Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi pahvinkeräyspisteet ovat niin sotkuisia? Kysyimme keräysyhtiöltä

Kissakaan ei saa mahtua sisään pahvinkeräyslaitteen aukosta.

Kaupunki
 
Suositut kierrätyspisteet roskaantuvat nopeasti.
Suositut kierrätyspisteet roskaantuvat nopeasti.

Kannelmäki

Tämä on tuttu näky: pahvit ja kartongit ajelehtivat vuorena keräysastian tai jätepuristimen vieressä. Ainakin Kannelmäen Prisman pahvipuristin näyttää usein törkykasalta.

Mistä se johtuu, Suomen pakkauskierrätys Ringin projektipäällikkö Pia Vilenius?

”Kannelmäen Prisman hyvin vilkas keräyspiste on aina ollut herkkä roskaantumaan. On aika tyypillistä, että ihmiset jättävät roskiaan laitteen ulkopuolelle. Kun yksi ei viitsi viikata pahvilaatikkoa puristimen aukkoon, muut jättävät herkästi omansa siihen päälle ja syntyy vuori.”

”Puristimen kohdalla ei voi olla kyse ylitäyttymisestä, koska säiliö on etävalvonnassa. Aikaisemmin ylisuuri pahvilaatikko saattoi jumittaa laitteen. Se ominaisuus on nyt korjattu.”

On oma vaivansa säilyttää pahveja kotona ja kuljettaa ne puristimelle. Olisiko puristimessa vielä jotain parannettavaa, jotta kierrättäjän voimat eivät loppuisi aivan viime metreillä?

”Meiltä kysytään usein, miksi säiliön aukko on niin pieni. Että eikö siinä voisi olla vain kantta, josta jätteet saisi helposti sisään.”

”Syöttöaukon pitää olla pieni, jotta kukaan tai mikään, edes kaulaliina tai kissa, ei pääsisi keräysvälineen sisään. Takavuosina säiliöissä nukkui jopa ihmisiä. Se olisi äärimmäisen vaarallista: Säiliöt tyhjennetään suoraan auton lavalle, eikä kuljettaja voi katsoa, onko sisällä joku.”

”Ja jos metallinpakkausastian aukko olisi iso, ihminen voisi laittaa astiaan pesukoneen, hetekan tai polkupyörän. Jätehuollossa mikään ei ole vierasta.”

Onko käytös muuttunut?

”Ei, eikä ihmisiä pidä syyllistää, suurin osa käyttää keräyspisteitä siististi. Meidän pitää vain tiedostaa, että etenkin suositut keräyspisteet roskaantuvat. Pitää siivota useammin.”

Onko Helsingin seudulla riittävästi kierrätyspisteitä?

”Valitettavasti ei. Toimimme Helsingin seudun ympäristöpalvelujen vuokralaisina, eikä keräyspisteille ole pystytty osoittamaan riittävästi paikkoja. Asukkaat toivovat niitä lisää.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat