euroopassa jo pidempään, Valtonen kertoo. Siellä on havaittu taudin tappavan noin 90-100 prosenttia aikuisista kaneista. Sen sijaan nuoremmat kanit näyttäisivät selviävän viruksesta hengissä paremmin.

”Alle kuuden viikon ikäiset kanit jäävät henkiin, joten eivät kanit kokonaan häviä.”

Kanien joukkokuolema huomattiin ensin Helsingin Käpylässä noin kuukausi sitten, kun kaninraatoja alkoi löytyä ulkoilualueilta.

Kuolleita kaneja on sittemmin löydetty monista kaupunginosista, muun muassa Herttoniemestä, , Meilahdesta, Munkkiniemestä, Haagasta ja Espoosta. Lisäksi kuolleista kaneista on ilmoitettu lukuisten kaupunginosien omilla Facebook-sivuilla, esimerkiksi Jätkäsaaressa ja Ruskeasuolla.

Virus tappaa kanin nopeasti. Osa saattaa kuolla hyvinkin äkillisesti, sillä tauti saattaa edetä elimistössä oireettomana kuolemaan saakka.

”Tämä selittää myös sen miksi moni kani on löytynyt avoimelta paikalta ulkoisesti erittäin hyvässä kunnossa. Tässä on äkkikuolema ihan mahdollinen”, Valtonen sanoo.

Viruksen oireita ovat kuume, apaattisuus ja syömättömyys. Varsinainen kuolinsyy liittyy kuitenkin viruksen aiheuttamiin verenvuotoihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat