Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi koulujen ja virastojen parkkipaikat eivät ole iltaisin asukkaiden käytössä?

HS:n lukija tiedusteli, miksei koulujen ja virastotalojen parkkipakkoja anneta iltaisin asukkaiden käyttöön. Kysyimme tätä pysäköintivirkamieheltä, joka piti ajatusta hyvänä.

Kaupunki
 
Jonne Heinonen / HS
Marja-Liisa Lehtimäki toivoo, että kaikki tyhjillään olevat parkkipaikat saataisiin hyötykäyttöön.
Marja-Liisa Lehtimäki toivoo, että kaikki tyhjillään olevat parkkipaikat saataisiin hyötykäyttöön. Kuva: Jonne Heinonen / HS
Fakta

Asukaspysäköinti

 Helsingin kantakaupungissa on käytössä asukaspysäköinti, jossa pysäköintitunnuksen ostaneet voivat pysäköidä kadunvarsien asukaspysäköintipaikoilla.

 Maksullinen pysäköintialue laajeni viime syksynä kattamaan myös Lauttasaaren ja Munkkiniemen, mikä ei miellyttänyt kaikkia autoilijoita.

 Helsingin kaupunki myöntää vähäpäästöisille henkilöautoille 50 prosentin alennuksen pysäköintimaksuista.

Kenen etua ajaa se, että esimerkiksi monien virastotalojen ja koulujen parkkipaikat seisovat tyhjillään iltaisin ja viikonloppuisin? Tämän kysymyksen nosti esiin vantaalainen Eeva Pajosmaa, joka kirjoitti aiheesta mielipidekirjoituksen Helsingin Sanomiin viime viikolla (HS 11.5.2016).

Kirjoituksen ydinasia on se, että Pajosmaan mielestä parkkipaikkapulaan olisi yksinkertainen lääke: parkkiruutujen monipuolisempi käyttö ympäri vuorokauden. Hän mainitsee esimerkkinä Myyrmäen, mutta sama toimintamalli voisi tulla kysymykseen missäpäin Suomea tahansa.

Pysäköintiasiat, viimeisimpänä maksullisen asukaspysäköintialueen laajentuminen, herättävät monenlaisia tunteita ja ajoittain kiivastakin keskustelua erityisesti Helsingissä. Voisikin kuvitella, että kaikenlaiset lisää pysäköintimahdollisuuksia tuovat ratkaisut olisivat erittäin toivottuja juuri pääkaupungissa.

Ajavatko virka-ajan jälkeen vajaakäytössä tai tyystin tyhjillään seisovat parkkipaikat jonkun etua, liikenneinsinööri Juha Hietanen Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta?

”Eivät ne varmasti suoranaisesti kenenkään etua aja. Esimerkiksi monet asukkaat kuitenkin arvostavat sitä, että heillä on itselleen nimetty pysäköintipaikka, joka on lähellä kotia.”

Hietanen oli kaupungin puolelta projektipäällikkönä, kun Helsingin pysäköintipolitiikkaa sorvattiin tulevaisuuden tarpeita vastaavaksi muutama vuosi sitten. Kaupunginhallitus hyväksyi pysäköintipolitiikan uudet suuntaviivat helmikuussa 2014.

”Yhtenä kärkitoimenpiteenä on juuri pysäköintipaikkojen vuorottaiskäytön ja monikäyttöisyyden edistäminen”, Hietanen kertoo.

Vuorottaiskäyttö tarkoittaa käytännössä esimerkiksi sitä, että sama parkkipaikka tai pysäköintilaitos palvelee päiväsaikaan työpaikkaparkkina, ja illat, yöt sekä viikonloput siellä on asukaspysäköintiä ja lyhytaikaista vieraspysäköintiä.

”Mitä tiiviimpi kaupunkirakenne on ja mitä kalliimmista pysäköintipaikoista on kyse, sitä suuremmat edut porrastetusta käytöstä saa”, Hietanen sanoo.

Kun parkkiruudut ovat mahdollisimman täynnä autoja vuorokauden ajasta riippumatta, ei parkkipaikkoja tarvitse rakentaa alueelle yhtä paljon kuin silloin, jos osa pysäköintialueista seisoo tyhjillään suuren osan vuorokaudesta. Tämä voisi myös vähentää tungosta kadunvarsien asukaspysäköinnissä.

Hietanen nostaa hyvänä esimerkkinä toimivasta vuorottaispysäköinnistä esiin Länsi-Pasilan, jossa asukkaat ja yritykset ovat jakaneet pysäköintipaikkansa maanalaisissa parkkiluolissa jo 1980-luvulta lähtien.

”Kovinkaan laajasti tällaista ei vielä ole. Toisaalta sitten uusilla projektialueilla, kuten Jätkäsaaressa ja Kalasatamassa, asukkaiden ja yritysten pysäköinti on suunniteltu tonteille. Yleiset alueet ja kadunvarret ovat puolestaan lyhytaikaiseen pysäköintiin ja asiakaspysäköintiin”, Hietanen kertoo.

Jo kaavoituksessa voidaan määrätä, että pysäköintipaikkojen pitää olla nimeämättömiä.

Myös joidenkin koulujen parkkipaikat ovat yleisessä käytössä iltaisin, kun niiden liikuntasaleihin ja urheilukentille tullaan urheilemaan.

”Olisi siinä varmasti myös paljon lisäämispotentiaalia”, Hietanen toteaa.

Periaatteessa parkkipaikkojen vuorottainen käyttäminen on varsin yksinkertaista, jos nimettyjen paikkojen puuttuminen ei nouse kynnyskysymykseksi. Toimintaa varten on kuitenkin Hietasen mukaan perustettava lähtökohtaisesti jonkin pysäköintiyhtiön hallinnoima ”keskitetty laitos”.

Esimerkiksi pääasiassa vain virka-aikana käytössä olevan virastotalon parkkipaikkaa käyttävillä työntekijöillä voi olla kulkulupa, jolla avataan portti pysäköintialueelle. Ilta-aikaan sama parkkipaikka voisi olla yleisessä käytössä, ja maksu hoidettaisiin normaalin maksullisen pysäköinnin periaatteiden mukaan kertamaksuna.

”Kyllähän tällainen ihan järjestettävissä on”, Hietanen sanoo.

Entä sitten pysäköinti asukaspysäköintiluvalla ilman lisämaksua? Ensimmäinen edellytys tähän olisi se, että tontin haltija suostuu sellaiseen järjestelyyn. Asia vaatisi Hietasen mukaan myös muita hallinnollisia järjestelyjä.

Tällä haavaa asukaspysäköintitunnuksella saa pysäköidä Helsingissä merkityillä paikoilla julkisilla katualueilla, käytännössä siis kadunvarsilla.

”Vaatii mietintää ja suunnittelua, jos sitä haluaa laajentaa muualle”, Hietanen toteaa.

Länsi-Pasilassa on viisi pysäköintihallia, joiden hieman yli 1 700 parkkiruudussa vuorottelevat alueella työskentelevät ja asukkaat. Kolmessa hallissa on lisäksi mahdollisuus lyhytaikaiseen pysäköintiin.

”Tämä on ollut onnistunut paketti täällä”, kertoo Länsi-Pasilan Autopaikat Oy:n toimitusjohtaja Joni Mikkola.

Mikkolan näkemyksen mukaan vuorottaispysäköinti vaatii toimiakseen sen, että alueella on tarpeeksi niin asuntoja kuin työpaikkojakin. Hänen mielestään lähtökohtaisesti kannattaisi kuitenkin aina pyrkiä siihen, että pysäköintipaikoilla on mahdollisimman korkea käyttöaste jatkuvasti.

”Sanotaan, että kaikista kallein pysäköintipaikka on tyhjillään oleva pysäköintipaikka”, toteaa Mikkola, joka on myös Suomen pysäköintiyhdistyksen puheenjohtaja.

Mikkolan mukaan keskustelu siitä, voisiko myös virasto- ja toimistoparkit sekä muut vastaavat helposti vajaakäytöllä olevat pysäköintialueet saada nykyistä tehokkaampaan käyttöön, on tervetullutta. Hänen mielestään sopivia kehitysmahdollisuuksia pitäisi käydä läpi aina tapauskohtaisesti.

Mielipidekirjoituksen laatineen Eeva Pajosmaan mielestä kuntalaisten pitäisi saada pysäköidä maksutta ainakin kuntien omistamilla tonteilla, jos ne ovat tyhjillään virka-ajan ulkopuolella. Vaihtoehdoksi hän ehdottaa maksuttomuuden järjestämistä jonkinlaisella yrityssponsoroinnilla, josta ilmoitettaisiin kyltein parkkipaikalla.

”En ymmärrä ollenkaan ’pyhää koskemattomuutta’, joka parkkipaikkoihin liittyy”, Pajosmaa sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat