Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki hyväksymässä päiväkotien vegaaniruokavalion – vuoden kokeilu läpi kaupunginhallituksessa

Kaupunginhallitus ehdottaa, että kokeilu tehtäisiin vuoden mittaisena 20 päiväkodissa.

Kaupunki
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Fakta

Vegaaniruoassa ei eläinperäisiä tuotteita

 Vegaaninen ruoka on kasvisruokaa, joka ei sisällä mitään eläinperäisiä tuotteita, kuten munaa, maitotuotteita, hunajaa tai kalojen mätiä.

 Koulujen ja päiväkotien kasvisruoka on puolestaan lakto-ovo-vegetaristista, joten ruoassa saattaa olla vaikkapa maitoa, juustoa tai kananmunaa.

 Helsingin päiväkodeissa käy päivittäin noin 22 000 lasta. Kaupungin arvion mukaan lapsista 125 valitsisi vegaaniruoan, jos se olisi mahdollista.

Kahdessakymmenessä helsinkiläispäiväkodissa saattaa kohta tulla mahdolliseksi valita lapselle vegaaniruokavalio. Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi maanantaisessa kokouksessaan esityksen, jonka mukaan mahdollisuutta vegaaniruokavalioon tarjotaan kokeiluluonteisesti vuoden ajan varhaiskasvatusviraston valitsemissa päiväkodeissa. Kokeilun tarkoituksena on selvittää kuin kalliiksi vegaaniruokavalion tarjoaminen kaupungille tulisi.

Asia tuli kaupunginhallituksen listalle valtuustoaloitteen kautta. Valtuutettu Leo Stranius (vihr) ja 39 muuta valtuutettua ehdottivat vuonna 2014, että kaikissa Helsingin päiväkodeissa otettaisiin käyttöön mahdollisuus valita lapselle vegaaniruokavalio. Kaupunginhallitus käsitteli aloitetta jo vuonna 2015, mutta palautti sen silloin uudelleen valmisteltavaksi.

Kaupunginhallitus päätti asiasta tiukassa äänestyksessä. Seuraavaksi asia etenee kaupunginvaltuuston päätettäväksi.

Aiemmin toukokuussa silloinen apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok) katsoi, että vegaaniruoan tuottaminen on liian kallista.

”Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa ja hyväksyttyjen määrärahojen puitteissa ei ole mahdollista toteuttaa vegaaniruokavaliota päiväkodeissa”, Räty kirjoitti viime viikolla kaupunginhallituksen esitystekstissään.

Kuinka paljon kalliimpaa vegaaniruoka sitten on? Viime viikolla tehtävästään eronneen Laura Rädyn mukaan vegaaniruoan tarjoaminen sitä haluaville päiväkotilapsille, tuottaisi helsinkiläisille veronmaksajille noin 123 000 euron lisäkustannukset.

Nykyisin Helsinki käyttää keskimäärin 7,3 euroa päivässä päiväkotilasten aamupalaan, lounaaseen ja välipalaan. Vegaaniruoan kohdalla Helsingin virkamiehistö arvioi kustannuksen olevan 11,7 euroa. Hintaero johtuu Rädyn arvion mukaan pääosin vegaaniruoan tarjoamisen ja tuottamisen aiheuttamista lisätöistä.

Helsingin päiväkodeissa tarjotaan keskimäärin ruokaa 225 päivänä. Keskimääräinen ruokakustannus lasta kohti on nykyisin 1  630 euroa vuodessa. Vegaaniruoka taas maksaisi noin 2 620 euroa eli noin 990 euroa enemmän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat